用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-12 13:03 發表
同埋不要把14英中全填上,應只填約5-6間,由好-差,最遲第6-7要寫band2頭,無論你幾吾願意,呢個係正確穩陣ge做法!

同意這個做法,因為隨機號碼不知是幾多,這樣比較保險,我區只有六間英中,原意填兩間英中,第三才填中中.

因為有些中學講明第一志願唔填,就無機會,因為太多人填,號碼前的已收,到第二輪派位,又要睇你號碼前唔前,因為你的第二志願中學係第一輪己收了部份學生,係無咁受歡迎先有位剩先俾第二志願抽,但間中學己經係第二輪都有好多人填,於是就滿額,到第三輪又係咁,可能到時比起別人個號碼前,但係第三志願係第一同第二輪派哂位,就無位又要第下一輪派位,咁就派得好後.

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-7-12 13:37 發表

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第4 ...

唔係教育局講,你間小學今年會有幾多個band 1位,係每年都唔同數量,因為根據中一分班試成績同調整過,得出來數目,重有老師話學校有一套軟件會幫你計,本區和全港性的banding ,應該學校好清楚自己間小學今年有幾多個band 1位俾學生.
‹ 上一主題|下一主題