用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月(我想教署是不想已有學校收的同學影響其他未有去向的學生和自身的下學期成績)

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘banding有很多家長去排隊叩門?(因學生的banding與學校的banding有關係,教署話不想標籤某些校,令家長們一窩蜂的湧到band one primery schools,這是我個人想法)

3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學(同意,還要分小五和小六四個試,但教署懶惰,因要花很多人力、和物力)

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 23:07 發表
個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過,

仲有些小四已經拼命考前5X名,期望入到精英班,最後被編到普通班,但仍很努力地向前躋,小六考到100名左右band two成績,但可能隨機no.後,band two 的學校派不到,反而入了新亞,我看到他木無表情地放身子的坐在椅子上,像泄氣的氣球,看了真叫人心酸。

今年叩門好難,沙田區叩門位唔多,有些冇叩門位tim!有間學校仲恐怖要後備家長係10號個日下午到校,一边坐係 waiting另一边係註冊,係到等有冇學位退出來,4點後即刻註冊!見到d家長同學生目無表情,要用戰戰兢兢來形容佢哋當時的心情,希望有人無註冊,自己的仔女有份啦!同埋今年大多數要等註冊完先通知有冇位,沙田區間間學校都係咁,個個都要註冊先,咁未無人走囉,點樣會有多餘的學位呢?

對呀!今年不知為何好像band one 的位數突然蒸發了很多,都不知去了那裡?  

原帖由 rr 於 09-7-18 01:28 發表
有這地方呻下已經好好,
小朋友只能受父母吹谷, 不能反抗.........
父母只能接受教育局遊戲規則控制, 只嘆無奈..........

明明話唔想標籤咩名校, 咩學生等級, 咩都係寫字樓安逸冷氣人諗出黎, 跟本唔知派唔到心儀學 ...

但是讀寫障礙不是應該有一些專門的學校來教育這些學生嗎?

我仔仲係band 1尾, 3次都驚到死! 好彩保住band 1, 但填表時又驚上屆的分班試考得差, 驚學校banding會跌, 驚阿仔踩界, 更驚一個唔覺意跌落band 2, 填form都好小心, 好彩派第1志願! 但呢一年真係死好多細胞.

我囝囝的同學真的是「邊緣人」,最慘校長都是這樣說,固此他的媽媽便博一博填黃芴南為第一志願,最後好彩成功。我想這是因為黃芴南在2011將會搬到大圍,要2014才搬回原址,因而在自行收生階段都只有3XX個的申請,她便看準這個機會一擊即中。

不過這兩年真的死了很多細胞,無論考試、測驗、默書和填表,再加上等待派位。

‹ 上一主題|下一主題