用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

醒目開學勳章

1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

0    0    0    0

醒目開學勳章

tks. 我囡囡9月 k3, 又係9月要選校, 所以而家開始留意有咩學校好. 你有什麼好提議嗎?

原帖由 kikiboy 於 09-7-16 13:05 發表
Net 16, me too.
我9月要揀了, 你呢?

醒目開學勳章

你哋會唔會考定直資做back-up呀? 有心水嗎?

醒目開學勳章

已經change咗個標題, 希望大家互相討論, 個個為小朋友都入到心儀的小學啦.

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 12:04 發表
樓主, 可唔可以喺標題度注明16網, 等多D家長入來討論呀?

醒目開學勳章

其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok, 冇咩實質講點好. 佢又係有2個仔, 不過2個仔今年去咗加拿大讀書. 原因係唔鐘意香港的教學模式.

醒目開學勳章

其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:10 發表
好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左,  ...

醒目開學勳章

多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:21 發表
註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚

醒目開學勳章

請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?

醒目開學勳章

請問大家收到"小一入學申請表"未呀? 點解我收到本校網係東區, 但係有14 + 16, 係咪14同16區, 我哋選會當同區架? 唔係好明呀? 請幇忙.
‹ 上一主題|下一主題