用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

原帖由 khmama 於 09-7-23 23:07 發表

考生
奪A
奪A-C
6科14分
鄉議局
75.7%
崇德
63.15%
趙聿修
59.3%
元朗商會
??
元朗公立
??
33.2%

呢區既學校會考成績似乎不算好, 比起九龍城區, band1頭 ...

聽講信義成績比鄉中還要好, 是嗎?

原帖由 khmama 於 09-7-24 13:19 發表

元朗信義既成績真係唔錯, 2008年會考優良有682個, 比鄉中少, 但鄉中既人均優良率係4.07, 信義係4.43, 比鄉中更好, 6科14分比率信義就達88.3%, 比鄉中同好多名校更厲害, 中英文成績更加不俗. 明年推出微調方案, 學 ...

嘩! 看來入信義應比入其他英中會更好了, 但對於BANK 2生似乎入到去都好辛苦, 對嗎?

原帖由 mamafufu 於 09-7-25 16:35 發表
信義08年會考14分或以上比率比鄉中還高,但要考慮佢地在 F.3 升 F.4 時已淘汰成績最差的60多人。而所有元朗區英中都係5班F.3 全部直升5班 F.4 (除了極少量留班生)。

信義06年F.3有5班,學生有217人(不肯定有冇記錯,但一 ...

原來間間都是這樣的.  2008年暑假星期六中午, 我在圖書館等女及我老公放活動班, 當時是中午時間, 找一個有冷氣地方打發時間. 我在兒童那邊坐在看書, 抬頭伸伸個頭見我老公在一堆女人堆旁, 旁聽. 我還問我老公圖書館可給5、6 個女人在講話嗎? 原來其中3個家長之小朋友都是鄉議局中二學生, 暑假前給學校趕走, 要找第二間中學學位讀書. 大家在吐苦水中.

有沒有今年剛升中一之家長可提供書單除中文外,有那間學校已是改用英文課本呢?

已知基元基朗已是改

原帖由 mamafufu 於 09-7-27 12:51 發表
信義--全英文(包括數學, 科學, 地理, 世界歷史)

基元-- 全級數學及科學用英文,其他如地理/通識/歷史與文化用中文。

盧幹庭-- 全級數學及科學用英文,其他如通識用中文。

伊中中-- 開兩班英文班,三班中文班。

白約翰  ...

原帖由 khmama 於 09-7-27 17:45 發表
如果以之前估計既band1人數2048人計算, 假如48間小學頭10名學生自行派位成功, 參加抽獎既人數就係2048 - 480 = 1568人, 而上面估計2010年每班再減兩人後, 本區及他區band1學額大約係1398個. 當然加埋band1尾band2頭 ...

請教請教    

我女兒應在全級 25-50名以內, 不知能否建議一下呢?  她剛剛小五下學期成績是 中/數 B, 英/常 A, 這樣應是BANK 2 頭吧!

可能要六年級級考完期中試, 老師才會講我女如何, 但我保守知她一定在班在 5-10名以內.

當然都是估.  全級 185人, 每班都有好好成績的同學在的, 不會集中精英班, 只不過 5年級全班一齊升班, 5年級以下就打散.

能否給我一個建議呢?

請問大抽獎時, 是否全部 band 1 學生 先安排晒學校, 才到 band 2 生, 再到 band 3 生呢?

原帖由 chariho 於 09-8-31 23:46 發表
daphnemama:

通常新校的Band 1、2 and 3 位都會平均分配,如果妳的小朋友的學校是新校而她又考25-50名內,在第一階段自行派位時可選一些英中(能被選入的機會不大,但沒有理由不作一試,否則選了些較差的學校,它必然要了妳,到 ...

多謝幫忙!!!!

因我女是讀一條龍, 而成績表是沒有名次只有分數(5年級才開始有分數), 所以都是斷估我女名次.  憑5年級上學期一次交流團知她一定不是全級15名以內,  當時5年級問過班主任都沒有答案. 希望6年級之家長會會有資料.  而他們評分試是期中試不是期尾試的.  而 11月要決定是否留回原校.  所以才想問多些意見.  我都知幾差, 成績好就想走, 成績不好才想留回原校.  但不能不為小朋友想一想.  而最半天吊就是她不是最好, 亦不是差.

原帖由 chariho 於 09-8-31 23:46 發表
daphnemama:

通常新校的Band 1、2 and 3 位都會平均分配,如果妳的小朋友的學校是新校而她又考25-50名內,在第一階段自行派位時可選一些英中(能被選入的機會不大,但沒有理由不作一試,否則選了些較差的學校,它必然要了妳,到 ...

我女是一條龍. 開校 10年.  就是一條龍才不知玩法.
多謝, 我打電話問一問.

原帖由 O~O 於 09-9-17 14:07 發表

聽聞今年有幾所中學已表示不作開放日, 包括趙中、基中、盧幹庭等等, 其他家長有消息不防供大家參考。
另外, 想問見到學校高層又咩問題好問?真係唔知有咩要知而有對選校有參考性。
請回應一吓, 多謝。 ...

我問以下問題 :
1. 收生要求, 在自行收到面試是什麼形式
2. 剛收入之中一生的banding?
2. 對品德 - 午飯會否放學生吃飯? 放學有沒有主任或校長站在門口看放學? 或到商場查看
3. 對成績差學生 - 補底/增潤班呢? 是如何安排?
4. 微調下, 學校有什麼步處呢?
5. 新高中學制下學校有什麼對應及配合呢?
6. 如何加強學生之英文程度呢?

等等問題

原帖由 O~O 於 09-9-18 14:10 發表

Thx!

另外想問, 之前聽聞有些學校自行收生時只收表格, 唔interview學生, 有無此資料呢?
那些不interview學生的學校是已經有所屬學生, 還是只看學生的hardcopy已決定收那些學生呢? ...

暫時聽回來的資料或打電話去學校問都是一定有 INTERVIEW 的, 如沒有 INTERVIEW 是給學校已OUT 出了.

另這條問題好深呀, 問題是BAND 1 英中不接見可能是 BAND 2/3 學生入表, 可能太多成績好學生入表, 較次點而就不接見都不定,  對嗎?  其實成績好之中學都是只看成績及成績+面試表現, 而成績中學是查到小學生在教處排位的.

最近聽人講李兆基中學, 有沒有人可給些意見參考下, 校風好嗎? 謝謝

原帖由 無事忙 於 10-1-27 16:04 發表

校風好,校規嚴,有獎有罰,老師細心盡責,對學生學習方面一視同仁...... 當年放棄元朗英中時覺得有點可惜,依家就覺得很明智

美中不足就係要交學費! ...

謝謝幫忙, 聽你這樣講, 你小朋友是否現在該校讀緊? 能否講多一些該校.  

當年是 7月叩門入去, 還是一早考入呢?
我查過已剛截止, 但問過朋友, 都有人考到亦有人考不到,
我擔心7月再叩門入去時不知考不考到.

原帖由 無事忙 於 10-2-2 22:45 發表

小朋友讀緊中一,當年是一早考入,小朋友很喜歡學校,與老師關係好,使佢好主動學習,雖然踏入青春期經常駁咀,但見佢的學習態度,已很安心他不會在學校學壞

至於7月的事到時再算,現在應該幫小朋友鞏固基礎,好讓他考好呈 ...

謝謝意見

原帖由 夢之城 於 10-3-3 18:59 發表

但同一日去面試呢!!
因我大女都係依兩間!!

我朋友亦收到信基元 3/13 面試

原帖由 WWWPapa 於 10-7-11 13:15 發表
請問光明英來派位好嗎? 墾請可否提供資料作參考
我有直接打去光明英來問過, 他說升中資料保密,我問佢這几年派位好吾好? 回答者只說當然好啦!

我朋友的朋友的小朋友是這間, 他小朋友band 2 中, 英文差數學好, 但派到第一志願基朗
‹ 上一主題|下一主題