用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 09-10 K1 粵英班同學仔
樓主: JacquelineD
go

09-10 K1 粵英班同學仔 [複製鏈接]

yes, i did not see Miss Lam this year, that is why i wonder who is the teacher now.

阿囡病左成個星期, d痰咳唔出, 食左6日抗生素都係咁, 最慘係期待了整年的學校生日會, 竟然係呢個星期五舉行了, 阿囡係9月生日架麻, 怎會在星期四才派通告話明日開生日會至得架, 早知的話我會比阿囡返學, 佢都無乜事, 不過諗住比佢休息吓, 唔好又比人傳染或傳染人.

詠思好番味呀, 佢冇去學校生日會呀?我都係星期五返學先見到通告原來開生日會, 成日仲以為今個星期, 唔緊要啦,等星期五俾佢同Ah b一齊吹candle啦。

咁你收到Ah b張Int. card未呀?

原帖由 JacquelineD 於 09-9-20 10:58 發表
阿囡病左成個星期, d痰咳唔出, 食左6日抗生素都係咁, 最慘係期待了整年的學校生日會, 竟然係呢個星期五舉行了, 阿囡係9月生日架麻, 怎會在星期四才派通告話明日開生日會至得架, 早知的話我會比阿囡返學, 佢 ...

hi,
我個仔話新老師係"汪老師"....唔知真定假,不過佢話唔係林/李老師.

原帖由 minima726 於 09-9-13 18:10 發表
yes, i did not see Miss Lam this year, that is why i wonder who is the teacher now.

oh 原來係汪老師, 我仔仔仲末識講俾我知吖. Thanks

About the b-day party, I knew all the date from the notice which I have received at the beginning of the school year; on that notice, they marked all the date for the party for each month, you may check the old notice.

收到張卡了, 禮物也預備好. 我同阿囡講係送比Ah B, 佢就成日摸住份禮物話送比Ah B.

原帖由 CheungB 於 09-9-21 16:55 發表
詠思好番味呀, 佢冇去學校生日會呀?我都係星期五返學先見到通告原來開生日會, 成日仲以為今個星期, 唔緊要啦,等星期五俾佢同Ah b一齊吹candle啦。

咁你收到Ah b張Int. card未呀?

...

I didn't receive any notice about the schedule of the whole year birthday party. It should be missed to keep in my file.

原帖由 minima726 於 09-9-21 22:48 發表
oh 原來係汪老師, 我仔仔仲末識講俾我知吖. Thanks

About the b-day party, I knew all the date from the notice which I have received at the beginning of the school year; on that notice, they marked all t ...

minima726,

最近同阿囡一起上網睇相, 佢開始記得同學的名字, 除了同組外, 其他的也認到少許, 最好笑係當佢睇到一張相時, 阿囡話 : 佢係Morgan, 搶過我d玩具.

oh, sorry about that, actully we did try our best to teach Morgan not doing that, and hopfully he will getting better in the furture.

Hey may i have your gal's name again, let me talk to Morgan about that... hehehe

阿囡叫'詠思'

佢係PN時已試過比人搶玩具, 當時佢會哭的; 到上次我問佢有無哭時, 佢話無呀, 咁都好, 起碼知到佢大個左, 無已前咁易哭了.

其實呢d都係佢地成長既必經階段, 等佢地自己去處理, 經一事長一智.

今日家長日, 你地見成點?

陳老師話阿囡各方面都ok, 但係做樣樣事都慢吞吞, Ms. Penny都係咁話, 每樣野都做到好仔細, 好小心, 但就過份左, 所以擔心佢以後上到小學時會跟唔到人地個beat.

我都知佢係咁既性格, 但唔知點改, 都有d煩惱!

見完家長後, 成日流流長, 於是帶阿囡去Disneyland玩, 係佢既第一次, 我以為佢會好鍾意玩, 點知佢好細膽, 玩旋轉木馬, 睇3D movie, 金裝米奇等, 幾乎樣樣野都話:媽媽我好驚呀! 我仲買左全年票...

Merry Christmas K1B

昨日學校個Christmas Party, 你地有無份煮食物帶回校呢? 我知有d媽咪就唔駛煮, 只需買一d零食或飲品回校便可, 可能我係全職媽咪, 所以上年PN及今年都要煮.

我問阿囡有無食過我整既三文魚壽司飯團, 佢話無, 係呢到既同學仔有無食過呢? 希望合他們口味.

收到學校個禮物包, 除了學校已安排的禮物外, 仲收到一d媽咪的小禮物及聖誕卡, 佢地真係滿載而歸, 多謝晒!

原帖由 JacquelineD 於 09-10-31 07:54 發表
見完家長後, 成日流流長, 於是帶阿囡去Disneyland玩, 係佢既第一次, 我以為佢會好鍾意玩, 點知佢好細膽, 玩旋轉木馬, 睇3D movie, 金裝米奇等, 幾乎樣樣野都話:媽媽我好驚呀! 我仲買左全年票... ...

Same as my child!  We took ride on the train for 10 times finally.

Hihi, 我哋 X'max 都去左 Disneyland 吖, Morgan 玩 Buzz LightYear 唔肯走, 最後俾佢玩左4次先肯走.

Christmas Party 我哋整菠蘿腸仔.

We have made chicken wings

學校旅行時, 陳老師話下學期要交功課學寫字, 咁即係幾時開始呢! 都仲未見有...

原帖由 JacquelineD 於 10-1-15 15:48 發表
學校旅行時, 陳老師話下學期要交功課學寫字, 咁即係幾時開始呢! 都仲未見有...

Really?  Never heard of this for PE class.

阿囡之前已說過會在10週年校慶表演唱'哈姆太郎'歌, 雖然同學校10歲生日無乜關係, 但真的很好看, 很精彩, 每位小朋友都戴上皇冠, 手繫上彩帶, 好可愛!

看得出老師們真的放了很多心機教他們, 阿囡仲話老師叫佢地跳舞時隻手要舉高d, 否則d家長會睇唔到..., 聽到呢句我覺得好好笑.

不過, 唔知點解見K1A表演係穿校服, K1B則男仔穿藍色衫, 女仔就穿紫色衫.

Good Job K1B

Morgan 仔今年肯跟大家一齊表演, 不過就似打工夫多D!!
‹ 上一主題|下一主題