用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 iffman 於 09-12-23 01:31 發表
Dear khmama,

我兒第一次呈分失手, 120人中考了26名, 六年級呈分試考了第4名,  兩次總成績計全級第9名, 想問他會是band 1 頭的學生嗎 ?

自行第一報伊中 還是旅港呢 ? 或請建議他可選擇的第一和第二志願.

謝謝! ...

理論上你囝囝屬band1頭, 除非間小學好差. 你自己喜歡邊間? 如果心儀伊中同旅港, 可以伊中第一, 旅港第二.

原帖由 tictactoe 於 09-12-22 18:50 發表
khmama:

用中六收生第一階段能原校升讀的百分比,來編制學校排名表甚至推測其banding 可能有很大的差異,原因有二:

1. 部份學校取錄大量會考11-13分的學生重讀中五,他們極大機會能於重考時獲得14分以上。假設中四每班38 ...

推算總會有偏差, 因為中五考生數目並無實數. band1-2既資料主要來自校網, 不過band3學校無資料, 所以呢o的推算都有參考價值既.

原帖由 小肥洛洛 於 09-12-22 16:28 發表
Dear Kamama ,
小女兒二次呈分 Band 2 頭,老師說學校只看成績表, 因她成績表不太好,如下:
五年級呈分試 中C 英A 數B 常B   
六年級呈分試 中C 英A 數C 常A
但小女兒幸好在英文成績幾好,已考 KET了.
而老師說她 INT ...

保祿既機會好微, 你可以報屯官做第一志願, 第二志願不妨試下八三總理, 明年全英班.

原帖由 WENGWENG 於 09-12-19 01:09 發表
Dear hkmama :

我想請問,好多學校都話參考教育局提供的"申請學生成績次第名單", 咁係邊可以睇到? 那有什麼意思?

全港次第係比學校睇既, 家長唔會知. 學校會根據自行申請人既全港次第, 知道學生係全港既排名, 有助選擇最好成績o個批考生.

原帖由 KittyMumMum 於 09-12-27 21:46 發表
自薦信

Dear Khmama

當小六自行申請中學時, 你們會否提交自薦信呢?

提交自薦信是否有幫助考入心儀中學呢?

KittyMum

大部份學校都有表格比申請人填, 格式統一, 學校容易作比較, 自薦信我覺得係冇用既, 咁多申請, 試問學校邊得閒逐封信睇? 而且你寫得點好都冇用, 封信又唔係小朋友寫, 唔會加分. 反而推薦信可能有o的用, 不過都要睇下學校肯唔肯收.

原帖由 candytl 於 09-12-28 13:58 發表
hkmama

我根據你post數據 , 想請教以下問題 :

沙田區
學位總數6120
升中人數5392
英中學位數目2340
band1學位數目2304
區內band 1生比例 33%
-----------------------------------

1)      點解Band 1生數目不是 ...

1)      點解Band 1生數目不是5392 X 33% =1779
5392人係2009年升中一既學生人數, 唔係2010年升中一既學生人數, band1生數目係升中人數1/3. 區內33%band1係講band1學位分佈, 唔係band1學生分佈.

2)  英中學位數目2340, 有冇第二階段沙田區英中學位攪珠數目
2009年抽獎英中學額, 附屬/直屬124個, 非保留1030個. 明年數字未出.

3) 英中學位數目2340 >band1學位數目2304, 係咪表示區內英中學位足夠提供俾band 1? 如果不是, 有甚麽因素會影響呢?
唔係, 咁係代表有o的英中成績唔係band1. 沙田有3間英中明年要開中文班, 包括郭得勝, 鄭榮之同聖心.

4) 英中學位數目2340是否扣除分俾他區的英中學位數目.
未扣除. 連自行都未扣.

5) 英中人數5392是否包括他區轉入沙田區的人數. 例如讀九龍城小學, 向教署申請轉區在沙田區攪珠.
升中人數係區內小學參加升中派位既人數.

原帖由 OneOne 於 09-12-28 17:17 發表
Dear khmama,

小兒屬官塘區,首兩次呈分老師說均在band 1頭,但不是最頭。而我希望小兒可以進入一所功課壓力不要過大的英中,據你資料官塘區以聖言最好(band1 中),若自行選一間作跨區,請問有甚麼建議?

開頭想過找傳統名校,但 ...

九龍城好學校多, 所以競爭都唔細. 你可以選旅港開平, 黃笏南或迦密. 前兩間會較多課外活動, 迦密就冇咁多活動. 華英可能會多人爭, 頭幾名可以一試.

原帖由 CCCHUNG 於 09-12-27 23:28 發表
Khmama,

I should mention more details that we live in Wanchai area but Band 2 only...so pls advise any suggestion for HK Island or Kowloon City.

Thanks

住灣仔就無謂走到咁遠, 都係集中東區既學校啦, 中西區同灣仔唔係太多band2學校選. 如果你係band2頭, 可以報一間聖公會鄧肇堅, 加埋東區既衛理或者劉永生. 如果係band2中, 可以報劉永生同顯理.

原帖由 fsforth 於 09-12-28 11:52 發表
聖保羅書院  (推算上年6科14分約佔58%, 今年46.39%)

46.39%  應該算是Band2 頭嗎? 似乎RC 成績也超過了 St. Paul Boy

高主教今年6科14分有74.3%, 各科平均優良率52.7%, 呢幾年進步緊, 確實已經超越咗St. Paul Boy's. 46.39%只係一個推算, 因為中六第一階段有位剩, 唔排除有o的叻既學生冇原校升讀. 其實46.39%仍屬band1尾, 成績唔算好, 但係2010-11年St. Paul Boy's 已經唔再參加統一派位, 完全自主, 可能學生質素會好o的.

原帖由 vet 於 10-1-6 15:01 發表
Khmama,
請問油尖旺的band 1生是否一定能入到band 1英中?

我仔仔係band 1 頭至中, 英文好, 自行選邊間好呢?

如果根據2009年數字, 油尖旺男生可以選既男校及男女校英中學位共489個, 當中有172個應該第一志願抽完會冇位. 假如油尖旺既他區位冇cut到, 油尖旺男生入band1英中機會超過九成, 大可放心. 至於自行, 你囝囝級名次係幾多? 你可以考黃笏南同旅港.

原帖由 angie627 於 10-1-6 14:25 發表
Dear Khmama,
請幫忙提供妳的寶貴意見 :
囡囡是BAND2 組別,黃大仙區,我只想學校是校風純樸,因囡囡都算純品,我唔想會學壞.

自行第一選:聖母書院
自行第二選:瑪利諾神父教會學校

大抽獎甲部:1.聖母2.瑪利諾神 ...

自行係唔限地區既, 你係band2頭, 中定尾? 如果band2中上可以考慮培道同真光. 你選呢兩間係唔係諗住跌咗冇咁多人爭? 校風最好親自去學校實地了解. 深水埗對band1女生好o的, band2就一般啦, 主要係唔清楚o的學校校風.

原帖由 victortinl 於 10-1-6 10:22 發表
hkmama:小女現居大埔,但又想選的沙田及九龍區的名校試一下,睇下有無機會博出去。以小女現時band one中的成績是否有機會呢?想轉沙田区校網. 但自行分配想選報外区的瑪利諾及上智,但不知会否影响中央派位的時心議的曾肇添 ...

自行係要睇成績既, 派位只計banding. 如果你自行選瑪利諾同上智, 成功機會極微. 曾肇添係幾谷學生既, band1中抽到入去讀可能都會辛苦, 所以你不如選兩間沙田既band1中至上既學校, 如果得咗都唔錯, 你自行唔選曾肇添, 係唔會影響派位機會既, 因為抽獎只講運氣, 而據我所知呢間學校冇得叩門, 唔存在自行要選佢先有機會去叩門既問題.

原帖由 gladice 於 10-1-6 01:40 發表

My daughter studies at Pui Ching and ranked 11x recently, teacher said she should be among band 1 bottom and band 2 top (she has a few ordinary awards).  Is it too risky to put 基督教女 ...

依家只係考咗兩次試, 仲有機會追. 培正一向收番好多小學band2生, 我覺得你已經不愁後路. 自行兩個機會, 選band1尾英中都係好正常既做法.

原帖由 samhuichan 於 10-1-5 15:45 發表
[急問]請教一下:

小學向教育局(EDB)程報分數時,是以分數/或是級名次 來程報呢?  家長有懷疑時,又可唔可以向教育局查詢呢 ?

(班主任幾個月前話全級第18,上個月卻說58,昨天放完假再問話我可能聽錯,其實佢跟左囝囝兩年 ...

學校應該會呈分數, 因為教育局要計比重去決定學生最後級名次. 只要學校冇計錯分, 就唔使擔心. 其實你最緊要知囝囝banding, 你咪轉個彎問老師囝囝banding囉.

原帖由 DKmum 於 10-1-7 22:12 發表

實在很欣賞你無私的奉獻,真的很感謝你。

小兒屬於沙田區的Band1頭,有聯繫中學,慾嘗試皇仁及喇沙。如在首輪不放聯繫中學,次輪甲乙部才放,而首輪只報皇仁及喇沙,是否過分進取?還是安全計,首輪只放皇仁及喇沙其 ...

沙田有聯繫小學既中學, 只得大約30個聯繫位, 抽獎就算band1頭都唔係一定入到, 如果你係沙呂或沙官, 最好自行都考番聯繫中學.

原帖由 BEmum 於 10-1-7 16:28 發表
Dear Kamama,
我囝囝小學在油尖旺區,他是band1中,自行考以下哪一間好?選哪一間第一?哪一間第二?
九龍華仁
喇沙
伊利沙伯
銘基
我想選男校,有朋友建議我地考香港英皇,可以嗎?本以為九華幾好,但睇完你的分析,才知原來6 ...

如果你想自行已經成功, band1中只可以試銘基, 其餘3間唔係band1頭都冇咩機會. 英皇同九華既成績都向下跌. 英皇2007年會考14分有76%, 2008年跌至67%, 2009年得番59%. 不過九華仍然係油尖旺band1頭既選擇. 雖然成績比預期差, 但係只要小朋友肯自動波, 就冇問題. 大部份出名男校都係較自由, 但學習氣氛好, 同輩間互相影響, 就會有好成績.

如果你好想大抽獎入九華, 你選邊間都得, 自行要預咗唔得.

原帖由 victortinl 於 10-1-7 15:35 發表
hkmama,非常多謝你的寶貴建議。我想再問一下你有什麽心水推薦的沙田學校適合小女band one 中的成績呢?或更有把握考取的學校呢?在自行分配應選那兩閒較理想?
真光女書院band1中有机会嗎?但這閒學校收生時要睇宗教及就讀 ...

你可以考慮培英同循道衛理. 真光機會唔大.

原帖由 CCCHUNG 於 10-1-6 23:57 發表
Khmama,

本人的女兒 屬 BAND2頭 ..Pls comment/analysis of following 4 schools and advise :-

香港真光中學..
嘉諾撒聖方濟各書院
聖公會鄧肇堅中學
衛理中學-小西灣

真令人擔心 , 自行選邊間好

THX
CC ...

頭兩間冇機會, 最尾兩間會好o的.

原帖由 angie627 於 10-1-6 23:29 發表
好感激妳禁快回覆!!
老師冇講band2頭/中/尾.
係呀,我選呢兩間諗住冇咁多人爭.
如果用黃大仙校網呢?可否給我意見!!
學校講座話(自行/大抽獎)同樣都寫返個d學校,
機會會大d,唔知係唔係?
因我係全 ...

你不如試下沙田郭得勝, 鄭榮之或聖心, 雖然大家都要開中文班, 但佢地既成績都唔係好差.

自行報既學校對抽獎冇幫助, 但你自行同抽獎報同一間, 叩門就可能有誠意分.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-7 23:53 發表
你好!小女沙田區band 2中,如自行選培道機會大嗎?
另一間有什麼建議?
thx!

培道係九龍城band2女生之選, band2中既機會唔係好大. 你不如選兩間沙田band2仲好. 馬鞍山聖若瑟同黃鳳亭可以考慮. 前者校風好亦好谷成績, 後者2009年會考雖然成績插水, 但之前兩年都大約30%左右, 屬band2頭.
‹ 上一主題|下一主題