用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 09 - K1(請來報到)
go

09 - K1(請來報到) [複製鏈接]

[quote]原帖由 626 於 09-7-20 13:07 發表
Euan Lau - Boy - 1D - Kowloon Bay
Hazel Chan - Girl -1D - Lai Chi Kok
Calvin Hung - Boy- 1B- Hang Hau
Catherine Chan - Girl - 1B - Kwun Tong
Jason Wong - Boy - 1F - Kowloon City
Bosco Cheng - Boy - 1C - Kowloon Bay

Hi CandiceMami
We're living in Telford and my son will take to school bus to school.  And u?

原帖由 CandiceMaMi 於 09-7-22 12:16 發表
Hi ritalpy,

Nice to meet you, did you also live in Telford or 淘大? your kids by school bus or you take kids go to school?

HI,各位MAMI, 我個仔仔係N1C, 未開學前有18人, 依家有20個人呀! 開學之前有個分班表我看到, N1A-N1E都係18人, N1A1就16人, 不過, 開左學之後就會有唔同..... 之前話只有3班, 沒有下午班, 但註冊時, 居然開6班仲有下午班, 真係誇張!

我問過班主任, 每天只有40分鐘英文JA! 其餘時間就分別會係中文﹑ 普通話﹑小組活動等等...... 英文時間上, 原來俾我估計的少時間呀! 老師講明, 所有指示都係講中文架, 如有個別小朋友有問題, MAMI最好就同老師講聲希望可以配合, 由於我小朋友唔係好叻中文, 我同老師講, 老師都只係話儘量, 所以我小朋友當班主任透明, 但就勁LIKE個 英文老師!

原帖由 Minty 於 09-8-5 22:46 發表
我想問下,你們班上是否大部份時間講中文?之前學校同我講佢地除左中文堂,其他時間都係講英文,但我見其實大部份時間都係講中文喎

下.... teenasmum, 你個班又係20個人呀? 你讀邊班呀? 我個班有2個老師都係有經驗人仕, assistant我相信係暫時性的, 因為assistant係普通話老師呀! 唔知日後會變成點呀....... 等我明天問下先~

原帖由 teenasmum 於 09-8-6 14:30 發表
我都覺得一班只得一個專業教師,要睇住20個小朋友,實在太吃力。

我見到班主任又要照顧個別小朋友,又要睇時間做呢樣做嗰樣,仲要教assistant做野,好似好慘咁。 ...

Hi CANDICEMAMI
OH.... I'm here today.... and I'll be there tomorrow again, even though my bossy boss angry with me~ HAHA...... yes, the class 1C is more spaceous for students, but I guess it's also the biggest class..... How's yr son?

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-6 15:00 發表
Hello ritalpy,

Today I'll first times to pick up my son to school, but I feel your son in 1C so very big the classroom, I like the circle table, but my son the classroom so small one....

Hi teenasmu ...

唉..... 嚴格黎講, 正式開學後, 佢地係要坐1個小時多才回到校呀! 明明20分鐘可以回校, 依家要成個幾鐘! 我同老公講.... 佢居然話「依個係無法改變的事實, 叫我接受, 小朋友將來都要面對..... 」..... 我都知..... 但係有無其他方法去解決呀? 自己接送就會好天曬, 落雨淋..... 放學工人接送又驚會出事......

hi candicemama
bosco係有2天沒有返學呀, 佢上星期三上堂時俾坐向隔離的同學"fing"個name tag時整損左個眼球! 所以要sick leave囉.... 心痛死我呀! 你個仔仔依家上車okay呀.... 第2日都無喊啦~ 昨日回程時, bosco都向車到瞓左呀! 好彩係第一站落車, 陰公豬~~~所以一放學沖完涼就會要佢瞓左先食飯....... 唉.... 依家日日叫佢起床, 都不知幾痛苦, 希望佢儘快適應啦~
ritalpy

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-17 16:44 發表
Hi ritalpy,

聽我家姐姐說 Bosco 上星期有一天冇搭校車, 校車EE說病了, 現在好了沒有?
my son now always likes by school bus to school, and coming always in school bus sleeping.

CandiceMaMi

...

tiffany/ candicemami
bosco無事啦.... 你地有心啦~ 當日發生事, 老師仲話佢無野, 點知佢一直回家途中都哭, 我已心知不妥, 所以下午放假同佢去睇醫生, 點知原來個個眼球俾人"界"左一個眼球的直徑(約1"長)! 醫生見到都嚇左一跳呀!  2日到叫做recover, 不過依家仲要滴2星期藥水........

原帖由 Tiffany 於 09-8-18 15:19 發表
ritalpy,

哎呀咁bosco而家有無事?醫生點講?希望佢快d好返哂

bosco以前nursery返下午班, 所以都會10:30先瞓, 不過, 依家佢要番am session, 所以我已經要佢每晚最遲9:30上床, 太晚上床佢一定會起唔到身....... 依家9:30瞓, 第2早起床都complain..... 所以10:30... 我一定唔c返學...haha......

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-18 17:45 發表
Hi ritalpy,

換轉是我都一樣心痛死, my son always sleeping in the school bus coming, said my maid.  But he sleep so late around 10:30pm-11:30pm every night, next day moring I only said "drink the milk" ...

candicemami
我又無complain呀.... 我一心就係想個仔無事, 咩事都算ja.... 事後我同老師講叫佢叫d同學仔小心d, 因為實在太危險啦..... 真係唔好玩個name tag, 今次好彩叫無事, 下次唔知會發生咩事架ma, 有邊個小朋友有事都唔好啦~ 我亦無問係邊個小朋友整到, 因為老師話個小朋友都係無心嘅..... 當然, 如果件事嚴重, 我就唔會禁處理, 今次無事, 就算了.....
係呀! 佢個日一放學就一直喊左成個幾鐘, 一直唔俾人掂佢, 又開唔到眼, 佢好驚同不停講好痛呀..... 不過因為喊得太累, 所以就take nap, 一個小時後又痛醒, 所以個日我同老公心都痛, 自己都眼濕濕.....

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-20 15:41 發表
Dear ritalpy,

Oh my god so very terrible, are you complain his teacher in the future very carefully.  I think very very painful   for Bosco.

CandiceMaMi

icyman
多謝呀~ 有心啦.... HEARTY THANKS! hehe~~~

原帖由 icyman 於 09-8-20 22:55 發表
Ritaply, 睇到都好心痛,希望Bosco快些好番完全無事!

tiffany
係呀... 醫生都話有可能有後遺症, 如果眼水唔夠的人, 成日擦眼的人, 就會好易又再整親架啦..... 所以我都儘量唔俾佢太用神.......

原帖由 Tiffany 於 09-8-21 15:18 發表
ritalpy,

哎呀聽到都心痛,好可憐,一定好痛。我有2個朋友都試過,個醫生話以後都要小心,因個傷口其實好難100%康復,你幫佢得閒check下眼會d。 ...

barbielee 多謝關心呀~

原帖由 Barbielee 於 09-8-21 19:03 發表
ritalpy

我係N1D班架,聽見你小朋友咁樣整親,真係好淒涼,好彩而家好番d就好喇~

Dear Candicemami
i didn't receive any mail from you...... Your son hasn't go to school this 2 days, how's he?
ritalpy

原帖由 CandiceMaMi 於 09-9-8 11:12 發表
Dear ritalpy,

PLS CHECK THE PM.

CandiceMaMi
‹ 上一主題|下一主題