用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功叩了一間英中, 但又驚追唔上.
go

成功叩了一間英中, 但又驚追唔上. [複製鏈接]

小女是band2頭學生, 成功叩門到一間英文中學, 明天要去注冊,而家怕佢追唔到, 讀得辛苦, 到時影響佢d成績會仲差, 可能出來張成績表唔見得人,到時再轉返出來讀返d band2中學就好難.唔知可以點做.
   0    0    0    0

未試過,又點知追唔追得上!
其實小女成績同令千金的成績可能差不多。小女平時不甚用功,所以我覺得她應可更進一步,還有她是樂天派,應可承受更多壓力,所以我一早已替她報讀直資英中。

原帖由 manysy 於 09-7-14 15:56 發表
小女是band2頭學生, 成功叩門到一間英文中學, 明天要去注冊,而家怕佢追唔到, 讀得辛苦, 到時影響佢d成績會仲差, 可能出來張成績表唔見得人,到時再轉返出來讀返d band2中學就好難.唔知可以點做. ...

首先恭喜你叩門成功, 還係一間英文中學. 邊間呀?
你嗰女D英文成績怎? 如果英文好, 可以試試, 努力D囉. 但如果英文不好, 就真是要考慮清楚, 對她來說是很吃力的. 較果反而不好.

小女是band2頭學生, 成功叩門到一間英文中學, 明天要去注冊,而家怕佢追唔到, 讀得辛苦, 到時影響佢d成績會仲差, 可能出來張成績表唔見得人,到時再轉返出來讀返d band2中學就好難.唔知可以點做. ...

用心讀!只有這樣跟小朋友說,既然有機會就要盡力而為,小朋友的可能性很強,多給予鼓勵、耐性和時間。

小女英文取A的, 我都有問佢亞SIR, 佢話佢勤力D應該OK, 但我最驚佢見到其他同學叻過佢好多, 打擊佢自信,反而成績一落千丈, 小女自已都擔心自己, 佢已經問定追唔到可以點. 佢話想放棄唔讀, 我覺得好可惜.

叩門成功都放棄,就真係好浪費啊!如果試都唔試就放棄,第日你地可能會後悔!而家開始叫令千金睇多d英文書啦!如果你比佢讀呢間學校的話,就要鼓勵佢,話比佢聽如果佢已盡力都跟唔上,媽咪唔會怪你的,當然升上中一後,繼續留意佢有冇學習困難。至於你話驚打擊佢自信,我諗就視乎令千金的性格,有些人是遇強愈強的,如果屬悲觀一族,咁就要諗清楚喇!
原帖由 manysy 於 09-7-14 16:21 發表
小女英文取A的, 我都有問佢亞SIR, 佢話佢勤力D應該OK, 但我最驚佢見到其他同學叻過佢好多, 打擊佢自信,反而成績一落千丈, 小女自已都擔心自己, 佢已經問定追唔到可以點. 佢話想放棄唔讀, 我覺得好可惜. ...

醒目開學勳章

hi,

agree!!我覺得學校收你個囡,是對你個女某程度上嘅肯定,唔試真係浪費咗個機會!

yuk hei mum

原帖由 ytpeople 於 09-7-14 16:49 發表
叩門成功都放棄,就真係好浪費啊!如果試都唔試就放棄,第日你地可能會後悔!而家開始叫令千金睇多d英文書啦!如果你比佢讀呢間學校的話,就要鼓勵佢,話比佢聽如果佢已盡力都跟唔上,媽咪唔會怪你的,當然升上中一後,繼續留意佢有冇學 ...

針無兩頭利,你叩得門都預咗啦....
上到英中,唔好迫佢一定要好好成績,其實小朋友既能力係你估唔到.
唔好阿媽怕就覺得個女唔得..
如果佢冇返甘上下,去中中都未必跟到啦..中中你估又易咩?中學唔同小學啦.....唔想得太多.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

如果間中學是BAND 1中或BAND 1尾的英中,只要令千金不怕辛苦應該無問題,

做家長不比壓力子女,佢地讀都會輕鬆D,

囡囡去年都是叩門成功入到英中,
初次測驗有合格也有不合格,佢梗係有些不高興啦
我同佢講讀中學不同小學,
不是人人都可以咁容易拿取九十幾分了,
只要你拿到合格,我便滿意了,不一定要高分,

今次囡囡考試成績中英數合格,平均分合格,
需然有幾科不合格,但都有四十幾分,我都收貨了.

最後去左註冊, 但我個人心情仍然忐忑不安, 我好怕決定錯.

其實每間學校都有叻同唔叻既學生, 唔通db/dg考最尾果個都叻過晒其他學校d學生咩, 最重要係要調整下自己和小朋友既心態, 入到一間比較多叻人既學校,自然會比下去, 惟有自己勤力d追返上黎, 真係無乜好驚, 去到邊都有人考第一和第尾. 有d人情願輸都走去參加d勁既高級比賽,睇下人地有幾勁, 都唔會參加d攞硬獎既低級賽事.
原帖由 manysy 於 09-7-15 12:58 發表

香港讀英中的學生也不少, 讀不上也是絕少部分.  Band 2 頭和 Band 1 尾相信沒有多大程度差異.  教局也說香港有四成學生有能力以英語教學學習, 你囡囡也應在四成以內.  很多英中中一時都是適應過度期, 不如你想像般困難, 現今課外可選的學習支援也多, 應多給你囡囡信心和鼓勵.  別人能, 自己為什麼不能.  真的不能時, 才作退一步打算.

咪庸人自擾啦!如果令千金唔達標,間英中都唔會收佢,放開懷抱喎! :)

回覆 4# manysy 的文章

我都認同neighbour931 的睇法,小朋友上到中學只要肯努力學習都有能力應付到英中的課程的,你放心啦!對小朋友有信心,多些鼓勵她就可以了,我女兒都是band2頭的,期終試都能追上band1尾啦,可惜現在還未能成功叩到英中呢! 真失望,但是我並沒有放棄,希望最後能夠有一間英中收囡囡啦,叫囡囡好好珍惜她的機會呀!努力加油

既然已註冊,就不要太多負面思想。
如你女兒知道你擔心,她一定比你更擔心!

[
最重要係要調整下自己和小朋友既心態, 入到一間比較多叻人既學校,自然會比下去, 惟有自己勤力d追返上黎, 真係無乜好驚, 去到邊都有人考第一和第尾. 有d人情願輸都走去參加d勁既高級比賽,睇下人地有幾勁, 都唔會參加d攞硬獎既低級賽事.

yes!遇強愈強。

正面既講法系:
唔好同人地比較, 只要同昨天既我比較....甘就ok啦

原帖由 manysy 於 09-7-14 16:21 發表
小女英文取A的, 我都有問佢亞SIR, 佢話佢勤力D應該OK, 但我最驚佢見到其他同學叻過佢好多, 打擊佢自信,反而成績一落千丈, 小女自已都擔心自己, 佢已經問定追唔到可以點. 佢話想放棄唔讀, 我覺得好可惜. ...

我覺得妳囡囡一定得,佢識得自己擔心自己,表示佢緊張自己的成績和有主動性,你鼓勵吓佢,一定沒問題。
我仔都係好彩派到英中,但佢就一點不緊張也不自覺的,所以有我仔這類人墊底,叫你囡不晒怕喎!

原帖由 wq 於 09-7-15 17:36 發表

我覺得妳囡囡一定得,佢識得自己擔心自己,表示佢緊張自己的成績和有主動性,你鼓勵吓佢,一定沒問題。
我仔都係好彩派到英中,但佢就一點不緊張也不自覺的,所以有我仔這類人墊底,叫你囡不晒怕喎! ...

系仔既都多數一點不緊張也不自覺的啦....最緊張系打online game點升lv

‹ 上一主題|下一主題