用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

原帖由 BB豆 於 09-9-7 23:17 發表
喧嘩  :

膠墊...我仔仔平時帶開食飯果張唔知得唔得呀..軟身防水架..仲可以摺得埋添...等我聽日打去問下老師先~因為過兩日有AV堂喇~

請問係邊度買到你講果隻摺得埋的膠墊呢?

VA堂, 我會帶我o係公司, 08年用過的desk calendar (大過A3), 一堂用一張.  又環保, 又唔洗清潔, 用完就丟

我地班個老師, o係家長會都有題過, 唔好帶膠墊, 因為易(貢)起似魷魚, 攪平佢會好size時間.  所以她都建議用報紙.

CARCAR :

我係大眾書局買架..,不過係forever friends嚟架..25蚊度喇~

原帖由 carcar 於 09-9-8 12:59 發表

請問係邊度買到你講果隻摺得埋的膠墊呢?
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

fifi :

上網老師既家課冊打錯晒d內容呀~我想知今日數學課本做第幾頁呀...???麻煩晒你呀

原帖由 fi-fi 於 09-9-8 08:35 發表
BB豆,

唔理佢咁多喇...佢話要交相咪比佢交,到時無用就自自然然退返轉頭!!!
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

反而我地班個老師冇講俾我地d家長知, 等我聽日讚下亞女先, 佢同龍柱講果d一模一樣

我個女話今日又調左位喎, 唔洗跟學號坐, 佢返左一個星期學, 調第三次位, 乜調得咁密? 不過都好, 佢唔洗再坐喺攪佢個同學前面, 佢好開心, 不過我仲開心

亞女話佢今日坐校車返黎訓著左, 訓到最冧果陣叫佢落車, 好慘喎, 今個星期車程已經短左半個幾鐘, 下個星期要搭成粒鐘, 佢真係可以發埋夢都得, 真係有d危險, 好想搵d冇咁長車程的校車

原帖由 龍柱 於 09-9-8 13:48 發表
VA堂, 我會帶我o係公司, 08年用過的desk calendar (大過A3), 一堂用一張.  又環保, 又唔洗清潔, 用完就丟

我地班個老師, o係家長會都有題過, 唔好帶膠墊, 因為易(貢)起似魷魚, 攪平佢會好size時間.  所以她 ...

fi-fi,

They only need to understand the story and the meaning of the words which are supplying by the school. The quiz is some questions which are asking about the story. They are 1.true or flase, 2 fill in the blank but the words are given and drawing picture, etc....
原帖由 fi-fi 於 09-9-7 08:14 發表
哎吔....我仲比咗張相個仔for圖書証添!!!

背唐詩....家長日老師話上年用普通語背,效果無咁好喎,所以今年用返廣東話

果本story book"daivd and the giant"...都唔知點同佢默習,我只係照平日果d故事書咁同佢讀咋

...

BB豆 ,

哎吔....遲咗上嚟添!!!你下次打電話比我喇(before 9:30pm)

係喇...我琴晚返到屋企睇手冊都覺得有d唔對路,我仔只係喺手冊度寫咗數學功課,但我check返d書/作業/工作業係有功課喎,跟住就上網check...都唔update!!!!
所以我唔鬼理,做鬼哂佢~

原帖由 BB豆 於 09-9-8 20:14 發表
fifi :

上網老師既家課冊打錯晒d內容呀~我想知今日數學課本做第幾頁呀...???麻煩晒你呀

chanst,

Woo~~聽到你咁講個心都定d....thanks.

原帖由 chanst 於 09-9-8 23:43 發表
fi-fi,

They only need to understand the story and the meaning of the words which are supplying by the school. The quiz is some questions which are asking about the story. They are 1.true or flase, 2  ...

今日做閱讀理解第2課, 我覺得都幾深...希望到考試時亞仔真係跟得上啦....

喧嘩: pls check pm

點解7/12要默中同英? 又話唔偏同一日, 係咪又係我聽錯?
我亞女仲慘, 今日放學練完琴學游水再食埋飯成八點幾, 嘩, d功課錯到離晒普, 我又返左工, 攪到老公同我亞媽趕頭趕命, 我成十點返到屋企我媽都未走, d功課雖然係學校已經做晒, 但係錯晒, 發緊夢, i am am sis years old, d字仲要痴埋一舊,  跟住我叫我老公教佢用手指尾隔開, 我記得我細個都係咁, seven又串, sevgen, 總之有得抄都會抄錯, 中文又錯晒, 閱讀理解佢根本就唔理解, 佢都冇接觸過, 等我聽日問佢發生乜事先, 你知唔知老師睇唔睇功課喺功課堂果陣? 我諗應該冇睇, 因為錯得好離普
原帖由 carcar 於 09-9-9 22:41 發表
今日做閱讀理解第2課, 我覺得都幾深...希望到考試時亞仔真係跟得上啦....

喧嘩: pls check pm

喧嘩 :
我個仔連續幾日又係訓到口水都流濕晒呀..車程又係成個鐘呀,成4點3先到呀..你地邊區架???我都想仔仔車程短d呀..琴日佢地放學塞車呀,你地又冇遲左呀~

原帖由 喧嘩 於 09-9-8 22:51 發表
反而我地班個老師冇講俾我地d家長知, 等我聽日讚下亞女先, 佢同龍柱講果d一模一樣

我個女話今日又調左位喎, 唔洗跟學號坐, 佢返左一個星期學, 調第三次位, 乜調得咁密? 不過都好, 佢唔洗再坐喺攪佢個同學前面, 佢好 ...

fifi :

哈哈...我琴日開完會好眼訓呀,快d攪完快d訓嘛~ok..下次我會架喇~

今日上網見到日子打錯啦,不過內容就改番啱囉~

原帖由 fi-fi 於 09-9-9 08:34 發表
BB豆 ,

哎吔....遲咗上嚟添!!!你下次打電話比我喇(before 9:30pm)

係喇...我琴晚返到屋企睇手冊都覺得有d唔對路,我仔只係喺手冊度寫咗數學功課,但我check返d書/作業/工作業係有功課喎,跟住就上網check...都唔updat ...

喧嘩  :

我個仔仔d活動都會揀星期六日架..因為佢地平日番學已經好辛苦架喇,仲係平日游埋水,好慘啫~你試改去星期六日會好d架~   

原帖由 喧嘩 於 09-9-9 23:33 發表
點解7/12要默中同英? 又話唔偏同一日, 係咪又係我聽錯?
我亞女仲慘, 今日放學練完琴學游水再食埋飯成八點幾, 嘩, d功課錯到離晒普, 我又返左工, 攪到老公同我亞媽趕頭趕命, 我成十點返到屋企我媽都未走, d功課雖然係 ...

BB豆 ,

佢地放學是3點3, 但是校車是遲點, 最早大約3點半左右才開車,因此要4點3先到呀.
原帖由 BB豆 於 09-9-10 00:17 發表
喧嘩 :
我個仔連續幾日又係訓到口水都流濕晒呀..車程又係成個鐘呀,成4點3先到呀..你地邊區架???我都想仔仔車程短d呀..琴日佢地放學塞車呀,你地又冇遲左呀~

...

喧嘩,

喺功課堂, 老師唔睇功課內容, 是小朋友自己做.
我亞女仲慘, 今日放學練完琴學游水再食埋飯成八點幾, 嘩, d功課錯到離晒普, 我又返左工, 攪到老公同我亞媽趕頭趕命, 我成十點返到屋企我媽都未走, d功課雖然係 ...

喧嘩,
Reading堂是英文故事書,  GE是英文堂, ESL是外藉老師教英文, 閱讀堂是中文故事堂.
原帖由 喧嘩 於 09-9-5 23:08 發表
首先歡迎bb豆, 見你開左個望班post都想叫你過黎, 熱鬧d
fifi: 個花燈要比賽gar, 唔係課堂功課, va堂派完材料然後帶番屋企, 仲有lee份係親子功課, 我就準備請槍, 因為我art差到死, 只係識畫火柴人, 我諗你個仔上堂都 ...

喧嘩,

係呀,只係開咗學一個禮拜咋...我就已經feel到壓力喇,我哋呢d working媽咪真係好吃力呀!每晚要同時間賽跑,好癫呀!!!
我已經叫好...可以叫準時收工,返到屋企快則六點半,返到去...check手冊睇功課,漏/錯果d要陪佢重做,有時要陪佢練吓琴...跟住就食飯沖涼,仲要燙埋校服....跟住又話夠鐘上床瞓覺,想溫書都溫唔到呀!

我以家將d活動放喺星期五(3樣),星期六(1樣),星期日(練琴)

我想走訪下你地, 閱讀理解你地會叫小朋友用廣東話讀, 定係普通話呀?? 我個仔只可以用廣東話讀到7-8成, 普通話真係就算讀到都理解唔到...

carcar,

唉!我以家只係但求佢理解得到"內容"就收貨喇,如果迫佢用普通話讀呀....應該做唔到份功課喇~

原帖由 carcar 於 09-9-10 12:00 發表
我想走訪下你地, 閱讀理解你地會叫小朋友用廣東話讀, 定係普通話呀?? 我個仔只可以用廣東話讀到7-8成, 普通話真係就算讀到都理解唔到...

乜校車唔係應該走先咩?我見好多幼稚園係校車走先喎, 同埋有張通告話如果私家車接小朋友, 要等校車走左先轉得入去, 咁果d小朋友咪要等成半粒鐘先有得放學? 我試過送亞女返學, 可以由幼稚園入, 我覺得幾好, 車同人都唔洗咁迫, 但係放學我又唔見可以喺果度接喎
原帖由 chanst 於 09-9-10 01:56 發表
BB豆 ,

佢地放學是3點3, 但是校車是遲點, 最早大約3點半左右才開車,因此要4點3先到呀.
‹ 上一主題|下一主題