用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 O仔媽咪 於 10-1-8 14:21 發表
Dear Khmama,

你好, 兒子 學業成績 Band 1 中 (16/130), 由他區轉九龍城校網, 自行想報 迦密 & 旅港開平  可以嗎?  有機會嗎? 他屬慢熱斯文型, 我擔心面試會失分。 謝謝! ...

呢兩間可以, 機會當然有啦, 你早o的操下佢既面試技巧, 就唔使擔心.

原帖由 さかな 於 10-1-8 22:46 發表
小兒讀ST JOSEPH 小學,已在自行分配選擇1揀番ST JOSEPH'S COLLEGE,我重煩緊第二選擇是否填埋,早前想填鄧鏡波,但人哋話實收,就會冇咗大抽獎,但係唔填又好似冇咗個機會,統一派位又唔知讀番
ST JOSEPH'S C ...

如果你係band3, 根本自行同抽獎都冇可能入番聖若瑟, 倒不如實際o的考兩間band2中學. 以聖若瑟既名氣, 入band2學校應該都有機會. 灣仔區band2唔多, 得鄧鏡波同維多利亞. 可以試下東區既慈幼, 李潤田等band2中中.

原帖由 俞太 於 10-1-10 13:17 發表
Dear khmama :

急.....

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就 ...

band2頭至中可以考慮羅桂祥同鄧兆棠. band3尾就已經係最差既成績, 期望自行可以考一間校風較好既band2尾band3頭中學, 可以考慮下方潤華, 湯國華, 陳呂重德. 不過最好親自去睇下校風好唔好再決定.

原帖由 samhuichan 於 10-1-10 19:02 發表

冇錯,教育局都說是報分數,thanks!
另外,小學本身級名次有錯,會唔會影響,因為中學申請表上要填上級/班名次 ??

大多數中學都會睇教育局提供既全港次第, 而未必睇你填既級名次. 你可以向心儀學校查詢下, 唔使估.

原帖由 FK 於 10-1-8 23:56 發表
Dear khmama

小兒成績如下:

年級
操行
中文
英文
數學
P6 1St Term
B+
B
A
A
P5 2nd Term
B+
B
A
A
P5 1st Term
B+
B
B
B

請問選擇聖公會莫壽增會督中學及田家炳中學機會如何?

北區的李嘉誠及田家炳已轉用英語 ...

唔知banding好難講.自行唔分區, 大埔同北區都得. 如果講抽獎, 可以話北區入band1中學既機會比大埔大o的.

原帖由 vet 於 10-1-8 23:53 發表
我仔在陳守仁考30/170人
自行報油尖旺的華仁和聖芳濟有冇機會呢?

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

上面睇到上年派位情况
好似女仔好d
好多入到band 1女校

...

陳守仁英文好, 所以派位唔錯. 你應該睇下你仔仔男生黎講全級第幾, 有幾多人報咗九華, 就知機會大唔大. 聖芳濟得既機會好大, 反而要諗下報唔報. 得咗冇得抽獎.

原帖由 meyonw 於 10-1-11 19:55 發表
請問小兒老師話band1尾band2頭, 校內游泳有獎, 應怎選學校好? 恐怕選得不好, 去了band3.

直資學校如: 聖瑪加俐男女中小學/福建中學(官塘)/顏保玲/匯基(東九龍)好嗎?

thank you. ...

你係邊區? 你講既幾間直資都ok架, 福建就英文班先ok.

原帖由 victortinl 於 10-1-11 18:13 發表

Dear Khmama: Sorry, more questions:1.1.直資學校小女報了四間: 聖保羅男女中學,灣仔的聖保祿學校, 德望學校與聖士提反書院那閒對於band one中的小女容易錄取, 這四間學校之間排名的先後
順序? 2. 德望學校與聖士 ...

次序係
聖保羅男女>聖保祿>德望>聖士提反.

頭兩間機會都唔大, 德望都有o的機, 因為好多叻既通常同時比第二間勁直資收咗, 會放棄德望. 聖士提反屬band1尾band2頭, 機會最大. 如果係我, 德望得咗我會考慮唔抽獎, 聖士提反我就唔會.

原帖由 heihei媽 於 10-1-11 17:29 發表

想問下如果小女係油尖旺網係屬 band2頭, 咁想轉校網去kwun tong, 會唔會升band 或者降band 呢?

謝謝你的解答.

油尖旺應該強過官塘, 但唔保証一定升band.

原帖由 victortinl 於 10-1-11 17:07 發表
非常多謝你的寶貴建議。我還再問一下你教育局提供既全港次第是否要等到3月底4月初的第三次呈分試成績出來後才有?但有的學校在自行派位時就要說收生的標準由25%是看教育局的成績次第,是否意味著們要收到教育局的成績 ...

依家教育局已經根據頭兩次呈分試排咗全港次第, 學校可以自行時作參考. 最後既三次呈分試全港次第主要用黎抽獎.

原帖由 kathymum 於 10-1-11 09:30 發表

小女小學在九龍城區
五年級呈分試 老師說是band 2 頭
六年級呈分試 老師說是band 1 中
老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些.

自行選丘佐榮同何官機會大唔大?
選旅港是否沒有機會? ...

如果你囡囡既成績咁唔穩定,你都唔好太進取. 丘佐榮都有機會, 旅港就機會微. 何官可以一試. 如果想搏英中, 可以報油尖旺既循道. 唔怕遠可以去考沙田3間降級英中, 其實都唔係太差.

原帖由 ne6za 於 10-1-11 01:40 發表
十萬火急

請幫忙提供妳的寶貴意見 :

囡囡讀協恩, 二次呈分試的成績約為 :

中文 : 55 (小五), 62 (小六)
英文 : 65 (小五), 64 (小六)
數學 : 70 (小五), 67 (小六)

女兒是何banding(因老師 ...

老師唔講, 咁你囡囡全級考第幾? 學校總會講banding%, 唔係點報學校? 如果你囡囡唔夠自信, 選間band2頭至中既學校啦. 除咗培道, 仲有真光可以考慮. 協恩小學應該唔會太差, 面試會比人好o的. 唔怕遠都可以考慮下官塘同沙田既band2中學.

原帖由 waitingchan 於 10-1-11 01:19 發表
Hello Khmama,
小兒在紅磡"紅馬"就讀, 成績大確是70/180, 但老師就不願說他屬何BANDING, 所以希望妳賜教自行選校, 那兩間比較好, 我屬意"華英" 黃笏南" 旅港, "銀禧" 和迦密", 他能有資格選這些麼,? 排列又應怎樣排 ...

假如你間學校有50%band1, 你仔仔都算band1中下, 銀禧或者可以試下 (唔係太肯定), 其餘幾間機會好微, 多數收band1中至頭. 如果你仔仔唔係band1, 你盲目去選band1學校, 會失咗自行既機會, 真係連banding%都唔知?

原帖由 俞太 於 10-1-11 00:07 發表

除鄧兆棠外...元朗還有那幾間可以選擇???謝謝!

方潤華小學面臨殺校, 小學程度可能會差咗, 即使學校話band2頭至中, 實際可能只去到band2中, 唔可以太進取, 可以考慮既有十八鄉, 鄧佩瓊, 裘錦秋同基朗.

原帖由 wahong 於 10-1-11 22:51 發表
Hello Khmama,

小兒就讀舊油天,band 1尾,自行的第一及第二意願如何選?

睇你想唔想搏抽獎入九華. 如果想搏, 自行選兩間心儀band1中, 得咗咪開心, 唔得都仲可以搏抽獎.  如果唔想搏, 自行可以選聖方濟同丘佐榮. 記住肯定係band1至好.

原帖由 heihei媽 於 10-1-12 15:12 發表

謝謝你的回答, 我還有一個問題就是一向我睇個topic 都有個understanding 係油尖旺既band 1 英中既位係多過band 1 既學生的, (correct me if i am wrong), 咁我想問下, 會唔會有band 1 英中收完band 1 既學生而仲有 ...

有機會, 但係唔會好多. 油尖旺抽獎第一志願主要填華仁, 聖瑪利, 真光同伊中. 第二志願男生會填聖芳濟/銘基, 女生就會填銘基. 根據我上年估計既競爭數目, 男生大約230人, 聖芳濟就好大可能有少量位剩. 當然band2除咗以聖芳濟搏首志願, 亦可以他區為第一志願.  以band1家長一貫心態, 去到第三志願已經好保守, 相信油尖旺12間他區英中79個位都剩唔少. 但係今年有冇cut位就仲未知.

原帖由 CCCHUNG 於 10-1-12 16:05 發表
Khmama,

小女小學在:
五年級呈分試 老師說是band 1
六年級呈分試 老師說是band 2 頭

自行選:
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
基督女青丘佐榮
金文泰中學
何文田官中
機會大唔大? ...

其實你囡囡屬邊緣人, 都仲有得追, 試下鄧肇堅同丘佐榮啦.

原帖由 Emmama 於 10-1-12 12:43 發表
你好khmama!

我囡囡就讀大埔區小學,屬Band 1中成績,自行應該點揀?我心儀聖公會莫壽增會督中學 同沙田沙田崇真中學可以一試嗎?

莫壽增就未必得, 因為大埔區英中數目唔多, 太集中所以競爭大. 沙崇可以一試, 沙田既band1英中多, 冇咁多band1頭同你爭. 抽獎仍然有8成機會抽入英中, 睇你好唔好彩.

原帖由 DesmondMa 於 10-1-12 19:53 發表
Hi Khmama,

你好! 小兒屬官塘區,兩次呈分試都考全級第四 (平均第一). 現考慮自行第一選擇跨區. (第二揀了聖言)

請問如較進取選華英, 會否浪費了一個機會? 華英面試內容會否很困難?

如考黃笏南,會否較有把握呢?

...

全級第四算係band1頭, 選華英都冇錯. 考黃笏南成功機會會較高, 如果收咗你, 你係唔係已經好滿意? 如果係就可以去報. 華英面試內容就冇研究, 從來只要在你掌握之內既事, 就唔會有困難, 你操練下自然就冇問題.

原帖由 jamesmum 於 10-1-12 00:37 發表
   您好!小兒五年級呈分試40/198,六年級27/198成績除視藝B外全A,操行A,學校有50%band one 生。
   課外活動:去年校際音樂節五級鋼琴冠軍
                  校內乒乓球隊
                  風紀、班長
     ...

港華/九華就未必得. 如果唔限男校, 旅港同黃笏南仲適合你囝囝.
‹ 上一主題|下一主題