用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

原帖由 無事忙 於 10-2-2 22:45 發表

小朋友讀緊中一,當年是一早考入,小朋友很喜歡學校,與老師關係好,使佢好主動學習,雖然踏入青春期經常駁咀,但見佢的學習態度,已很安心他不會在學校學壞

至於7月的事到時再算,現在應該幫小朋友鞏固基礎,好讓他考好呈 ...

謝謝意見

原帖由 O~O 於 10-2-4 00:22 發表
除見有家長提及直資中學以外, 只有鄉中同趙中小小消息, 其他升呢中中轉英中情況又如何呢? 請問有無家長可報料?

之前有星島報道元朗信義跟去年差不多, 基朗就多左人報名...其他中學都無咩公佈, 學校網頁無提及...有 ...

升呢英中係信義、盧幹庭、基
基朗、白約翰、鄧佩琼、羅桂祥......只部分開設英文班!
盧幹庭、基元比較低調,元朗信義就積極好多!
我仔係基元F.1仔,感覺學校老師很有耐性,包容度、透明度都好高,欠交功課、上堂傾謁俾老師留堂,老師會打電話同家長溝通,商討改善方法 功課唔算多,課外活動亦算多元化,分精英班,校風純,家校合作佳,學兄學姐對低年班同學亦好照顧,學校校址將會擴展,近yoho一期接鄰基元校園果幅大空地,將會歸為基元校園所有,到時學生又多好多地方玩
盧幹庭、基元,好受天水圍band 1生歡迎,盧幹庭學習風氣比較緊張,校風亦好純樸!

原帖由 701003 於 10-2-6 10:44 PM 發表

升呢英中係信義、盧幹庭、基元
我仔係基元F.1仔,感覺學校老師很有耐性 ...

謝謝家長提供資料, 請問有無家長已收到元朗中學interview通知?

請問"盧幹庭"教學語言如何?我知將以英語為主導,但不是想了解這個,校網上說有"普教中",想知多D!
"普教中"幾時實行?
有否經驗?
是否每級得一班?
學校施行後效果如何?
老師能力及嗎?
小朋友英語能力沒問題,但因小學已是"普教中",不想中途浪費本來的能力,亦考慮未來大方向,普通話不能掉下,所以很想知多D任何學校的雙語廣播,希望不是"名大過實".謝謝!

原帖由 701003 於 10-2-6 22:44 發表

升呢英中係信義、盧幹庭、基元
我仔係基元F.1仔,感覺學校老師很有耐性,包容度、透明度都好高,欠交功課、上堂傾 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-2-24 10:50 發表
請問"盧幹庭"教學語言如何?我知將以英語為主導,但不是想了解這個,校網上說有"普教中",想知多D!
"普教中"幾時實行?
有否經驗?
是否每級得一班?
學校施行後效果如何?
老師能力及嗎?
小朋友英語能力沒問題,但因小學已是 ...

上該校網頁查下,打電話去問亦得!

我個仔巳經收到元公&基元的面試通知了

不過, 係唔係有遞申請表就有得面試gar....

原帖由 Sherryko9 於 10-2-24 10:50 AM 發表
"普教中"幾時實行?
...

"盧"得知有不停upgrade老師, 唔達標老師就來年無得留底, 所以師資應不錯, 但因為不達標而更換老師就會常換老師, 學生就欠歸屬感。
這是我的個人見解。

謝謝分享!
據我所知,直資學校在換老師方面容易實行,但政府或資助的學校在此方面應有很多限制,就算是"contact"或"term"制的亦唔係甘易實行,如果是不達標的而換老師,估計是指"語文"科的老師,包括要教普通話的中文科老師.
呢幾年學校有老師走唔奇,但可否告知近幾年,走了幾多老師?我亦唔係好歡喜學校常換老師,對學生不太好.亦聽聞"盧"入面學生學習氣氛不錯,是否?

原帖由 O~O 於 10-3-3 00:31 發表

"盧"得知有不停upgrade老師, 唔達標老師就來年無得留底, 所以師資應不錯, 但因為不達標而更換老師就會常換老師, 學生就欠歸屬感。
這是我的個人見解。 ...

原帖由 MATHEWMA 於 10-3-3 00:12 發表
不過, 係唔係有遞申請表就有得面試gar....

以我所知, 元中同基元都係有入 form 就有得面試

原帖由 Sherryko9 於 10-3-3 09:02 發表
謝謝分享!
據我所知,直資學校在換老師方面容易實行,但政府或資助的學校在此方面應有很多限制,就算是"contact"或"term"制的亦唔係甘易實行,如果是不達標的而換老師,估計是指"語文"科的老師,包括要教普通話的中文科老 ...

盧幹庭學習風氣好,學生大部份都好純

原帖由 MATHEWMA 於 10-3-3 00:08 發表
我個仔巳經收到元公&基元的面試通知了

但同一日去面試呢!!
因我大女都係依兩間!!

原帖由 夢之城 於 10-3-3 18:59 發表

但同一日去面試呢!!
因我大女都係依兩間!!

我朋友亦收到信基元 3/13 面試

原帖由 daphnemama 於 10-3-3 22:25 發表

我朋友亦收到信基元 3/13 面試

回答 : 係同一日&同時間, 都唔知點好, 真係煩 !!

原帖由 701003 於 10-3-3 17:40 發表

盧幹庭學習風氣好,學生大部份都好純

未知全級30名內考入機會率大嗎?

原帖由 bobo 於 10-3-4 10:23 發表

未知全級30名內考入機會率大嗎?

大抽獎排頭位機會大D 我仔同學last year全級考24,考唔入,抽獎排第二,都唔入,叩門直資升F.1!

請問以上學校有英文班之餘, 那些同時會有普通話教學?

問左,"盧"有兩班普教中,3班正常中文,開了兩三年喎!係星期六去比賽時見到校長時問和答.

原帖由 jaja 於 10-3-6 16:33 發表
請問以上學校有英文班之餘, 那些同時會有普通話教學?

原帖由 Sherryko9 於 10-3-8 09:59 發表
問左,"盧"有兩班普教中,3班正常中文,開了兩三年喎!係星期六去比賽時見到校長時問和答.

唔該哂, 唔知其他有無呢, 我個女普通話唔錯, 所以想keep住!

聽聞鄉中都in緊學生,其他中學唔知有無面試通知?
‹ 上一主題|下一主題