用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

唉!想讀Band 2頭就要至少放在第三位, 第二位放白記, 盧記, 基元和信義都好危, 真係好擔心無運氣

原帖由 susandysu 於 10-4-27 21:03 發表

唉!我同你一樣,為第二位而煩惱,但 Khmama 唔係話 Band 1 要進取, 因最差只係去到 Band 2 頭嗎 ? Band 2 頭伊小分我都願啦 !

已完成交表, 鬆了小小氣, 又要面對畢業試, 好彩呀囡話TSA抽唔中, 考小一樣, 但之前學校已充足準備, 所有小朋友都已做了好多past paper。

係唔係天水圍果間李東海呀?聽聞佢地老師好積極叫D學生進取揀中學喎?淨係知道會建議Band1果D學生(好似頭十名甘上下,嗱!唔係指只得頭十名果D先係Band1呀!因為都係聽過話十頭名果D)揀屯門區DBand1學校,例如:八周年,譚伯羽等,唔係好建議揀元朗區的Band1學校;又聽聞係呢十年來都積極叫D學生進取甘揀中學,話曾經有廿個唔係好叻果批都入左崇德,好似有個男學生考到男拔,因為佢地進取政策有效?系唔系?我知道哩間學校唔係好叻(請恕直言),但聽番D入好中學數字比例又唔太差喎!如果聽返來的是事實.求証.

原帖由 701003 於 10-4-27 09:04 PM 發表

坊間"傳"白記升呢,傳足幾年仲係升唔起 相信同教學/收生質數不無關係 基元、盧幹庭、信義靜靜地冒起我仔上年有同學擇白約翰第二都入到呀!如果第三填鄧佩琼都有機,因為今年有8間英中! ...

應該無禁容易麻, 如果真係禁易, 各位家長們都唔史禁愁啦!

而且因為去年這幾家中中無開英文班,朋友囡囡第5選基元都入到,但今年又唔同,多左英文班個名氣,自然困難得多。

鄉中及盧幹霆可上網取扣門表格, 祝各位子女能升上心儀中學:loveliness:

各位派成點呀 !! 我個仔派往 (元公) - 第一志願 !!

鄉中!感謝主

想知有無人叩門鄉中有消息?

原帖由 O~O 於 10-5-14 00:16 發表

應該無禁容易麻, 如果真係禁易, 各位家長們都唔史禁愁啦!

而且因為去年這幾家中中無開英文班,朋友囡囡第5選基元都入到,但今年又唔同,多左英文班個名氣,自然困難得多。 ...

因為區內家長只看重學校歷史、口碑,忽略學校公開試成績、學校管理同家校合作呢D客觀因素 所以盧幹庭、基元、信義靜靜冒起,元中降呢好多人(包括老師)都唔知該校F.1開"中文班",到時弱少少果批收到書單買中文書,d家長又會谷住條氣 頂住聖公會牌頭ge白約翰不嬲受升呢傳聞熱捧,但校方晦明晦暗,仲未表態能否開足5班英文F.1 搞到派位去該校ge準F.1生同家長好心急mouth:" />

我個仔派入白約翰,好似都算Band 1的英中?唔知係唔係Band 1頭?

原帖由 tswpig 於 10-5-12 16:23 發表
係唔係天水圍果間李東海呀?聽聞佢地老師好積極叫D學生進取揀中學喎?淨係知道會建議Band1果D學生(好似頭十名甘上下,嗱!唔係指只得頭十名果D先係Band1呀!因為都係聽過話十頭名果D)揀屯門區DBand1學校,例如:八周年,譚伯 ...

我相信每一間小學都想佢間學校啲學生入到好學校,有邊間唔進取呢???

因為我搬進元朗只有年多, 所以都有開始留意升中的問題, 因為小兒來年選小學, 我順便一問有無家長知"光明英來"小學以往或今年升中派位如何? 因想就近入學, 所以想知多些資料。

另之前於星島日報升中專題有關全港的升呢中學, 佢話元朗聖公會白約翰/基元/信義來年 2010-2010 開足5班全英文班, 其他網或什么討論區要考查, 但我信星島/明報這兩份報章的資枓

原帖由 cpwconnie 於 10-7-8 00:04 發表
我個仔派入白約翰,好似都算Band 1的英中?唔知係唔係Band 1頭?

請問你是否第1和2round都揀鄉中呢?第1round時有否接見?又很唐突地問,你家小朋友在校成績如何?是哪間小學?謝謝!

原帖由 天娜 於 10-7-6 19:44 發表
鄉中!感謝主

原帖由 701003 於 10-7-7 21:42 發表

因為區內家長只看重學校歷史、口碑,忽略學校公開試成績、學校管理同家校合作呢D客觀因素 所以盧幹庭、基元、信義靜靜冒起,元中降呢好多人(包括老師)都唔知該校F.1開"中文班",到時弱少少果批收到書單買中文書,d ...

聖公會白約翰今年升呢,中一新學期開 5 班英文班,唔信可以問吓今日註冊的Form One仔女。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

Pls check PM

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 10:02 發表
請問你是否第1和2round都揀鄉中呢?第1round時有否接見?又很唐突地問,你家小朋友在校成績如何?是哪間小學?謝謝!

我個仔今日去了聖公會白約翰註冊,書單上English, Maths, Geography and IS 都是英文。

我去咗"基元"叩門, 聽講, 佢仲有D位喎 !! 今日有成70-80人考筆試,

原帖由 天娜 於 10-7-6 19:44 發表
鄉中!感謝主

恭喜哂...我仔仔下年升中...到時有排煩...

回覆 194# Sherryko9 的文章

我都想知, 謝!
‹ 上一主題|下一主題