用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

增肥真係難架,不過如果健康就算la,如果唔係,試下飲加營素,真係肥到,不過唔好飲,我99之前都食佢肥返,自由廣場果度都有媽咪試過work。

原帖由 Elona 於 09-7-18 11:33 發表
如果我仔仔同你地D仔仔既體重撈埋除2就好啦, 我個仔得80磅, 比非洲兒童好DD:sigh:
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Thx...............
原帖由 hpbaby 於 09-7-18 12:30 發表

由落馬州站去少年宮站, 只係四個站, 好近, 地鐵其中一個出口就系書城的入口(basement).

係架,不過依家教仔真係好難.......我唸我會多d溝通,明佢地ge想法,仲會比佢地有d"錯敗感"(死la唔識寫),等佢地可以健康d成長。

原帖由 ling1211 於 09-7-18 16:49 發表

呢點我好認同,因我細時ba,ma分開左,以致冇人管教我才會學壞,但而家我同老公一定會盡力比個完整家庭佢,加上我又全職睇住佢,相信學壞機會應會低d卦:lover: ...

青春痘,呀仔冇呀,基本上佢重係好bb,似小四多過中一,佢係完全未發育架,激死.....

呀女就有,不過多數在M前,因為佢內分秘唔好。我每日都叫呀女洗面架,始終青春期油脂分秘比較多,最近用dermalogica 洗面,幾好,good for 青春期,呀女用ultracaliming cleanser ,因而呀女面油唔太多,如果多油就用cleaning gel la. 最好小用什麼clean & XX等洗面,好多化學濟架,對皮膚唔好。

另外,佢d便便ok嗎?有可能係腸胃唔好or係濕毒架,一定要日日有,仲要多先得,唔係都會出多粒粒。

原帖由 Elona 於 09-7-18 17:20 發表
想問吓你地D仔女有冇青春痘, 我個仔8月先至12歲, 就已經成面青春痘, 一D都遺傳唔到我既優良品種, 佢算唔算早熟 :question:

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-19 06:46 發表
Hi,
Sorry,咁遲先上黎,病左呀,個人好累,一早訓左......

如果超得唔多,真係要keep好d,因為上中學後,開始發育,通常有兩種情況,一就係高得快,之後就唔覺肥la,二就係肥,但唔高.呀仔都係第二種。當然有又肥又高la,但通常都係本身已 ...

你點呀! 好返d未? 要小心身體, 尢其係呢d又熱, 又落雨既天氣, 出入泠氣地方都要留意d先得, 唔係就會病喇.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

我都要同阿仔食下火龍果先. 我好鍾意架,清清甜甜咁. 不過阿仔麻麻地.  其實知唔知紅肉同白肉有咩分別呀?

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-19 07:07 發表
係架,不過依家教仔真係好難.......我唸我會多d溝通,明佢地ge想法,仲會比佢地有d"錯敗感"(死la唔識寫),等佢地可以健康d成長。

我都覺得好難教, 牛仔個腦轉得好快, 有時真係唔夠佢黎.

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後四百五十字成交. 結果佢果篇文一開頭(大約)係............

今年暑假有幸與母親大人到泰國旅行...............母親大人與其他女士.....瘋狂購物......左一袋又一袋............男士們........左一千又一千的付款....................

嘩! 睇到我眼都突出黎. 平時見佢交俾老師d文都唔係咁, 佢有時仲會貼堂架, 同佢講做咩稱我做母親大人, 點解篇文咁架.  佢又話, 唉! 你都唔明既. 算啦算啦.

醒目開學勳章

hi,

你好有恆心呀!我就好懶...只係飲萍果甘筍汁,冇整五色汁呀!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-19 06:46 發表
Hi,
Sorry,咁遲先上黎,病左呀,個人好累,一早訓左......

如果超得唔多,真係要keep好d,因為上中學後,開始發育,通常有兩種情況,一就係高得快,之後就唔覺肥la,二就係肥,但唔高.呀仔都係第二種。當然有又肥又高la,但通常都係本身已 ...

醒目開學勳章

hi,

yes, agree!! but 有時叫佢開金口真係好難(講佢自己d嘢)!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-19 07:07 發表

醒目開學勳章

hi,

我都想慳! but 亞仔要睇繁体書,唔肯買簡体呀!!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-17 20:57 發表

其實係我諗住慳錢, 所以依家都多數買簡體, 真係差好多. 佢初初都唔慣, 我同佢講你同媽咪慳下錢啦阿仔. 佢咪照睇囉. 不過睇睇下慣左就同睇繁體冇分別.

唔係講笑, 年中都真係慳唔少架. :p ...

你個女女好富貴, 用dermalogica, 我比仔仔用萬秀xx咋!

原帖由 motherlau 於 09-7-19 07:25 AM 發表
青春痘,呀仔冇呀,基本上佢重係好bb,似小四多過中一,佢係完全未發育架,激死.....

呀女就有,不過多數在M前,因為佢內分秘唔好。我每日都叫呀女洗面架,始終青春期油脂分秘比較多,最近用dermalogica 洗面,幾好,good for 青春期,呀女 ...
Tomorrow is better

mother lau,

Take care !

原帖由 motherlau 於 09-7-19 06:46 AM 發表
Hi,

醒目開學勳章

hi,

yes, 大家日後要多d交流吓呀!!

yuk hei mum

原帖由 blytheBB 於 09-7-17 22:46 發表
LING1211,旭曦媽咪:
同是天涯淪落人,
我E+都O係無O野撈,
多D,交流吓LA,無咁悶AR MA!
LING,
記唔記得我NINE囡"哥斯拉"AR.
佢咪又O係咪,囡仔之家,我好似看牛咁,成日攪家姐D O野,
你亞包O係O米今年翻K1AR?quote]原帖由  ...

似乎牛仔係想整古你多過似作文

你昨晚好嗎? 我屋企超大風, 半夜窗門被大風吹開, 窗簾被狂風扯出屋外, 勁恐怖, 仔仔又唔舒服, 好無助, 令我諗起都係單親既你...

不過都好心甜, 我同大風搏鬥期間, 仔仔好擔心好關心我, 猛咁叫我小心

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:26 AM 發表

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後 ...

醒目開學勳章

hi,

我想俾$100一星期,在學校訂飯,發達通另計,希望夠啦!

ps.我亞仔好大食架!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-17 20:52 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

醒目開學勳章

hi,

亞仔體檢時体重身高都冇問題,但色覺有問題,睇顏色有d顏色分唔到,不過好輕微,但將來做 policeman, fireman,飛機師,藥劑師等等就冇行啦!!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-18 15:09 發表

就係上一次體檢囉, 果個姑娘話唔算超得好緊要. keep住做下運動就得. 結果阿仔成日都話: 姑娘都話唔係好肥之麻. 俾佢激死, 人又唔係高, 就黎重過我喇. ...

醒目開學勳章

hi,

我亞仔青春痘就冇,油脂粒有幾粒,唯有叫佢勤d用洗面膏洗面!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-18 17:20 發表
想問吓你地D仔女有冇青春痘, 我個仔8月先至12歲, 就已經成面青春痘, 一D都遺傳唔到我既優良品種, 佢算唔算早熟 :question:

醒目開學勳章

hi,

早幾日真係又侷又熱,諗住開冷氣同亞仔歎一個下午,點知感親,又暈又嘔,真辛苦!唉,大家都要小心身仔呀!

yuk hei mum

Hi,

醒目開學勳章

hi,

你亞仔都幾搞笑bor!!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:26 發表

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後 ...

醒目開學勳章

hi,

你仔仔都好錫你及關心你!

yuk hei mum
原帖由 Elona 於 09-7-19 12:01 發表
似乎牛仔係想整古你多過似作文

你昨晚好嗎? 我屋企超大風, 半夜窗門被大風吹開, 窗簾被狂風扯出屋外, 勁恐怖, 仔仔又唔舒服, 好無助, 令我諗起都係單親既你...

不過都好心甜, 我同大風搏鬥期間, 仔仔好擔心好關心 ...
‹ 上一主題|下一主題