用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 ...
go

請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 [複製鏈接]

7 years old = $7
8 years old = $8
dictation 95-100 + $1
birthday + $10

原帖由 video_ming 於 09-7-16 18:51 發表
papa 一個
吓.仁立沒有小食部,是不是真?

唔帶錢點得,汽水機都有掛?

原帖由 peggy 於 09-7-16 21:30 發表

me too

my another reason is : give him money for maths much help.
the same reason, give him a watch for time much help.

原帖由 sarahlee 於 09-7-17 15:36 發表
我個女學校早幾年取消了小賣部, 亦沒有汽水機, 事關佢地學校唔鼓勵食零食, 希望佢地淨係帶d餅或蛋糕仔回校for小息, 另學校亦鼓勵他們飲清水, 有飲水機可refill水, 所以亞女番學都唔使帶錢... ...

學校出發點係好,但呢六年點捱?
不如校長,老師和家長一齊啃餅仔,飲清水
睇下頂得幾耐

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-23 13:16 發表
只是個人意見 :

p1 不用啦, 只是買些佢 like 的食物, 帶返學校

不過 , 今年 p3 , 發生咗一件事, 試分享一下, 不知對各位有沒有用.

我同我老公, 每年過咗新年之後, 就有一個習慣, 把當日餘下的 $10, $20 儲起, 而 ...

好好呀,小朋友漸漸大了,家長亦要一起成長
‹ 上一主題|下一主題