用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:26 發表

我都覺得好難教, 牛仔個腦轉得好快, 有時真係唔夠佢黎.

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後 ...

veronna:
我睇完你仔篇文忍5住笑佢寫得5係差喎,只係玩味重啫,我覺得佢如肯正正經經甘作文,文筆應5錯

原帖由 Elona 於 09-7-19 12:01 發表
似乎牛仔係想整古你多過似作文

你昨晚好嗎? 我屋企超大風, 半夜窗門被大風吹開, 窗簾被狂風扯出屋外, 勁恐怖, 仔仔又唔舒服, 好無助, 令我諗起都係單親既你...

不過都好心甜, 我同大風搏鬥期間, 仔仔好擔心好關心 ...

elona:
你個仔好錫你吖,比我都會甜到漏

原帖由 tinetinew 於 09-7-19 23:02 發表
Hi,

間centre係專科補習,$150個半鐘一班五六個學生,價錢我覺得合理,不過只是剛剛開始補,如果返得ok,九月份轉恒常班!上門之前試過,只會令亞仔太依賴。我屋企附近補習社麻麻,咁我咪試吓專科補習law!

我問過亞仔中學d高fo ...

tinetinew:
你仔而+補專科係米一wk一堂?效果ok嗎?我而+都煩緊補習呢個問題,一wk補3日全課,好多人都話冇乜用,補專課一wk一堂又5知教5教到甘多,真係好煩

原帖由 Elona 於 09-7-20 21:42 發表
今日送咗仔仔入科大summer camp, 成六日五夜, 好漫長, 好掛住佢, 死啦, 第時仔仔要去外國讀書, 我都唔知點算

elona:
其實藉著呢次機會比你個仔獨立吓都係好事 6日5夜不斷上黎吹吓水,時間好快過ga la

簽名被屏蔽

Hi,

Thank you..仲未好,成日打"乞痴",我做sales架,今日返工帶住個mask,成個怪物咁.......
乜你呀仔又係咁呀?我呀仔比佢miss話未見小六學生咁bb架,激死。到依家,出街仲會攬住我架,死未..

quote]原帖由 ling1211 於 09-7-20 21:39 發表

motherlau:
哈哈~我發覺我仔同你仔真係好多野都好似,我仔又係5似F.1仔,外型+思想都係好小朋友,佢班主任喺p.5時比佢個成績表評語係:稚氣過重,缺乏自治能力 你話c末
*你好番末吖?而+D菌好麻煩,take care ... [/quote]
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

初初係咁架la,一個星期好快過,有我地班媽咪係到陪你,放心la.

原帖由 Elona 於 09-7-20 21:42 發表
今日送咗仔仔入科大summer camp, 成六日五夜, 好漫長, 好掛住佢, 死啦, 第時仔仔要去外國讀書, 我都唔知點算

多謝各位媽咪既支持, 我會努力, 我都要學習獨立, 頭先同仔仔傾電話, 佢好開心, 已經同team member 一 起玩, 不過佢話衛生環境好惡劣, 點解科大都咁差 ?
Tomorrow is better

Hi,

tinetinew都介紹左我去補,我only補英文,上左一堂,我見好多名校都係到補,初初有d驚,太深,呀仔唔想補,但上完堂後,見d notes ok. Miss上堂會教佢地做,又會一齊讀,好似唔錯。

其實邊種好,一定要睇性格,同有冇個好老師。

原帖由 ling1211 於 09-7-20 21:58 發表

tinetinew:
你仔而+補專科係米一wk一堂?效果ok嗎?我而+都煩緊補習呢個問題,一wk補3日全課,好多人都話冇乜用,補專課一wk一堂又5知教5教到甘多,真係好煩

冇理由架,佢地設施好好架??

原帖由 Elona 於 09-7-20 22:39 發表
多謝各位媽咪既支持, 我會努力, 我都要學習獨立, 頭先同仔仔傾電話, 佢好開心, 已經同team member 一 起玩, 不過佢話衛生環境好惡劣, 點解科大都咁差 ? ...

原帖由 motherlau 於 09-7-20 22:44 發表
Hi,

tinetinew都介紹左我去補,我only補英文,上左一堂,我見好多名校都係到補,初初有d驚,太深,呀仔唔想補,但上完堂後,見d notes ok. Miss上堂會教佢地做,又會一齊讀,好似唔錯。

其實邊種好,一定要睇性格,同有冇個好老師。

...

motherlau:
我住大圍,附近有好多補習社,但我上網揾過資料,但又5見有咩評語,所以我都要是但揾間試先知好5好 而+暑假就暫時揾左間一wk補3日,主要補英.數.科學:) 到開學後會睇睇咩情況先決定點補

醒目開學勳章

Hi,

會唔會高年級教低年級我就唔知,同學仔話老師唔會俾同學考試唔合格,會同同學補到識為至,我覺得幾好!

Yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-20 20:36 發表
Hi,

依家好興用高年班幫低年班教功課。 話會教學雙長喎。 你仔仔學校會唔會?

醒目開學勳章

Hi,

未知效果,只係上咗第一堂!但為咗亞仔成績,乜都要試架!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-20 21:58 發表

tinetinew:

醒目開學勳章

Hi,

係呀!吹吓水,時間好快過!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-20 22:07 發表

elona:
其實藉著呢次機會比你個仔獨立吓都係好事 6日5夜不斷上黎吹吓水,時間好快過ga la

醒目開學勳章

Hi,

我亞仔一樣行街要「kiu」住,好彩佢高大,先至冇咁覺佢bb!

Yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-20 22:25 發表
Hi,

Thank you..仲未好,成日打"乞痴",我做sales架,今日返工帶住個mask,成個怪物咁.......
乜你呀仔又係咁呀?我呀仔比佢miss話未見小六學生咁bb架,激死。到依家,出街仲會攬住我架,死未..

quote]原帖由 ling1211 於 09-7- ...

醒目開學勳章

hi,

唔好太擔心呀!我亞仔去黃埔軍校,我都安慰自己當俾佢一個生活体驗,唔似係屋企咁幸福!!

Yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-20 22:39 發表
多謝各位媽咪既支持, 我會努力, 我都要學習獨立, 頭先同仔仔傾電話, 佢好開心, 已經同team member 一 起玩, 不過佢話衛生環境好惡劣, 點解科大都咁差 ? ...

我個人真係比較緊張, 我會放鬆呀啦 !

原帖由 tinetinew 於 09-7-21 12:15 AM 發表
hi,

唔好太擔心呀!我亞仔去黃埔軍校,我都安慰自己當俾佢一個生活体驗,唔似係屋企咁幸福!!

Yuk hei mum

因為科大既浴室同厠所係共用既, 唔係房間裡面, 可能太多人用掛

原帖由 motherlau 於 09-7-20 10:53 PM 發表
冇理由架,佢地設施好好架??

醒目開學勳章

hi,

各位早晨呀!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

應該好過黃埔軍校d厠所,沒有自動沖水,只得一條坑...

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-21 09:07 發表
因為科大既浴室同厠所係共用既, 唔係房間裡面, 可能太多人用掛
‹ 上一主題|下一主題