用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09 升P2 入來啦!
樓主: okmum
go

09 升P2 入來啦! [複製鏈接]

Hi  AMYBB111

你睇左卷未呀,要用幾多時間呢,係未全部比你睇,包唔包埋中作,普通話果d 呢?自己定時間定係老師安排架?

有人中文滿分80分呀,你地班有無呀?

原帖由 AMYBB111 於 10-1-22 19:23 發表
hihi

多謝大家關心..希望聽日跑得郁啦..
呢幾日學校派左卷比佢地對,所以都會知道分數..
我今年會睇卷呀,因為好想知道點解囝囝平日做功課同街外ws都ok..但考試d成績就鬼咁差..您地有冇同感呀?
...

hi jcryan,

時間係班主任定架,我聽朝先有得睇,我要求睇主科咋..即中英常數.
嘩~~咁犀利..80分都拎到..比d我個囝就好啦

原帖由 jcryan 於 10-1-26 09:55 發表
Hi  AMYBB111

你睇左卷未呀,要用幾多時間呢,係未全部比你睇,包唔包埋中作,普通話果d 呢?自己定時間定係老師安排架?

有人中文滿分80分呀,你地班有無呀?

...

Hi

請問有無人知以下常識問題個answer應該係點呢?

我們可以怎樣跟醫護人員合作?寫兩個。

原帖由 AMYBB111 於 10-1-26 14:02 發表
hi jcryan,

時間係班主任定架,我聽朝先有得睇,我要求睇主科咋..即中英常數.
嘩~~咁犀利..80分都拎到..比d我個囝就好啦

原帖由 DicDic 於 10-2-18 11:50 發表
Hi

請問有無人知以下常識問題個answer應該係點呢?

我們可以怎樣跟醫護人員合作?寫兩個。

我個仔說他只寫了一項得4分

"聽他們的話與他們合作"

我個仔寫"聽從醫護人員的指示" - 無分

原帖由 house622 於 10-2-21 16:01 發表

我個仔說他只寫了一項得4分

"聽他們的話與他們合作"

吓..咁寫都冇分..我囝囝寫"不叫他們",我問佢點解咁寫..佢話唔好騷擾佢地做野喎..聽落幾有道理..但當然冇分啦..
佢地有6條要自已寫答案的問題,佔全卷差不多30%,所以我囝囝d分係呢度差不多扣唒  

原帖由 jcryan 於 10-2-22 10:35 發表
我個仔寫"聽從醫護人員的指示" - 無分

Hi

係呀,無分,早知"聽他們的話與他們合作"有分,就問下老師點解"聽從醫護人員的指示"無分,4分好多架ma!

星期六家長日,唔知會唔會講平均分呢?

原帖由 AMYBB111 於 10-2-24 12:36 發表
吓..咁寫都冇分..我囝囝寫"不叫他們",我問佢點解咁寫..佢話唔好騷擾佢地做野喎..聽落幾有道理..但當然冇分啦..
佢地有6條要自已寫答案的問題,佔全卷差不多30%,所以我囝囝d分係呢度差不多扣唒  

...

各位mami好,我小朋友現在是小一,因在家長日有些問題忘記問老師,現在希望各位幫忙解答:

1.請問黎緊下學期的考試只是考下學期的課文定會上、下學期一齊考?

2.升上小二是原班直升定會再編班的?

麻煩各位

hi

據上年來講,常只考d冊,
升小二會按成績編班,不過唔係編精英班,只係平均分布。

原帖由 toys 於 10-2-28 10:00 發表
各位mami好,我小朋友現在是小一,因在家長日有些問題忘記問老師,現在希望各位幫忙解答:

1.請問黎緊下學期的考試只是考下學期的課文定會上、下學期一齊考?

2.升上小二是原班直升定會再編班的?

麻煩各位 ...

請問其他科如:中、英、數在下學期考試時會唔會考埋上學期果d??

原帖由 DicDic 於 10-2-28 11:56 發表
hi

據上年來講,常只考d冊,
升小二會按成績編班,不過唔係編精英班,只係平均分布。

路過, 我不是P.2家長....

一般上學期已考課文, 下學期5會考, except 呈分試.  but 你有冇留意通告有 remarks 話會考核已授知識 (something like that la), 即教左+, 冇理由下學期 only 考-; 又例如1st term 教左 present tense, next term 就算 only cover past tense, 都會有d pesent tense ga...不過其實又5駛特別溫翻g前d野 ge (我自己 la), 而考試範圍gum 早出,  no worry wor....
原帖由 toys 於 10-2-28 12:33 發表
請問其他科如:中、英、數在下學期考試時會唔會考埋上學期果d??

正如 asinai 講, 一般來說,上學期test/exam or下學期test既範圍,下學期exam唔會再包,中英數就特別d,基本知識就幾時都會考。

一般上學期已考課文, 下學期5會考, except 呈分試.  but 你有冇留意通告有 remarks 話會考核已授知識 (something like that la), 即教左+, 冇理由下學期 only 考-; 又例如1st term ... [/quote]

asinai,

好似好耐唔見妳在p.1版喎,有時間行開行埋去吓我哋果邊比d意見。 thanks!!

DicDic,

唔該晒妳呀!!

一定!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~     
原帖由 toys 於 10-3-1 14:51 發表
asinai,

好似好耐唔見妳在p.1版喎,有時間行開行埋去吓我哋果邊比d意見。 thanks!!

DicDic,

唔該晒妳呀!!

有無人知響學校web site到講果個"維迪馬騮仔數學比賽"係0羊?無見過通告既,點解2年級只係有A, B 班d 同學既?另外,「華夏盃」全國中小學數學奧林匹克邀請賽2010(香港賽區),係未自己響出面報架?

你小朋友有學奧數嗎?  我大女兩樣都有參加, 亦兩樣都拿了奨.  佢係経學校報名參加的.  「華夏盃」應該有同學是自己報的, 主要係P.5, P.6 d 同學仔參加.
原帖由 DicDic 於 10-3-26 10:43 發表
有無人知響學校web site到講果個"維迪馬騮仔數學比賽"係0羊?無見過通告既,點解2年級只係有A, B 班d 同學既?另外,「華夏盃」全國中小學數學奧林匹克邀請賽2010(香港賽區),係未自己響出面報架? ...

hi ,有學就有學,學左唔係好耐亦唔知學d?
我見咁多人,又低年級只見a,b班,好奇問下囉。

響沙田會果邊見您個女升中掂左,恭喜曬!

原帖由 asinai 於 10-4-1 19:58 發表
你小朋友有學奧數嗎?  我大女兩樣都有參加, 亦兩樣都拿了奨.  佢係経學校報名參加的.  「華夏盃」應該有同學是自己報的, 主要係P.5, P.6 d 同學仔參加.
...

哦...原來你都有入去look, 係ah, 好好彩俾佢考到間好好ge secondary!  thank you!

其實我女並沒有係出面學O maths, 係學校數精班教出來老師叫參加的.  比賽這些東西沒有所謂啊, 佢肯mic 俾佢玩吓lor.    
原帖由 DicDic 於 10-4-12 09:23 發表
hi ,有學就有學,學左唔係好耐亦唔知學d?
我見咁多人,又低年級只見a,b班,好奇問下囉。

響沙田會果邊見您個女升中掂左,恭喜曬!

測驗又到啦!

各位媽媽, 有冇ready?
‹ 上一主題|下一主題