用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來要面對既挑戰都真係唔少, 希望可以借BK 呢個地方大家交流一吓, 算係升中派位既延續篇, 希望大家可以支持支持, 多參與討論

仔仔會入讀顏寶玲書院, 11號上咗orientation, 上完仔仔就好鍾意, 我個心都定D, 之後7月尾要上2星期既language bridging program  , 真係好充實

0    0    0    0
Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-2 22:33 發表
今晚同臭豬食晚飯, 佢報咗好多料, 終於有嘢同大家講啦 !   仔仔既學校係行雙班主任制, 佢話個男老師好好人, 個女既就好鬼惡, 講說話好大聲, 乖又大聲, 曳又大聲 ! 仔仔話如果我都係學生就死緊 ( ...

牛仔話d高年班d人好高, 打籃球實唔夠佢地爭.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

各位朋友, part II 已經開張啦 ! 請過去交流吓 !

ok, 好地就開個part II , 不過要轉頭先, 我要去沖個涼, 攞d 靈感先

今晚同臭豬食晚飯, 佢報咗好多料, 終於有嘢同大家講啦 !   仔仔既學校係行雙班主任制, 佢話個男老師好好人, 個女既就好鬼惡, 講說話好大聲, 乖又大聲, 曳又大聲 ! 仔仔話如果我都係學生就死緊 (唔知咩道理) , 我心諗, 好呀 ! 我咁鍚同仁慈對你, 你就成日蝦我, 比個惡既老師嚟"治"吓你隻臭豬都好 !
仔仔間學校上英文堂係按程度分5組上既, 即係未必會同自己嗰班同學上堂, 可能會同其他班既同學一齊上, 咁啱又比佢遇到個小學同班同學, 佢似乎好開心 !
佢又話 lunch 之後想打籃球, 不過唔夠d哥哥爭, 我話係咁架啦, 下年咪到你霸住個籃球場囉
佢仲講咗好多有趣既事比我聽, 整體嚟講, 仔仔都好enjoy中學既新生活

醒目開學勳章

Hi,

咁都好呀!原名開part two!

Yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-9-2 22:19 發表
咁就要問下大家議見la......

係咪應該用噃個舊名 (part II)咁呢?唔係d人會唔會去錯地點呀??

motherlau

咁就要問下大家議見la......

係咪應該用噃個舊名 (part II)咁呢?唔係d人會唔會去錯地點呀??

motherlau

原帖由 Elona 於 09-9-2 22:14 發表
開新頁, 咁係唔係用噃個舊名定改個新名  ??
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

Hi,

又真係幾慘,係學校訂食又真係慳d,出面食飯食餐好d都要廿幾三十蚊!

yuk hei mum

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-2 19:58 發表

學生們可以:
1)回家食
2)家人攞來學校比佢食
3)學生自己出街食
我的兒子便由中一第一日開始出街食, 有時食餐廳, OK, 7-11 或麥當奴......
初初都擔心, 唔係點啫!!!!!! 仲有, 學校無小食部, 落起大雨時, 仲慘呀!!!!
...

開新頁, 咁係唔係用噃個舊名定改個新名  ??

原帖由 motherlau 於 09-9-2 09:28 PM 發表
開新頁,開新頁,開新頁la...................

開新頁,開新頁,開新頁la...................

Hi Fat-C-9,

你學校就真係誇左d,始終電話係必須品,我覺得在有管制下,比家長&學生一個方便又何況呢?

至於出街食都真係冇法子la..不過我地個代先係咁 ,算唔算"原始化".....

小食部我地學校都冇,係唔想d小朋友成日買0食,係樣我地就習慣左,因為小學都冇,我能我d細路都唔知有小食部呢樣野

motherlau

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-2 19:58 發表

學生們可以:
1)回家食
2)家人攞來學校比佢食
3)學生自己出街食
我的兒子便由中一第一日開始出街食, 有時食餐廳, OK, 7-11 或麥當奴......
初初都擔心, 唔係點啫!!!!!! 仲有, 學校無小食部, 落起大雨時, 仲慘呀!!!!
...

醒目開學勳章

Hi,

Yes, push push!!

Yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-2 19:35 發表

大家努力d囉, 唔好俾佢沉底.

原帖由 Elona 於 09-9-2 18:35 發表
如果中學無校車都好普遍, 但係冇午膳訂就有d 奇怪, 咁學生係咪可以出街食飯 ?

學生們可以:
1)回家食
2)家人攞來學校比佢食
3)學生自己出街食
還有, 今年 連汽水機都取消埋..........

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-2 18:57 發表
唔知係咪最近開咗學, D家長要攞多D資料, 個初中教育個流量突然好活躍, 搞到我地個 FORUM成日浸底

大家努力d囉, 唔好俾佢沉底.

醒目開學勳章

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-2 17:16 發表

講乜鬼都無用, 由中一登記第一日開始, 老師第一句就己經話: 這間學校無午膳訂, 無校車, 唔准帶手機.......
全校都無人帶, 有時連參加課外活動, 老師都唔鼓勵帶手機, 做家長的都不知幾擔心......
不過, 都慣了。 ...

咁嚴?

醒目開學勳章

原帖由 alicetong 於 09-9-2 16:43 發表
大家好
阿仔間學校都可以帶手機,但唔准開....
講到明老師隨時會check,

牛仔表姐間學校又係咁, 可以帶但唔淮開, 試過有一次電話響冇人認係佢. 阿sir叫晒d學生攞晒d電話出黎check. 點知都冇, 最後發覺原來係阿sir自己個電話響.

醒目開學勳章

原帖由 alicetong 於 09-9-2 16:43 發表
大家好
阿仔間學校都可以帶手機,但唔准開....
講到明老師隨時會check,

hi, hi.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-2 16:22 發表
仔仔有帶手提電話返學校, 而學校係允許既, 不過就唔可以係學校範圍攞出嚟 !

牛仔學校會每朝早老師用個大盒, 叫晒d學生交電話出黎, 放學會派返俾佢地.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-9-2 15:53 發表
Hi,

你地d仔女有冇帶手電返學呀?放學會唔會打比你地呀??

motherlau

有呀! 牛仔每日放學都會打俾我, 返到屋企又再打俾我架.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-9-2 15:40 發表
Hi,

亞仔間學校原來呢三年都係同一班同一個班主任,重有呢三年會分批進行家訪,呢間學校d老師都幾忙!

yuk hei mum

幾好架, 唔轉班主任,咁個班主任會好熟個少年人既性格, 易d handle. 牛仔小學都係咁架. 所以d學生同班主任好熟架.
‹ 上一主題|下一主題