用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀?
樓主: 牛咪咪
go

有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀? [複製鏈接]

如果學校可以比學生出街食飯,學生同父母可以自行決定利與弊。
中學生要開始學獨立係o岩,但和同學出街食飯,同獨立有關係咩?

如果有得揀,我就希望高中至開始,不過好彩我女中學要高年級d才可出街食!
原帖由 samuel89 於 09-7-18 12:55 發表

小學同中學始終有分別....中學生要開始獨立啦....:) 你愈唔俾佢地愈想大個仔....所以我都系覺得放佢地出去好dd...:D

呢個都係一個重要原因!
原帖由 sukkiu 於 09-7-18 13:01 發表

其實重有一個原因,我見d中學女生係午膳時咬住個飽返學校,都唔知佢係無錢定減肥,都驚佢唔知食d咩,所以我鐘意學生係學校食.

仔仔只不過 係升F.2, 就讀恩主教。

原帖由 samuel89 於 09-7-17 23:38 發表

阿仔果間都系甘講...莫非你阿仔系學長...

原帖由 ytpeople 於 09-7-18 14:57 發表
如果學校可以比學生出街食飯,學生同父母可以自行決定利與弊。
中學生要開始學獨立係o岩,但和同學出街食飯,同獨立有關係咩?

如果有得揀,我就希望高中至開始,不過好彩我女中學要高年級d才可出街食!
  ...

學校可以比學生出街食飯,學生同父母可以自行決定出街食or帶飯。
出街食飯,阿仔可以自己做決定,同獨立無關係咩?

原帖由 ytpeople 於 09-7-18 15:00 發表
呢個都係一個重要原因!

呢個都係"放手"既一個重要項目!

我亞女(升.2)出去食飯吾係有關學壞的事情,係有d食肆真係蝦d低年班既同學,明明拿了no入位都比那些職員給一些高年級入先,亞女和她的同學都覺得好嬲立即話吾食要走囉!店員知道理虧追出叫亞女吾好走,亞女和同學都堅拒走人。

還有很多類似情況時有出現的
要教小朋友學懂處理一些問題

原帖由 ricetaster 於 09-7-18 15:25 發表
仔仔只不過 係升F.2, 就讀恩主教。

請收pm:)

醒目開學勳章

亞女由F1開始就出外用膳, 學校反而唔主張學生留校吃飯.

其實出外用膳真係可以學到好多野, 例如最大前題就係 "遷就 " 及 " 適應 ", 幾個同學一起去吃飯, 大家各有所好, 口味也不相同, 點樣有共識去吃同一間食肆都係一個學習的機會, 好像F1上學期, 亞女有某同學就因她只愛獨沽一味吃燒味飯, 但其他同學就嫌太肥膩不肯去, 到最後她還是堅持去吃她的燒味飯, 吃得幾餐實在太悶, 最後還是要遷就一下別人, 改一改自己的口味跟隨大隊.

還有, 就是金錢的問題, 大家的父母給子女的飯錢+零用錢都不同, 有些同學可以豐裕些, 就些則是繃緊緊的, 同學大家又要計一計, 怎樣可以兩全其美, 找到一些價廉物美的食肆.

亞女說跟同學食飯很開心, 因為可以暫離學校, 講吓心事, 傾吓老師的逸事, 有時講吓小秘密, 跟自己情投意合的同學一起無所不談.

原帖由 cell 於 09-7-18 16:22 發表
我亞女(升.2)出去食飯吾係有關學壞的事情,係有d食肆真係蝦d低年班既同學,明明拿了no入位都比那些職員給一些高年級入先,亞女和她的同學都覺得好嬲立即話吾食要走囉!店員知道理虧追出叫亞女吾好走,亞女和同學都堅拒走 ...
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 cell 於 09-7-18 16:22 發表
我亞女(升.2)出去食飯吾係有關學壞的事情,係有d食肆真係蝦d低年班既同學,明明拿了no入位都比那些職員給一些高年級入先,亞女和她的同學都覺得好嬲立即話吾食要走囉!店員知道理虧追出叫亞女吾好走,亞女和同學都堅拒走 ...

good point for 支持:)

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-18 16:53 發表

其實出外用膳真係可以學到好多野, 例如最大前題就係 "遷就 " 及 " 適應 ", 幾個同學一起去吃飯, 大家各有所好, 口味也不相同, 點樣有共識去吃同一間食肆都係 ...

good point for 支持:)

因為o係我心目中,「獨立」係能夠處理自己日常生活的所有事務。我個女小學都有自己決定每日o既餐單,所以我覺得比佢地自己決定出唔出去食飯係小事吧!
原帖由 samuel89 於 09-7-18 16:08 發表

學校可以比學生出街食飯,學生同父母可以自行決定出街食or帶飯。
出街食飯,阿仔可以自己做決定,同獨立無關係咩?

我會「放手」的。 不過我會慢慢黎,唔係一次過「放開所有」!
原帖由 samuel89 於 09-7-18 16:17 發表

呢個都係"放手"既一個重要項目!

good point for出街食飯。

即係凡事都有正、反兩面,所以我都好滿意小女中學安排…遲兩年至出街食。
原帖由 MANFUN2010 於 09-7-18 16:53 發表

其實出外用膳真係可以學到好多野, 例如最大前題就係 "遷就 " 及 " 適應 ", 幾個同學一起去吃飯, 大家各有所好, 口味也不相同, 點樣有共識去吃同一間食肆都係 ...

醒目開學勳章

外出午膳學唔學壞我倒不擔心,正如其他家長話,要學壞的係屋企樓下都會發生,相反,我係擔心佢D外出午膳時間緊卒,等得位吃完又要趕回課室怕遲到(尤其夏天).

簽名被屏蔽

原帖由 tangko 於 09-7-18 13:14 發表

BPS ?????????

No, the school at Tuen Mun.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 木馬 於 09-7-18 18:55 發表

有夏令時間, 放1點幾~

未必間間學校有夏令時間嫁,我阿仔果間就冇喎.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題