用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

Hi各位,
我都黎報到啦!

tinetinew,你呀仔好忙下 .
我呀仔今年只係返游泳 &義工,同埋等學校ge中一英、數、普通話補習班。
講開補習,我都想同佢找d英文補習,因為學校係S2會有英文班,所以想佢試下,可否比d資料我呀?

Thanks

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 22:01 發表
hi,

我亞仔17號要返學校参加認識福中活動及公佈編班、分社(半日)。8月份好忙,逢星六(4days)參加交通安全銀樂隊樂器試玩班。17-20號返bridging program。29號有迎新及家長會。31號開學日!
  因為上年驚要考呈分試太 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦. [/quote]

坐地鐵都容易&安全d,應該可以放心ge.

原帖由 tangko 於 09-7-14 23:10 發表
我女女開學後要過海上學,現在忘於帶她熟習如何乘地鐵返學。
到正式開學時,希望她可以有膽量自行乘搭公共交通往返吧!

差不多每個中學生都有一個la.
我都會買,一齊買唔知有冇得平呢?

原帖由 hhma 於 09-7-15 22:02 發表
JP
我佬都話買OUTDOOR比呀仔wor

me 3!!
不過應該冇fd la.

原帖由 veronna 於 09-7-15 16:43 發表
我都未有伴啦. 有冇uccke架. 入黎傾下啦.

九龍塘香島呀.

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:05 發表
Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?

吉吉島有呀!

原帖由 veronna 於 09-7-16 09:48 發表

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.

Hi,

多d上黎啦!!交流下,我呀仔都係唔多鐘意讀書架,不過希望佢入左dream school之後生性la.

motherlau

原帖由 ling1211 於 09-7-16 14:21 發表
hi all:
向大家打個招呼先
我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種mouth:" /> 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la ...

我都係呀!!!
佢個fd派左入余近X,個小朋友住在我格離,仲要係呀仔d籃球腳,成日一齊打球架,所以我開始留意佢地,希望開學後,呀仔有d新fd,or返學校打球就好la.

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 15:14 發表
hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家 ...

Hi,
小年宮是在深圳嗎?我都想買d簡體書呀?平好多.可否教我呢?

原帖由 veronna 於 09-7-17 13:10 發表
我有諗過今年去唔去書展, 往年都會去, 但早兩個月去左少年宮, 掃左十幾本俾佢, 佢有其中一套笑貓日記買左三本俾佢, 佢好鍾意, 想再買其他, 我見書展都有呢套書, 我諗係繁體版, 唔知幾多錢呢? 我少年宮買十幾蚊一本咋 ...

其實有一個識關心同愛佢ge媽咪,學壞ge機會就小好多la.

原帖由 blytheBB 於 09-7-17 22:46 發表
LING1211,旭曦媽咪:
同是天涯淪落人,
我E+都O係無O野撈,
多D,交流吓LA,無咁悶AR MA!
LING,
記唔記得我NINE囡"哥斯拉"AR.
佢咪又O係咪,囡仔之家,我好似看牛咁,成日攪家姐D O野,
你亞包O係O米今年翻K1AR?quote]原帖由  ...

好難預計呀?升中後,活動多,成日要返學,所以我通常要佢自己計好一個月的車費,再加$100比佢。如果有d其他活動要用$再比law.

原帖由 veronna 於 09-7-17 20:52 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

Hi,
Sorry,咁遲先上黎,病左呀,個人好累,一早訓左......

如果超得唔多,真係要keep好d,因為上中學後,開始發育,通常有兩種情況,一就係高得快,之後就唔覺肥la,二就係肥,但唔高.呀仔都係第二種。當然有又肥又高la,但通常都係本身已然係高,然後再肥wor.
我兩件都要減肥!!由summer開始,晚上吃完飯1小時後,我會叫佢地跑步,唔洗跑好快架,保持一個速度就ok。大約45mins左右la,一星期2-3次。仲有,我會一星期飲2-3五青汁,每日都食or飲火龍果汁,好好架。我家大小姐食左一個月左右,slim左2個size,不過佢有食中藥條理內分秘&減肥,因為佢細時有哮喘,食得西藥太多,所以身體比較差。不過,食左火龍果之後,真係明顯地減得快左,所以,依家我地一家都日日食la.

火龍果

火龍果除了含豐富的白蛋白外,還有一種更為特殊的成分——花青素。花青素在葡萄皮、紅甜菜等果蔬中都含有,但以火龍果果實中的花青素含量最高,尤其在紅肉種的果實中。它具有抗氧化、抗自由基、抗衰老的作用,還能提高對腦細胞變性的預防,抑制癡呆症的發生。同時,火龍果還含有美白皮膚的維生素C以及具有減肥作用、降低血糖和潤腸作用、預防大腸癌的豐富的水溶性膳食纖維。

原帖由 veronna 於 09-7-18 15:09 發表

就係上一次體檢囉, 果個姑娘話唔算超得好緊要. keep住做下運動就得. 結果阿仔成日都話: 姑娘都話唔係好肥之麻. 俾佢激死, 人又唔係高, 就黎重過我喇. ...

增肥真係難架,不過如果健康就算la,如果唔係,試下飲加營素,真係肥到,不過唔好飲,我99之前都食佢肥返,自由廣場果度都有媽咪試過work。

原帖由 Elona 於 09-7-18 11:33 發表
如果我仔仔同你地D仔仔既體重撈埋除2就好啦, 我個仔得80磅, 比非洲兒童好DD:sigh:

Thx...............
原帖由 hpbaby 於 09-7-18 12:30 發表

由落馬州站去少年宮站, 只係四個站, 好近, 地鐵其中一個出口就系書城的入口(basement).

係架,不過依家教仔真係好難.......我唸我會多d溝通,明佢地ge想法,仲會比佢地有d"錯敗感"(死la唔識寫),等佢地可以健康d成長。

原帖由 ling1211 於 09-7-18 16:49 發表

呢點我好認同,因我細時ba,ma分開左,以致冇人管教我才會學壞,但而家我同老公一定會盡力比個完整家庭佢,加上我又全職睇住佢,相信學壞機會應會低d卦:lover: ...

青春痘,呀仔冇呀,基本上佢重係好bb,似小四多過中一,佢係完全未發育架,激死.....

呀女就有,不過多數在M前,因為佢內分秘唔好。我每日都叫呀女洗面架,始終青春期油脂分秘比較多,最近用dermalogica 洗面,幾好,good for 青春期,呀女用ultracaliming cleanser ,因而呀女面油唔太多,如果多油就用cleaning gel la. 最好小用什麼clean & XX等洗面,好多化學濟架,對皮膚唔好。

另外,佢d便便ok嗎?有可能係腸胃唔好or係濕毒架,一定要日日有,仲要多先得,唔係都會出多粒粒。

原帖由 Elona 於 09-7-18 17:20 發表
想問吓你地D仔女有冇青春痘, 我個仔8月先至12歲, 就已經成面青春痘, 一D都遺傳唔到我既優良品種, 佢算唔算早熟 :question:

多謝各位關心,好好多la.

天氣唔好,真係要小心d呀!!!

紅肉比白肉靚d.

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:15 發表
我都要同阿仔食下火龍果先. 我好鍾意架,清清甜甜咁. 不過阿仔麻麻地.  其實知唔知紅肉同白肉有咩分別呀?

我覺得作得ok wor,比較生活化,同描寫得幾細緻,唔錯呀!睇得出佢有用腦,不過用d輕鬆手法去寫,我估佢平時都好玩得同好細心添。

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:26 發表

我都覺得好難教, 牛仔個腦轉得好快, 有時真係唔夠佢黎.

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後 ...

‹ 上一主題|下一主題