用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 西貢區
樓主: samuel89
go

升中交流區 - 西貢區 [複製鏈接]

當天只問老師 , 未有見到校長 , 而家長會安排於下個月尾才開可能到時再問 ,但亞女回校考試時, 老師對學生之要求是很嚴格 , 另中一至中五是不可外出午餐必須留校 , 這樣我就會放心一點不必外出學壞 , 英文班今年未有但他們有日文班必須上的 . 所以這間學校應該是可以的

原帖由 samuel89 於 09-7-21 14:25 發表

宣基算系區內既中中頭....除左迦密外...佢應該收到最多band1學生....請問校長有無話點解今年沒有英文班 ?

原帖由 fu1234 於 09-7-21 15:13 發表
當天只問老師 , 未有見到校長 , 而家長會安排於下個月尾才開可能到時再問 ,但亞女回校考試時, 老師對學生之要求是很嚴格 , 另中一至中五是不可外出午餐必須留校 , 這樣我就會放心一點不必外出學壞 , 英文班今年未有 ...

甘正...有日文班上

是啞 ! 希望亞女會喜歡

原帖由 samuel89 於 09-7-21 15:39 發表

甘正...有日文班上

原帖由 RubyMo 於 09-7-21 13:44 發表

王華湘在註冊日中,老師話今年唔會開英文班.
\

多謝報料!

醒目開學勳章

女兒而家就讀將軍澳明區內小五, 明年將升中一.
我想揀他區的聖傑靈女子中學.
但又怕機會好微! 個心十五十六!!!
大家有無分享呀!!

回覆 25# myww 的文章

Hi 大家好!

我女都是將軍澳區小五生,明年就升中派位。雖然轉左制,無再分中、英文學校,但TKO區好的BAND 1中學不多,我都有想過跨區選校,但首要條件是啊女要有卓越的成績才可行。

醒目開學勳章

原帖由 HoTing 於 09-7-22 14:06 發表
Hi 大家好!

我女都是將軍澳區小五生,明年就升中派位。雖然轉左制,無再分中、英文學校,但TKO區好的BAND 1中學不多,我都有想過跨區選校,但首要條件是啊女要有卓越的成績才可行。 ...

Hi !  HoTing,

你好!

TSO區好的band1中學真係唔多, 如果揀TSO區, 我會考慮宣中和迦密主恩, 但女兒唔多鍾意迦密, 她心儀聖傑靈.

之前老師說如果女兒的成績可以check到, 不防試吓誇區揀英中.

你有無心儀的中學呀?

回覆 27# myww 的文章

Hi myww,

我想女兒入讀女校。聖傑靈都係其中之一間,女兒喜歡港島東區的庇理羅士女子中學。另你女兒就讀那間小學,可以PM我嗎?

原帖由 HoTing 於 09-7-22 16:23 發表
Hi myww,

我想女兒入讀女校。聖傑靈都係其中之一間,女兒喜歡港島東區的庇理羅士女子中學。另你女兒就讀那間小學,可以PM我嗎?

DEAR ALL

我有事想請教升中的mama, 妳們的仔女在那所小學讀 ?(pm給我也可) 是否要考上頭1-15名才有機會考到好的升中學校 ? 本人是小一準mama 現考量應選直資小學或是選回資助小學好. 現看到tko都有很多好的學校. 校舍都很美.
但如果仔女不是太叻的是否學校一般的資源都放在精英班內而其他小朋友只是一般教學 呢 ? 另派位方面呢 ? 如果全級位置在中間那是否代表不能去到好的中學 ? (在tko)以妳們的教仔女的讀書經驗 , 如果給妳們重新選多一次選小學的話會如何選呢 ?

但現在是334 , 那我都看到有些中學到升中四只有 4班那其他一班的同學呢? 去那 ? 是否要再找其他學校 讀 ?  

大仔在調景嶺的天主教小學讀緊, 今年升小三了.
MIHO

原帖由 angelsue 於 09-7-24 08:47 發表
但我不明白中中會是 band 1 嗎? 如景嶺,PLK 甲子年,宣基。
我的理解是 只有英中是 band 1。
金文泰是例外。
Pls. comment.

英中or中中其實看你認為學習英文重要嗎?...
英中是 band 1是因為大部分家長都覺得學習英文重要, 那麼英中收到學生自然大部分都是 band 1生(英中是 band 1的原因), 都有部分 band 1生會選擇中中,所以金文泰,宣基都可以收到band 1生,自然是 band 1啦....

一間中學是否屬 Band1 是要視乎該校收了多少屬 band 1 的小六學生, 唔理英中或中中, 一般只要大比數佔band1 的小六學生, 都是 band 1 中學.  每所小學的 band1學生比率, 就有賴該小學的師兄和師姐成績, 主要表現在升中一的分班試, 小學生的3 次程分試也不要看輕! 所以不同小學有不同的banding 比率, 好的可能全級的首100位學生是band1, 一般的可能是首60位學生.  其實數據各小學都有計算和記錄, 會schedule 好, 教D應屆小六生去選校, 急也急不來, 心中有個概念便算.

西貢區中學唔算多, 總之人人有書讀.  大部份中學屬一般, 但進取.  就今年最受歡迎程度及現時的3個banding 去分類, 算是band1中學有:迦密,將中,宣基,景嶺,呂潤財和慕德; band2中學有:王華湘,甲子年,鄭植芝,寶覺, 張沛松,鄭裕彤;餘下的..........  

原帖由 angelsue 於 09-7-24 08:47 發表
但我不明白中中會是 band 1 嗎? 如景嶺,PLK 甲子年,宣基。

我的理解是 只有英中是 band 1。

金文泰是例外。

Pls. comment.

醒目開學勳章

原帖由 HoTing 於 09-7-22 16:23 發表
Hi myww,

我想女兒入讀女校。聖傑靈女子中學都係其中之一間,女兒喜歡港島東區的庇理羅士女子中學。另你女兒就讀那間小學,可以PM我嗎?

Hi! HoTing,

我都有諗過港島東區的庇理羅士女子中學, 係咪要好好好成績才有機會呢? 我怕女兒未夠班, 讀書會好大太壓力.

請問聖傑靈和庇理羅士的學生質素是否相若呢?

原帖由 myww 於 09-7-24 17:18 發表

Hi! HoTing,

我都有諗過港島東區的庇理羅士女子中學, 係咪要好好好成績才有機會呢? 我怕女兒未夠班, 讀書會好大太壓力.

請問聖傑靈和庇理羅士的學生質素是否相若呢? ...

聖潔靈屬觀塘區,要跨網.填報第二輪中央派位時要留意分o左幾多個位俾西貢區.

庇理羅士o係港島東區數一數二,另一間係張祝珊,一間屬於傳統名校,另一間則屬地區名校,聖潔靈同前兩者難以相提並論. 如果小朋友唔係全級頭幾名之內,最好唔好主攻呢兩間,以免浪費寶貴quota.

我係cheuk yu爸爸!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-7-23 23:17 發表
DEAR ALL
我有事想請教升中的mama, 妳們的仔女在那所小學讀 ?(pm給我也可) 是否要考上頭1-15名才有機會考到好的升中學校 ? 本人是小一準mama 現考量應選直資小學或是選回資助小學好. 現看到tko都有很多好的學校.  ...

我有事想請教升中的mama, 妳們的仔女在那所小學讀 ?(pm給我也可) 是否要考上頭1-15名才有機會考到好的升中學校 ?   <---升中自行收生系優勝劣敗遊戲, 統一大抽獎分3個banding,都要講實力....但相同banding就要講運氣...

本人是小一準mama 現考量應選直資小學或是選回資助小學好. 現看到tko都有很多好的學校. 校舍都很美.
但如果仔女不是太叻的是否學校一般的資源都放在精英班內而其他小朋友只是一般教學 呢 ? 另派位方面呢 ? 如果全級位置在中間那是否代表不能去到好的中學 ? (在tko)以妳們的教仔女的讀書經驗 , 如果給妳們重新選多一次選小學的話會如何選呢 ?

我點都會選回資助小學.....唔覺得學校一般的資源都放在精英班, 小朋友入唔入到精英班有好多因素,唔覺得直資小學會將非精英班既學生教到變精英,雖然有一條龍既直資小學好大機會入到直資中學....但到最後一樣系睇小朋友成績...
全級位置在中間那是代表不能去到好的中學 ,但小朋友成績父母只能給一個"適合"既環境去幫助他們, 歸根究底還是要講小朋友本身既資質,努力...

但現在是334 , 那我都看到有些中學到升中四只有 4班那其他一班的同學呢? 去那 ? 是否要再找其他學校 讀 ?  
大仔在調景嶺的天主教小學讀緊, 今年升小三了.

你太有遠見啦 甘快連高中都幫小朋友諗埋, 到時教局可能有"勁調"都唔奇呵

原帖由 myww 於 09-7-24 17:18 發表

Hi! HoTing,

請問聖傑靈和庇理羅士的學生質素是否相若呢? ...

庇理羅士-傳統名校

聖潔靈-地區名校

庇理羅士女子中學

庇理羅士在東區來說,區內也非常多Band 1女學生選為第一自願(這間是傳统名校;慕名而來考的也有);再說西貢區的banding不及東區的。除非你女兒全級考頭幾名,這便不況一試。這校Interview也不容易,其中一圜是幾個女仔小組討論,互相廝殺一番!以我所知這校想跟女拔萃睇齊。所以要考慮一下呀.......
‹ 上一主題|下一主題