用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

回復 wskl 的帖子

你問我有冇其他介紹,除咗上智,你仲可以考慮藍田聖保祿,唔係唔報上智.

回復 wskl 的帖子

好視乎你間band1小學有幾叻,最好參考上年派位結果,如果差唔多成績都派得好勁,可以考慮,不過今年好似好多人報咁,競爭都幾大.好彩你係九龍城網,抽獎比較穩陣,自行可以即管選擇心儀學校,唔得仍可靠插獎入理想學校.

回復 JCdraco 的帖子

唐乃勤都唔係只重成績,都好重視從活動中培養個人品格同領袖才能,英語話劇都係由學生負責嘅. 培基屬band1尾band2頭,學校非常關顧學生,係一間好學校,祝你成功.

無論成績同學校質素, 我覺得培基都比匯基好o的.

文仔媽 發表於 13-4-9 21:08
Hi, khmama

好快就到乙部填表時間了,小兒在沙田學校一直都是全級前一二名,自行報了曾肇添及沙崇,請比意 ...

沙田咁多位, 你使咩擔心, 何況仔仔成績咁好, 可能自行已取錄. 甲一填曾記, 甲二三應該留空, 留待乙一再搏曾記. 亦可為叩門鋪路. 第二可以考慮蘇浙/沙循, 培英/林裘謀就唔肯定多唔多位剩, 你想搏先好揀. 第三林漢光/聖心/鄭榮之/郭得勝. 選定頭3之後, 後面就填返其他未填既英中, 由最大機會有位填到最冇機會有位為止, 包底可以填胡忠, 聖若瑟, 馬崇.

文仔媽  多謝你,Khmama, 現在有了方向,心裡踏實好多了!  發表於 13-4-11 09:21

Leung2010 發表於 13-4-27 18:37
khmama 發表於 13-4-10 23:08
佢講緊深水埗匯基,唔係東九龍匯基.

CathyDannyBB 發表於 13-5-24 11:33
沙田培基係band 幾??
培基係band2頭。

回復 DFSON 的帖子

沙蘇,沙循,培英同林裘謀全部係b1英中,胡忠,聖若瑟,馬祟係b2. b1生唔會頭三志願排b1,b2,b3. 靠害先會叫你咁排。

回復 hinhin.mami 的帖子

第一頁已加上下載方法.

lai_123 發表於 13-7-28 04:10
回復 khmama 的帖子

khmama, 小兒是band 1B,9月會升小六,現煩緊升中問題,小兒是學校的排球、游泳、普通 ...

你仔仔已經很多強項啦. 直資英華同聖保羅書院都可以, 但係你選o的學校天南地北, 你間小學係邊區? 你住邊區? 如果港島區直資可以考慮港同及中華基金. 你仔仔運動叻, 自行可以考慮聖芳濟同長天. 迦密主恩o係西貢區, 係區內考生首選, 成績唔錯. 自行九華成功率未必高, 反而抽獎機會大, 九華近年備受爭議, 入去讀好唔好都好睇小朋友性格.

米奇紅媽媽 發表於 14-1-4 18:53
你好:小女屬油天小學BAND2中,請問版主於自行派位可否填循道和葵涌李兆基?到底是油尖旺還是荃灣區多選擇 ...
本區BAND2中搏循道機會微o的, 李兆基band1中亦好渺茫, 反而轉葵青可能競爭力強o的, 搏下全完同陳兆民睇下得唔得.

Pussy 發表於 13-12-18 11:05
回覆 冰冰 的帖子

Khmama,
如果你o個間係sfa, 都唔使太担心, 即管去九龍城搏下. 兩次加埋banding係咩? 第一次係失手?

冰冰 發表於 13-12-17 10:23
Khmama,

你好!小兒就讀中西區, 中8x數7x常9x英文其差3x, 操行B, 老師說小兒是band 3生, 家住油尖旺區, 請 ...

中西區冇band2學校, 你自行如果要轉戰, 都去南區或東區搏下o的band2好o的, 轉去油尖旺一樣冇運行, 得兩間band2學校, 仲要同油尖旺本區爭. 你住邊區, 揀直資都要睇交通方便.

wch1224 發表於 13-12-16 17:25
Khmama
小兒成績是band 3, 本身是觀塘區, 老師講 kwun tong band 3 學校, 老實講好差.
因此選擇跨區到沙田. ...

band3生自行選band2c學校較好, 沙田區可考慮劉百樂同楊葛小琳.

mingchanpp 發表於 13-12-15 01:33
Khama, 您好!小女BAND1 尾,丶中英數是A/B/C. 自行 聖母玫瑰/沙田郭得勝/葵青保祿六世/瑪利諾神父/徳雅.   ...
band1尾可以搏下聖母玫瑰+保祿/德雅, 女校起碼冇男仔爭.

sosandyso 發表於 13-12-13 13:41
khmama, 小囡讀天天, 考 22/151, 自行目標 : 崇德 / 信義 , 請問有機會嗎?

自行只要揀兩間心儀就可以, 你仍然可以經抽獎入, 如果揀兩間唔鍾意但實入到既都冇意義.
‹ 上一主題|下一主題