用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果直資早出offer的話, 連自行派位都唔會有份架
遊戲就係咁玩, 想靠實力, 唯有自己去考(即要俾學費), 如果想靠政府派位, 一係有分, 一係靠搏
原帖由 kikiboy 於 09-7-24 11:51 PM 發表
考直資做back-up作用唔大, 一係自行派位就中, 如果唔中除非你放棄大抽獎.

醒目開學勳章 王國長老

我大女得15分, 搏左第一輪, 當然無份.........其實一早預左係咁, 所以決定考直資, 起碼可以自己控制下結果(超級名校都係陪下跑, 搏爆冷姐, 一般私校直資仲有份玩下既)
而家女女入左直資了(港大同學會), 輪到細路仲弊! 得適齡10分, 直資又唔一定收(機會大d咁解啦), 我住12網, 細佬好明顯唔岩傳統教學, 咩st jo華仁全部唔駛唸, 我就寧願自己係16網, 起碼心水有培僑柴米..........
原帖由 kikiboy 於 09-7-26 09:54 PM 發表
我咪就係要靠搏嗰類 law, 唉......

醒目開學勳章 王國長老

我仔都需要st wor! 不過而家進度都滿意, 唔太需要擔心啦
不過佢專注力就真係唔夠, 所以我話傳統學校唔arm佢(佢學習能力ok的, 不過需要多d關愛同埋包容, 一味靠谷靠罰果d學校, 俾佢抽到我都要唔起)
係呀, 無宗教分無大仔分, only適齡十大分! 聽講柴米同培僑比較包容d(放產假係小事, 最緊要學校大方向同自己配合, 呢樣好緊要)
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 11:56 AM 發表
你個仔10分? 係咪因為有個家姐又冇宗教分? 我個仔得15分, 柴米好多人話好, 但我個仔需要ST, 柴米我一來擔心呢方面嘅問題, 二來擔心唔够人哋爭, 三來叩門更加冇信心. ...

醒目開學勳章 王國長老

聽講柴米校長係好有愛心的, 如果我係16網我都想揀柴米

講開升中........所以我咪揀一條龍直資lor! 如果到時佢真係發奮圖強, 可以揀間進取d既中學, 如果佢普普通通, 咁中英數合格已經可以升返原校英中, 算係進可攻退可守呀

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 01:29 PM 發表
好同意你講嘅, 我個仔都係差唔多, 但除咗呢d我哋都要考慮埋其他因素, 例如TESHANG所講上到中學追得好辛苦嗰種情況, 所以都好難決定.
柴米都包容嗎? 都適合我哋D仔嗎? ...

醒目開學勳章 王國長老

就我女學校黎講
佢無話一個st, 不過有社工(合約形式, 基本上都長駐學校, 可以當教職員之一了), 有教育心理學家, 有拔尖補底, 有及早識別
而且我女讀左3年, 我肯定講句學校唔係成績唔好, 就照肺見家長諸多為難迫學生走果種, 我都放心好多了
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 02:58 PM 發表
上年我心急去柴米聽咗一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅 “你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢 ...

醒目開學勳章 王國長老

心裡有個大概啦!
不過聽過有d學校, 為左要學生升中派得"理想", 就會力勸d家長揀有把握既學校, 寧願間學校無咁好, 最緊要表面上好多學生"入到第一志願"

又聽過有學校, 為左要呈分試個result好睇, 除左勁補課同谷d學生, 仲請d成績唔好既學生o係果日請假 (咁咪唔駛佢呈分lor!)

真係好得人驚.......
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 05:15 PM 發表
其實升中志願呢樣嘢好難睇到成績架喎, 最重要係要睇返D學生升到邊間中學喎.

醒目開學勳章 王國長老

好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左, 我自己覺得對小朋友成長係件好事
原帖由 kkll 於 09-7-27 11:02 PM 發表
其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok,  ...

醒目開學勳章 王國長老

註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚
原帖由 kkll 於 09-7-28 10:19 AM 發表
其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.

醒目開學勳章 王國長老

一間間, 多數係直資收左先, 少部分係自行分配(即計分唔係抽獎呀)後至公佈結果
注意: 如果自行收左, 註冊直資時亦會取消自行學位
原帖由 kkll 於 09-7-28 11:35 AM 發表
多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

醒目開學勳章 王國長老

對於直資/私校我有三個疑問:
1.   
直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢? 如果間直資多人報, 佢唔會俾機會你再返去叩門 (聽過有人考到將軍澳播道無要, 大抽獎後無得叩門)
2.   現階段唔報直資, 大抽獎唔理想先至去直資學校叩門, 結果又會點樣呢? 都係depends on學校多唔多人爭, 多人考果d, 本身都一大條waitlist, 唔會有位俾人叩門, 如果講港大同學會, 100%唔得, 漢華可能有機會
3. 唔打算讀私校/直資, 有冇必要報名面試攞吓經驗呢? 要俾報名費架wor! 你唔介意咪得lor! 其實真的, 考小一可以真正assess到小朋友長處短處, 算係另一得著啦

醒目開學勳章 王國長老

其實有時d學校, 去到最後仲有位, 都唔代表一定唔好
中半山st clare's都係年年有叩門位, 其實唔差架, 不過可能區內太多好學校了
漢華都係我target之一呀! 我自己去過簡介會, 感覺幾好, 聽d人講(你知我女學校都好多人住柴灣)老師幾關愛
係"左"d姐! 又有人分析, 好wor, 後台夠勁, 親中又對未來發展有利(係咪唸得太遠)
原帖由 kikiboy 於 09-7-28 01:57 PM 發表
我都知港大同學會多人爭架啦, 漢華稍為遜色, 上年我都聽有人講到 last minute 叩門收咗, 可能有人放返d位出來.
你咁樣分析, 我覺得又多一重惆悵.

醒目開學勳章 王國長老

上左小學概覽8下, 見到d驚人數字:

信愛
小一班數 : 2學生人數 : 47

海星 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

聖馬可
小一班數 : 1學生人數 : 16

李志雄
小一班數 : 1學生人數 : 27

馮耀卿夫人 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

救世軍中原
小一班數 : 1學生人數 : 34

有時間自己去睇睇:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 01:46 PM 發表
小西灣及柴灣都好多面臨殺學, 所以大家看清楚!
好似信愛都好大基會

醒目開學勳章 王國長老

thanks, 已報名
(其實舊年心急已聽過一次)
原帖由 kikiboy 於 09-7-30 05:30 PM 發表
曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

醒目開學勳章 王國長老

陳守仁係有分階段收生, 不過第2階段, 聽講勁難啊! 幾乎係過5關斬6將至有offer(因為好多都係派得唔好, 破斧沉舟搏晒命了)
另外, 聽我講句心聲, 我o係bk"蒲"左好多年了, 每一年! 係每一年我都見到, 抽獎過後有家長後悔, 派得唔好要周圍去撲, 早知考定間私校backup
其實果少少錢, 真係唔好慳, 一早考完間ok既, 再搏大抽獎, 抽到既, 開開心心放返個私校位出黎, 係蝕左一千幾百, 但派到好學校咩都值啦, 好過到時真係攬住個小朋友黎喊 (派彩制度係令人好無奈的)
原帖由 kikiboy 於 09-7-31 03:41 PM 發表
Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果 ...

醒目開學勳章 王國長老

你仔讀s位定i位?
我仔讀i位, 佢係speech delay, 經過幾年訓練情況大有進步, 上星期六in左第一間直資, 都仲ok(掛?!)
i位小朋友無assessment, 我問過社工朋友, 佢都話無架, 你發晒爛剷晒地話覺得有需要佢咪用lor!
而且就算真係有特殊需要, 派位上亦唔會有特別安排, 哎........
原帖由 kikiboy 於 09-9-15 08:57 AM 發表
5歲有一次升小一評估, 我個仔填咗問卷, e生睇過要安排5歲半做評估, 呢份報告主要係交到佢第時讀果間小學.

醒目開學勳章 王國長老

醫生有建議讀秉收位嗎? 如果無, 只做st都足夠了
似乎問題唔大呢, 有時做下口肌訓練已經可以解決問題喇, 加油!
另外, st可以考慮協康, 佢地經驗比較豐富, 不過要$600/50分鐘, 都要排大概半年呀!
原帖由 臻媽 於 09-9-15 12:47 PM 發表
小朋友讀正常幼兒園, 排咗一年終於由早2個月開始可於醫院接受言語治療(評估結果只有發音不準問題, 表達能力超出歲數9個月, 已做咗3次, 約每月一次), 咁而家應該點做, 請指教!!!
...
‹ 上一主題|下一主題