用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:40 AM 發表
me 3!!
不過應該冇fd la.

Tomorrow is better

想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ?

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:36 發表
差不多每個中學生都有一個la.
我都會買,一齊買唔知有冇得平呢?

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:12 發表
想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ? ...

未必一定要主婦架, 我仔小學d家教會成員好多都係爸爸黎. 仲要係有d做牧者/傳道人, 又有d係專業人士, 相信呢d工作都係好忙架.

醒目開學勳章

hi,

黃大仙中心好似有, around $200到!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 09:48 發表

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.

Goo d Morning ! 兩位靚媽咪 !

醒目開學勳章

hi,

我就想買個 lesportsau 俾亞仔做書包,不過好似幾貴,我以前用過好襟用同輕!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

good morning! 各位!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 10:10 發表
Goo d Morning ! 兩位靚媽咪 !

我自己平時就係用lesportsac既手袋, 我覺比較女性化, 男仔未必鐘意, 同埋裝中學D超重書本用背(狼)似乎啱D喎 !

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:15 AM 發表
hi,

我就想買個 lesportsau 俾亞仔做書包,不過好似幾貴,我以前用過好襟用同輕!

yuk hei mum

早晨咁多位媽咪!

其實你地有無留意到學校, 有無限制書包顏色架? 我女女以前學校(小學)有限制書包顏色要紅色, 而外套本身又係紅色, 所以好襯架。 不過依家中學就無限制書包顏色, 不過就有限制髮飾既顏色要係黑色先得。
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:15 發表
hi,

yuk hei mum

hi,

如果用lesportsac 做書包, 承扥力得嗎?  會唔會爆線?
d 書好重 呀!

yuk hei mum,

hi, 我想問你係旺角的補習班係暑期定長期架? 可否pm資料給我,謝謝!
小女也是升中,亦是觀塘區,不過有少少擔心佢要自已搭完地鐵轉小巴
你囝囝也是自己上學嗎?

醒目開學勳章

hi,

n咁多年前,我就用這牌子嘅袋做書包,有淨色(eg. black,blue,etc...),不過當時都要幾舊油 ,要去專門店才多款揀!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 10:51 發表
我自己平時就係用lesportsac既手袋, 我覺比較女性化, 男仔未必鐘意, 同埋裝中學D超重書本用背(狼)似乎啱D喎 !

醒目開學勳章

hi,

宜家我就報summer course,如果返得ok就keep住9月份返恒常班,我朋友仔個朋友仔返緊,不過就低年班(好似3年班),佢話ok嘅!
  你住邊區?我住黃大仙,我仔返樂華邨,不過返去就join學校隔離小學嘅校車,$1100包5個月,圍返$220一個月,咁咪唔駛轉車,不過要7:00am到站頭上車!但起碼雨季唔駛咁狼狽!and pls check pm!!

yuk hei mum

原帖由 shirleylsl 於 09-7-16 11:27 發表
yuk hei mum,

hi, 我想問你係旺角的補習班係暑期定長期架? 可否pm資料給我,謝謝!
小女也是升中,亦是觀塘區,不過有少少擔心佢要自已搭完地鐵轉小巴
你囝囝也是自己上學嗎? ...

醒目開學勳章

hi,

我中學時用嚟做書包,都好襟用!呢個牌子我幾有信心,不過就考慮 !!

yuk hei mum

原帖由 stitchfriends 於 09-7-16 11:26 發表

hi,

如果用lesportsac 做書包, 承扥力得嗎?  會唔會爆線?
d 書好重 呀!

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:10 發表
hi,

宜家我就報summer course,如果返得ok就keep住9月份返恒常班,我朋友仔個朋友仔返緊,不過就低年班(好似3年班),佢話ok嘅!
  你住邊區?我住黃大仙,我仔返樂華邨,不過返去就join學校隔離小學嘅校車,$1100包5個月, ...

咁好既, 有得join到校巴. 我都想知有冇車由慈雲山去順利? 有人知就話我聽啦.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:04 發表
hi,

黃大仙中心好似有, around $200到!

yuk hei mum

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間

醒目開學勳章

hi,

我條線經慈雲山去順利,你不如pm your email adress俾我,我再send俾你睇吓啱唔啱,你再call佢睇吓做唔做你生意?!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 13:26 發表

咁好既, 有得join到校巴. 我都想知有冇車由慈雲山去順利? 有人知就話我聽啦.

醒目開學勳章

hi,

近排唔經開,過兩日八到post 上嚟呀!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 13:28 發表

我八到有D中學生會用Air Nike 既背蘘, 話咩重物會舒服D, 放工去睇睇先

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

‹ 上一主題|下一主題