用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

原帖由 khmama 於 09-7-12 12:47 發表

根據你係另一個topic所講, 三次呈分試之後, 你既排名係60, 老師話75名內可以報band1. 你話有同學名次後你個女兩名入到培英, 你講既後兩名係指人地考62定是最尾考4xo個次? 入到培英都有可能係自行入既, 唔作得準.  ...

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第40既平均分都系85分...就算加埋教署調整,隨時考第40都跌入band2啦.....

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 21:55 發表
好多謝各位網友既寶貴意見。
我稔我既情況可能係學校老師今年計錯數,將我個女計左去Band1,其實她是Band2(踩界),就釀成今次既錯。但佢地學校往年排到7、80名都派到英中,今年吳知點解會跌Band跌得咁犀利。
我承認我填大抽 ...

我覺得任何遊戲規則都會有幸有不幸....
所以我一再強調因為Band1尾同Band2頭派位結果可以系天同地既分別....如果系Band1尾學生,策略就應該當Band2去揀...寧願到時騎住隻牛再叩門,好過行路去叩門...

原帖由 pineapple0983 於 09-7-13 11:43 發表
多謝各位關心。
下年個細o既真係吳可以咁進取。
其實而家仲可吳可以叩門執死雞?機會唔大都要爭取o架。
琴晚一家4口去散完心,經過一輪道理後,個女心情好咁D。希望聽日分班試考好D La。
o岩o岩同個班主任傾,佢又話今年有好 ...

今年叩門應該好難....因為龍頭唔放叩門出來....

可以的話諗諗直資中學啦....

原帖由 happyjess 於 09-7-13 13:39 發表
唔係好明白, 是什麼原因令 " 龍頭唔放叩門出來" ???
因為今年d學生好勁, 已經收夠學生 ??  

我都想知道點解....皇仁都話今年無叩門位....

原帖由 kychanhkg 於 09-7-15 18:46 發表
選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派 ...

我阿仔班主任都用呢個策略....不過我認為BAND 1頭學生可以將十四間英中填哂落去,因為1. )佢地可能自行都已經被收左了, ...2.)絕對有本錢去叩門...

原帖由 pineapple0983 於 09-7-18 17:21 發表

真係有咁o既事?
如果有咁o既機會,莫講話校服書本啦,豪多D比佢都仲得呀!換5年Band1既學習環境喎。
但係,點解會咁既?

其實只要最top果幾間放幾個位出來"毓一毓"....
就即時有大執位現象出現...問題系今年佢地唔知點解唔放叩門位出來...

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。
對唔住我唔想開間EMI既名。

甘請pm來聽下午啦....純屬好奇啫

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。
對唔住我唔想開間EMI既名。

恭喜晒....明白既....
你個女有甘經歷....至少都已經學懂珍惜.....
相信以後你都可以唔需要再"谷"佢啦...
‹ 上一主題|下一主題