用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

哈哈! 終于有人出手喇!

多謝晒 "喧嘩" 開創這個topic, 俾KRS 09-10 P1.

雖然, 我6月12已經買了一套校服和交了學費的期票.  但8月1, 我都會返去買書, 順便交埋飯餐和聯課表.

照NNGG話, 一星期兩至三日要著PE衫... 咁一套校服都可以wor! 我今個學期, 唔買PE衫住, 下學期才買, 著住舊個套先.  6月12日原本想買外套, 個職員話遲些買都行, 不用緊... 可能每逢有家長會, 供應商都會來擺檔.

關于聯課活動, 我阿仔會選:
文: 1st is 法國號(min. requirement is P3, but I'll submit a justification memo together with the form), 2nd is 圍棋 and 3rd (唔記得)
體: 1st is 小型網球, 2nd is 兵乓球

飯餐全部都是阿仔自己決定, 好多餐都是D餐!! 我話, 到時唔夠飽, 你就C!

喧嘩,
我係媽咪! "龍柱"係我老公那邊的親戚, 常常叫我阿仔的"乳名"which is 有段故的...

係呀! 套PE衫是跟幼稚園一樣架! 但冬季那套, 就會買過套新的. 因為冬天衫若短了, 會比較覺眼嘛!
原帖由 喧嘩 於 09-7-21 04:15 PM 發表
龍柱,
八掛問下你係mama定係daddy? 個名好man, 乜野著舊果套PE衫? 同幼稚園一樣咩?

fi-fi,

雖然通告話, 如果不用1/8返學校買書, 就可以寄返去.  但去萬邦門市買, 好麻煩架! 只可收只定visa, 唔收eps, cash only... 同埋1/8想返去買多套校服 (依家可能會買多套運動衫, 因為運動衫比較難乾, 反而校服可能唔買多套), 所以1/8才返去交.

原帖由 fi-fi 於 09-7-21 07:31 PM 發表
龍柱,

我寄咗返學校喇...張通告話如果已交了學費支票的人,咁就喺21號前寄返果2張回條返去for佢哋統計喎!

喧嘩,

哈!哈! 好欣賞你咁坦白, 話你兩公婆係大懶蟲!

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也... 你個女唔係禮幼生, 都咁喜歡禮小, 證明這些就是緣份, 也是上天的安排...我個仔都是跟"禮賢"有著一份"緣份"...  上天只賜他"緣份"給"禮賢"...

話時話, 我個仔跟你個女好夾呀! 唔多鍾意讀書... 又多多野講, 口水多過茶... 好在係學校(K1 & K2)唔係咁... 但K3時就已經露出真面目

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 08:28 PM 發表
.... 我係一個好懶而不稱職的媽咪, 我老公亦都係, 成家都懶蟲上身, ...

hi fi-fi,

以我所知, 連埋我阿仔, 最少有8個會讀番... 有兩個仲係一條心到, 連大抽獎都無參加.  其實我們愛班, 都唔係個個派得好好.  只是有些考到直資, 或有些唔想交學費.  亦有一個好好彩, 甲部跨區而抽到心水...

原帖由 fi-fi 於 09-7-22 08:31 PM 發表
龍柱,

hi~忘記了同你say hi添~~

係喎,你果班有幾多個同學仔讀番禮小呀....我囝果班好似唔係太多(已知有三位),因為好多派位都派得好好呀!

喧嘩,

你唔算叫懶... 而係忙... 哈哈! 亦可以說是一個借口...

睇嚟, 你媽咪都幫了你好多, 唔單止日常照顧那麼簡單.

原帖由 喧嘩 於 09-7-22 11:41 PM 發表
我又要返工, 返學, 考試, 做功課, 又鐘意上網, 真係冇乜時間, 就算有都唔想郁, 亞女幼稚園d功課我地從來唔睇, 由得佢, 佢會自己攪掂, 有時會寫錯, 不過都仍然唔會幫佢check功課, 唔會問佢做左未, 手冊都成日唔記得簽 ...

Hi maggie2008,

Welcome!

我識唔識你架?!  你個仔係咪姓陳?

原帖由 maggie2008 於 09-7-27 04:51 PM 發表
hi!
我就係其中一個無大抽獎同學仔的mami啦,我仔係愛理。

maggie2008,

你平時無上嚟傾架! 做咩依家咁無聊呀.  

Anyway, 我們大家歡迎你

我阿仔有次問我, 知唔知你個電話, 佢話想打俾你個仔...
你阿仔去了Ocean Park夏水禮未呀?  我遲些可能會約一兩個同學一起去, 你有無興趣?

原帖由 maggie2008 於 09-7-30 03:42 PM 發表
hi! 龍柱,
識架,姓陳呀,同埋我地小朋友同班、同組呀,送左隻蜻蜓比全班同學果個呀!

童童媽,

歡迎你

好似暫時全部非禮幼的同學仔, 都是女孩子呢!

原帖由 童童媽咪03 於 09-7-31 01:14 AM 發表
Hello, 我女兒亦於九月入讀禮賢,我初來報到,大家多多指教.

喧嘩,

大家都唔知咩樣! 有緣都無用啦!

如果有緣同班, 不如24/8一齊食早餐呀!

原帖由 喧嘩 於 09-7-31 11:01 PM 發表
我聽日1000會去到學校買書, 交學費, 睇下有冇緣會見到你地

幸好我無買包書套, 我也聽另一個媽說, 那些包書套不夠用和不fit.  因為K3時, 要包功課簿, 所以我已買了一大卷磨砂包書膠.  還特登買大卷些, 預埋小一用.

我初時買了一件啡色泠外套, 後尾排隊買校服時, 見到件風摟, 就覺得風摟好似多功能和多機會著過泠外套,
所以攞番件泠外套去退貨退錢 .
遲些8月尾返學校, 睇吓有無得買風摟先!

原帖由 喧嘩 於 09-8-3 08:11 PM 發表
好呀, 22號之前已經會有老師致電讀邊班, 我1號買書果陣順便幫襯買埋包書套, 搵笨, 都唔係FIT得晒, 差幾本唔夠套, 又要特登買包書膠黎包番餘下果幾本, 22號記得帶番D書返學校(藍圈果D),學校話要貼LABEL喺面頭右上角, ...

maggie2008,

Please check PM.

原帖由 maggie2008 於 09-7-31 04:48 PM 發表
hi!  龍柱,
好耐之前都有上下黎,不過多數睇,好小發言,同堆之前唔係E個名,不過後來唔見左個password,所以而家再重新登記過,連名都改堆。
我仔都有提起話有無你同另外一個同學仔電話,問可唔可以約堆去玩。
夏水禮,呀仔好想去呀,不 ...

fi-fi,

幼稚園時, 我無買風褸呀! 唔知係咩料呀! 但斷估21-2度時, 著住件風褸, 會好過著住件泠衫o掛.  同埋泠衫洗得多唔好wor! 仲有, 我應該會買埋抓毛外套... 唔同溫度, 有唔同需要嘛!  

原帖由 fi-fi 於 09-8-4 09:43 PM 發表
龍柱,

風褸....係咪即係以前幼稚園果件呀???果件嘢,我覺得麻麻地,好焗身嫁!

是否深藍色, 好似乾濕褸款, 個件就是校褸呢?  我發覺咁多款褸/外套, 好似無邊套係頂得冷.  可能到某個度數, 就可以著自己褸啦!

原帖由 chengwaiking 於 09-8-6 01:12 AM 發表
Hi 各位好,
我想問點解咁早買校褸,唔係換冬季校服前再可訂購咩?因我只是買了夏季那套和白色外套.是否足夠呢?

我都未收到電話! 但我識得另一個媽咪, 佢就收了電話, 佢個仔亦都係信班.  我們未收到電話的, 就有1/2機會同班喇!

喧嘩 ,

多謝你咁關心我呀! 我近排公私兩忙嘛! 你地係新人,應該唔知我的習慣. 我習慣在lunch hours才post回應(因為係屋企好忙, 要阿仔睡了和我沖完涼, 才有時間. 但果時都11點幾, 我又唔想攪到咁夜), 因為以前係"KRS幼稚園版", 我們有些members, 都會經常update小朋友的真人相做大頭相.  upload了真人相, 自然就expose了身份. 而我的同事們都有上BK,當然會知我小朋友讀邊間學校, 以防後患, 所以唔會係office hours回應.  還有, 公司若有心check員工瀏覽過咩網頁, 其實係好容易, 只不過私隱問題, 可能唔會咁做.

近排lunch咁忙, 係因為要回應facebook的post和message,加上又要用電腦做相片大集會, 到KRS幼稚園重聚日, 會送俾老師... 所以無時間打中文回應囉!

我lunch hours, 仲忙過office hours呀!!

原帖由 喧嘩 於 09-9-2 01:42 PM 發表
係呢, 點解龍柱失左踪?

話時話, 我阿仔係"勇班". 阿仔噚日講, 有兩個同學已經退了學. 現在"勇班"只有 31人. 你們 "信" "望" 班, 有無人退學呀?

好興奮呀! 佢地今日開始係學校食飯! 唔知會唔會有麻煩野呢

噚日派的中文默書範圍, 都幾easy ar!

茶點, 我多數帶麵包和餅... 近兩日就帶蒸燒賣+炸魚蛋 和 威化餅! 係咪好豐富呢?  燒賣魚蛋係用保溫杯裝, 所以係warm的!

我阿仔噚日食飯餐(好似B餐), 佢話唔夠飽, 得好少...
c 啦! 我個仔已經唔算大食, 大食的小朋友, 咪好弊!
"D餐"可能仲少呀!

我同阿仔講, 不如下個月訂兩份餐, 咁咪實飽囉! 佢即刻好興奮咁話 "可以咩?"

所以, 我今日帶多一些燒賣魚蛋和餅, 俾佢做茶點.

但傾計係會影響其他同學... 若多次提醒後, 仍再犯, 唔罰~ 唔係=包容, 而係從容...(我個人認為!)

原帖由 fi-fi 於 09-9-4 08:23 AM 發表
carcar,

嘩...乜一開波就罰喇,咁我估果2個女孩子應該係幾不受控喎!!!因為禮小d老師出名....EQ高,包容量大

VA堂, 我會帶我o係公司, 08年用過的desk calendar (大過A3), 一堂用一張.  又環保, 又唔洗清潔, 用完就丟

我地班個老師, o係家長會都有題過, 唔好帶膠墊, 因為易(貢)起似魷魚, 攪平佢會好size時間.  所以她都建議用報紙.

‹ 上一主題|下一主題