用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

Hi!各位好,
我的女兒都是今年九月讀禮賢,多多指教!

hi!  龍柱,
好耐之前都有上下黎,不過多數睇,好小發言,同堆之前唔係E個名,不過後來唔見左個password,所以而家再重新登記過,連名都改堆。
我仔都有提起話有無你同另外一個同學仔電話,問可唔可以約堆去玩。
夏水禮,呀仔好想去呀,不過唔知會幾時去呢?
因呀仔下星期一至五要返港青小一預備班,而8月 18日至8月21日會去北京,如果夾到時間就一齊去玩下水呀,我pm個電話號碼比你呀。

原帖由 龍柱 於 09-7-31 13:02 發表
maggie2008,

你平時無上嚟傾架! 做咩依家咁無聊呀:wahaha:.  

Anyway, 我們大家歡迎你:excited:

我阿仔有次問我, 知唔知你個電話, 佢話想打俾你個仔...
你阿仔去了Ocean Park夏水禮未呀?  我遲些可能會約一兩個同 ...

我聽日1000會去到學校買書, 交學費, 睇下有冇緣會見到你地

喧嘩,

大家都唔知咩樣! 有緣都無用啦!

如果有緣同班, 不如24/8一齊食早餐呀!

原帖由 喧嘩 於 09-7-31 11:01 PM 發表
我聽日1000會去到學校買書, 交學費, 睇下有冇緣會見到你地

好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角,上面寫名, 班, 學號喎

3 13:58 發表
喧嘩,

大家都唔知咩樣! 有緣都無用啦!

如果有緣同班, 不如24/8一齊食早餐呀!

[/quote]

幸好我無買包書套, 我也聽另一個媽說, 那些包書套不夠用和不fit.  因為K3時, 要包功課簿, 所以我已買了一大卷磨砂包書膠.  還特登買大卷些, 預埋小一用.

我初時買了一件啡色泠外套, 後尾排隊買校服時, 見到件風摟, 就覺得風摟好似多功能和多機會著過泠外套,
所以攞番件泠外套去退貨退錢 .
遲些8月尾返學校, 睇吓有無得買風摟先!

原帖由 喧嘩 於 09-8-3 08:11 PM 發表
好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角, ...

maggie2008,

Please check PM.

原帖由 maggie2008 於 09-7-31 04:48 PM 發表
hi!  龍柱,
好耐之前都有上下黎,不過多數睇,好小發言,同堆之前唔係E個名,不過後來唔見左個password,所以而家再重新登記過,連名都改堆。
我仔都有提起話有無你同另外一個同學仔電話,問可唔可以約堆去玩。
夏水禮,呀仔好想去呀,不 ...

請問名字label可以用有卡通公仔的一款嗎?彩色得唔得?
原帖由 喧嘩 於 09-8-3 20:11 發表
好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角, ...

我諗住貼埋label之後先包書呀,所以唔知d書套fit唔fit呀!!!

我都覺得書套麻麻地,下學期我都係用返最傳統的...包書膠吧!

原帖由 喧嘩 於 09-8-3 20:11 發表

龍柱,

風褸....係咪即係以前幼稚園果件呀???果件嘢,我覺得麻麻地,好焗身嫁!

原帖由 龍柱 於 09-8-4 13:17 發表
幸好我無買包書套, 我也聽另一個媽媽說, 那些包書套不夠用和不fit.  因為K3時, 要包功課簿, 所以我已買了一大卷磨砂包書膠.  還特登買大卷些, 預埋小一用.

我初時買了一件啡色泠外套, 後尾排隊買校服時, 見到件風摟 ...

我今天巳用了書套,是不夠的,欠四個,其中一個就算有都包不到,因書是橫度,書套是直度,所以都要另外再買包書膠。

我都想用公仔label, 傳統白色label好似好肉酸, 我諗用公仔可以的, 不過要包晒中英文名, 班別, 學號, 同埋應該貼喺書上, 即書套入面會冇咁易爛
[quot]原帖由 hinhinmami 於 09-8-4 15:15 發表
請問名字label可以用有卡通公仔的一款嗎?彩色得唔得?
[/quote]

我未認真度度,都未知邊本書for邊個套呀,聽你哋咁講....我今晚都要拎出嚟度一度先得喇!

原帖由 maggie2008 於 09-8-4 21:56 發表
我今天巳用了書套,是不夠的,欠四個,其中一個就算有都包不到,因書是橫度,書套是直度,所以都要另外再買包書膠。

fi-fi,

幼稚園時, 我無買風褸呀! 唔知係咩料呀! 但斷估21-2度時, 著住件風褸, 會好過著住件泠衫o掛.  同埋泠衫洗得多唔好wor! 仲有, 我應該會買埋抓毛外套... 唔同溫度, 有唔同需要嘛!  

原帖由 fi-fi 於 09-8-4 09:43 PM 發表
龍柱,

風褸....係咪即係以前幼稚園果件呀???果件嘢,我覺得麻麻地,好焗身嫁!

龍柱,

抓毛外套(校褸),呢件我都會買!

原帖由 龍柱 於 09-8-5 13:41 發表
fi-fi,

幼稚園時, 我無買風褸呀! 唔知係咩料呀! 但斷估21-2度時, 著住件風褸, 會好過著住件泠衫o掛.  同埋泠衫洗得多唔好wor! 仲有, 我應該會買埋抓毛外套... 唔同溫度, 有唔同需要嘛!  

...

Hi 各位好,
我想問點解咁早買校褸,唔係換冬季校服前再可訂購咩?因我只是買了夏季那套和白色外套.是否足夠呢?

chengwaiking,

夠喇...今次我都只係買咗夏季校服+夏季體育衫,另買咗一件長袖白色外套+啡色半羊毛外套(買埋呢件係因為,平過網上訂嘛)

冬季可以留待換季前再買,或者去佐敦買囉,都好方便

原帖由 chengwaiking 於 09-8-6 01:12 發表
Hi 各位好,
我想問點解咁早買校褸,唔係換冬季校服前再可訂購咩?因我只是買了夏季那套和白色外套.是否足夠呢?

我只買了夏季校服同運動衫,未買外套! 請問你地知唔知8月22日家長會個日學校仲有冇得賣?
原帖由 fi-fi 於 09-8-6 08:51 發表
chengwaiking,

夠喇...今次我都只係買咗夏季校服+夏季體育衫,另買咗一件長袖白色外套+啡色半羊毛外套(買埋呢件係因為,平過網上訂嘛)

冬季可以留待換季前再買,或者去佐敦買囉,都好方便

...

是否深藍色, 好似乾濕褸款, 個件就是校褸呢?  我發覺咁多款褸/外套, 好似無邊套係頂得冷.  可能到某個度數, 就可以著自己褸啦!

原帖由 chengwaiking 於 09-8-6 01:12 AM 發表
Hi 各位好,

我果日問間校服d staff, 佢地話唔會再黎,. 但係喺通告到話22號仲有校服買, 都唔知邊個真
原帖由 hinhinmami 於 09-8-6 09:49 發表
我只買了夏季校服同運動衫,未買外套! 請問你地知唔知8月22日家長會個日學校仲有冇得賣?
‹ 上一主題|下一主題