用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問九龍塘小學好唔好?
go

請問九龍塘小學好唔好? [複製鏈接]

這間有沒有考試,默書,我都想同囝囝報這間。

各位可分享吓
   0    0    0    0

原帖由 Man04 於 09-7-16 11:29 發表

各位可分享吓

你係講邊間? 九龍塘學校(小學部) OR 九龍塘官立小學?

唔好意思,表達不太清楚,是指九龍塘學校(小學部)

妳小朋友在這校讀書

原帖由 Man04 於 09-7-17 09:44 發表
唔好意思,表達不太清楚,是指九龍塘學校(小學部)

妳小朋友在這校讀書

好開心今年能夠在2仟幾人面試下成功入讀P1

cecichan
考九龍塘學校(小學部),需唔需要交profile?

請問面試通常考什麼?有沒有筆試及講故事?

這間學校有2測2考,而且亦有少許默書。課程係教高一級或半級的。

原帖由 Man04 於 09-7-16 11:29 發表

各位可分享吓

其實profile是任你交唔交都得架!如你有做到,交埋比學校那當然多些資料比學校参考那最好啦!
想當年我仔面試時,佢話有問佢叫咩名?住那處?幾多歲?.....等日常問題,都有問中、英、數,無筆試無講故事,但佢話入面有卡通睇?呢樣就唔知真唔真?
kts是英文教高一年,數學高半年,中文正常,但用普通話教,常識是用英文教的

原帖由 Man04 於 09-7-17 17:29 發表
cecichan
考九龍塘學校(小學部),需唔需要交profile?

請問面試通常考什麼?有沒有筆試及講故事?

kachunma

請問妳小朋友讀得開唔開心?

多唔多外藉老師任教?

我仔讀得非常開心,他很喜歡學校,現在停課都好想返學,佢話好掛住D老師
外藉老師我覺得都多

原帖由 Man04 於 09-7-21 12:18 發表
kachunma

請問妳小朋友讀得開唔開心?

多唔多外藉老師任教?

kachunma
好多謝妳同我分享

當年妳小朋友在面試時,考什麼?

May I know how many students are there in one class?

Many thanks

當年面試問我仔叫咩名?幾多歲?住那裡?讀中文字、計數、英文比个字問佢點串,這是從我仔口中得知的,我都唔敢100%確實

原帖由 Man04 於 09-7-21 19:52 發表
kachunma
好多謝妳同我分享

當年妳小朋友在面試時,考什麼?

大約40人一班,但開學後多數得返38-39人一班

原帖由 mcdhcpc 於 09-7-23 12:04 發表
May I know how many students are there in one class?

Many thanks

醒目開學勳章

原帖由 kachunma 於 09-7-21 10:34 發表
其實profile是任你交唔交都得架!如你有做到,交埋比學校那當然多些資料比學校参考那最好啦!
想當年我仔面試時,佢話有問佢叫咩名?住那處?幾多歲?.....等日常問題,都有問中、英、數,無筆試無講故事,但佢話入面有卡通睇? ...

咁要唔要寫信俾九龍塘小學校長呢 ?? 有 d 教做 profilio 要附上自薦信, 你地當時申請有冇交呢d信件呢 ?? 唔該.

我有在profilio內附上自薦信的

原帖由 rolandbb 於 09-8-26 10:40 發表

咁要唔要寫信俾九龍塘小學校長呢 ?? 有 d 教做 profilio 要附上自薦信, 你地當時申請有冇交呢d信件呢 ?? 唔該.

醒目開學勳章

原帖由 kachunma 於 09-8-27 11:07 發表
我有在profilio內附上自薦信的

明白了, 唔該晒.
現在打算申請, 開始制作 profilio, 向你地請教.  咁你當時做profolio 做咗幾多頁呢 ?? 係咪將 k1同k2的資料都放晒入去呢 ?? 我仔讀果間幼稚園只係做評估, 得幾頁紙, 我聽聞有d家長做profolio, 做咗40張紙, 真係嘩咗一聲.

我k1和k2 的資料都有,但k2比例重些,我果時都差不多有成40頁架!連埋課外活動D相和証書在內,做到成本書咁,分拆不同的部份,方便睇,如你無セ成績表可show,不防show多一點家庭和課外活動資料,但當然不好過多啦!

原帖由 rolandbb 於 09-8-27 14:52 發表

明白了, 唔該晒.
現在打算申請, 開始制作 profilio, 向你地請教.  咁你當時做profolio 做咗幾多頁呢 ?? 係咪將 k1同k2的資料都放晒入去呢 ?? 我仔讀果間幼稚園只係做評估, 得幾頁紙, 我聽聞有d家長做profolio, 做咗 ...

原帖由 kachunma 於 09-8-27 16:44 發表
我k1和k2 的資料都有,但k2比例重些,我果時都差不多有成40頁架!連埋課外活動D相和証書在內,做到成本書咁,分拆不同的部份,方便睇,如你無セ成績表可show,不防show多一點家庭和課外活動資料,但當然不好過多啦! :f ...

hi kachunma,
咁請問你當年在SECOND IN. 時見家長會問D咩架? 我都會報這間好學校, 想問多D做準備. 麻煩你如記得, 俾D料我LA, 謝謝

我仔in果年無second in架,一次定生死,所以second in會問什麽?我都唔知,sorry這方面幫不到你了

原帖由 shanpig04 於 09-8-29 20:46 發表

hi kachunma,
咁請問你當年在SECOND IN. 時見家長會問D咩架? 我都會報這間好學校, 想問多D做準備. 麻煩你如記得, 俾D料我LA, 謝謝

醒目開學勳章

原帖由 kachunma 於 09-7-23 14:30 發表
當年面試問我仔叫咩名?幾多歲?住那裡?讀中文字、計數、英文比个字問佢點串,這是從我仔口中得知的,我都唔敢100%確實

咁要唔要筆試呢 ?? 唔該.
‹ 上一主題|下一主題