用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

HIHI,  我8月1號會去交學費, 買校服啦, 我問左校車, 要6:55上車, 好早AR
   1    0    0    0

回復 1# save 的帖子

大家好
我的小朋友今年九月升小二
我看過書單
every flower is beautiful
puppy at the door
在圖書館網頁都找不到
不知道有沒有媽媽肯出讓給我呢?
另外如果有小二的中英文故事書就更好了

謝謝
san :-P

以中文來講, 小一同小二分別都唔大喎, 只係多了4字成語, 你哋有咩唔同呀??

小二英文默書, 主要係默多了句子同默的字多了, 其實大至都係同小一一樣, 同埋係無作句的.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-18 12:06 發表
不過問開,不如問你英默係咪都有D吾同P.1時,會吾會要用生字來自己作句子呢?因為中默都好吾同.所以英默都吾知會掂.仲有測驗時要吾要作句子呢?

不過問開,不如問你英默係咪都有D吾同P.1時,會吾會要用生字來自己作句子呢?因為中默都好吾同.所以英默都吾知會掂.仲有測驗時要吾要作句子呢?

Thanks save !

如果你小朋友想打波就穿pe 衫, 唔駛理佢果係星期幾.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-15 14:06 發表
阿仔話佢P.2肯day2可以落操場玩,但原來要當日有著體育衫才可以打波.但佢係day2要著校服.其實係咪都可以由得你著體育衫同校服?

各位!

阿仔話佢P.2肯day2可以落操場玩,但原來要當日有著體育衫才可以打波.但佢係day2要著校服.其實係咪都可以由得你著體育衫同校服?

你仔仔都好乖喎, 好顧及別人感受

一係你問仔仔, 你同老師講佢睇唔到黑板想掉位好唔好
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-13 12:52 發表
阿仔叫我吾好話比ms知喎,怕個女仔會比人罰.所以我都冇辨法!只有叫佢自己諗掂就算.

阿仔叫我吾好話比ms知喎,怕個女仔會比人罰.所以我都冇辨法!只有叫佢自己諗掂就算.

個女同學係舊人or 新同學呀? 如再有咁唔好彩,我覺得要寫紙仔比呀ms 好喎,我都信你仔上堂唔會傾計的!

maggie!

我發覺煩惱的事一件接一件,首先係阿仔話中文堂有時吾知老師講乜,不過吾係聽吾明普通話,仲有坐佢隔離女同學好多講,有時想應佢就比老師發現,阿仔話好煩,都吾知點算好.佢仲話只係叫個女同學吾好講,但就比老師話佢上堂要專心...唉!其實可以識多D女同學係好,但上堂真係要專心.你話係咪!

各位靚媽好耐冇聯絡喇..大半年前無啦啦一直都登入唔到,今日好好彩呀..又可以入番喇(呢個網真係吖@@!!)..可以同大家傾下講下又八下..哈哈..希望聽日都繼續可以入番嚟啦~
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

yvonnebaby,

我仔報到游泳啦! 你有無份呀?  另外弊啦! 文化嘅樂器班, 要食尾圍... 要放4:30pm, 咁一個星期就有三日要跟幼稚園放學啦!

各位媽咪!

BK呢排好靜喎!你地係咪去晒旅行呢?我個仔就由放假玩到依家呢!真係冇停過,放一個長假.都係時間學龍柱你個仔咁多D睇書.等個人同個心都返至開學.

請問有冇人知道聯課活動幾時通知抽籤結果 ?

我就覺得永遠呀媽個心裏,自己個至勁!今次學期完結我有同個仔去回想之前,是否盡力.最後呀仔當然話已經出盡力啦!而我都答佢"好好".不過心裏還是希望再好啦!

hi!  
“其實周圍好多勁人” 真係好岩,好似同我仔好friend果個同學,下學期進步左好多呀,仲取到進步獎呀,我成日覺得D勁人會係最後至出招,深藏不露......

原帖由 mrlicmf 於 10-7-6 20:23 發表
世事無絕對,都係一年班啫,其實周圍好多勁人,佢都求天父可以俾佢keep住。

世事無絕對,都係一年班啫,其實周圍好多勁人,佢都求天父可以俾佢keep住。

原帖由 龍柱 於 10-7-6 14:00 發表
我仔話佢咩獎都無份!!  唉! 預o左啦!!
唔知將來有無同學, 可以超越狀元呢??
...要贏人, 先要贏自己!!

** 提提大家, 聽日要帶個F4 size file!

我仔話佢咩獎都無份!!  唉! 預o左啦!!
唔知將來有無同學, 可以超越狀元呢??
...要贏人, 先要贏自己!!

** 提提大家, 聽日要帶個F4 size file!

原帖由 maggie2008 於 10-7-6 11:54 AM 發表
開始放暑期啦!我仔話我知,今日係禮拜堂公佈左全級第一名同全班一、二、三名呀,呀仔話全班同全級第一,一定係狀元。

開始放暑期啦!我仔話我知,今日係禮拜堂公佈左全級第一名同全班一、二、三名呀,呀仔話全班同全級第一,一定係狀元。
‹ 上一主題|下一主題