用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好吾開心
樓主: 牛咪咪
go

好吾開心 [複製鏈接]

哈哈, 可能我仔都有份傾, 一樣呀,  我成日打唔到電話回家都係因為佢"打機&傾電話中" 我都唔明, 點解打機都要傾注電話打...

原帖由 samuel89 於 09-7-20 17:40 發表

會唔會你阿仔同我阿仔傾架.... 點解甘似架....

dder :
你同我既見解一致

原帖由 dder 於 09-7-20 18:55 發表
我就話平時要有交流.時軟時硬.
細個時開始一定要佢知道尊重父母..
太寵佢同大強硬都死/
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

有同有經驗0既媽咪傾, 佢地話係過度期, f5/f6就會好好多ka la, 我希望係啦, 所以而家佢仲未想自己去街, 陪多d, 投其所好甘, 做亞媽做到甘真係…….慘呀

可愛的孩子,你的小你天使

小朋友,不是容易的天職,有時很開心,有時很憂心,..............

大家一起分享心得,分憂,心情會好一些

對你的孩子好,多關心,他總有一天明白的, 每個小朋友性恪,特性也不同, 用的方法也不同,要多多學習,總身學習.
他/她一定有我們的影子,看清楚,留意多一些,你一定會知道 why???,  

問問自己,究竟你有多了解他/她.  你知道他/她有多少?

兩本書推介: (可到圖書館借)
1. 教孩子從A到A+
2. 8 個孩子一定要有的未來能力

仲有呢本都幾好,  圖書館都有得借

家長抗「逆」手冊 : 365天了解少年心

原帖由 xmanman 於 09-7-21 09:21 發表
哈哈, 可能我仔都有份傾, 一樣呀,  我成日打唔到電話回家都係因為佢"打機&傾電話中" 我都唔明, 點解打機都要傾注電話打...

我都好"服"佢地"打機&傾電話中"呢d機能....有時""打機&傾電話中"中仲可以再加上傾MSN"...

係呀, 真係服佢地,  如果將佢地的打機才能及精力用於讀書就好,  打機打幾久都得, 溫書就一震就溫完,  讀書有唔明就坐左係到,  打機有唔明會立刻上綱, 看書找資料^^ 我成日話佢讀書唔見你這麼勤力   

原帖由 samuel89 於 09-7-21 11:52 發表

我都好"服"佢地"打機&傾電話中"呢d機能....有時""打機&傾電話中"中仲可以再加上傾MSN"...

原帖由 xmanman 於 09-7-21 13:23 發表
係呀, 真係服佢地,  如果將佢地的打機才能及精力用於讀書就好,  打機打幾久都得, 溫書就一震就溫完,  讀書有唔明就坐左係到,  打機有唔明會立刻上綱, 看書找資料^^ 我成日話佢讀書唔見你這麼勤力   

...

唉....平時同佢講就答ok, 明白晒.....但一打online game,就自動變身打機超人.... 自己應承過既野全部唔記得晒...

我個仔都是只回答"哦", 不過就得個"哦", 無行動的!

原帖由 samuel89 於 09-7-21 14:20 發表

唉....平時同佢講就答ok, 明白晒.....但一打online game,就自動變身打機超人.... 自己應承過既野全部唔記得晒...

原帖由 xmanman 於 09-7-21 15:22 發表
我個仔都是只回答"哦", 不過就得個"哦", 無行動的!

你個仔只回答"哦"...你都收貨...
我個仔之前都是只回答"哦", ...就系得個"哦", 而家要佢應承左先收貨....但可惜一打開機...一唔睇實佢又"博慒"

緊係唔收貨啦!!!!   

原帖由 samuel89 於 09-7-21 15:45 發表

你個仔只回答"哦"...你都收貨...
我個仔之前都是只回答"哦", ...就系得個"哦", 而家要佢應承左先收貨....但可惜一打開機...一唔睇實佢又"博慒" ...

醒目開學勳章

青春期係每一孩子都必經的階段! 其實而家已經好好, 响五年級學校已經有教, 孩子都會明白自己會面對這個階段.

我會聽多d講座, 睇多d書, 同朋友/老師多d分享! 還有,學習控制自己的情緒都好重要!

原帖由 myww 於 09-7-22 11:47 發表
青春期係每一孩子都必經的階段! 其實而家已經好好, 响五年級學校已經有教, 孩子都會明白自己會面對這個階段.

我會聽多d講座, 睇多d書, 同朋友/老師多d分享! 還有,學習控制自己的情緒都好重要! ...
真係好勞氣, 之後亞女有位姨姨照顧, 即係接放學同煮飯, 係升六年班後無做, 我見佢都大啦, 就吾再搵人照顧佢啦, 最煩係放假, 真係吾知點安排佢, 之前係去奶奶到, 而家又吾想去啦, 因為無電腦, 甘我又驚佢一個自己係屋企悶, 吾知會吾會上d咩綱, 唉, 我地兩個又要返工
甘大吾通仲搵個人係屋企, 唉, 真係頭都痛埋.....

原帖由 牛咪咪 於 09-7-19 16:45 發表
真係吾好意思, 我實在吾知搵邊個講, 個女12啦, 由細細個食足8餐, 驚死佢餓,又驚佢會病, 跟住小學日又驚佢讀得吾好, 升中學派得吾好......., 真係苦樂都滲吾到一半, 我都吾係要咩回報, 但係自從佢五六年班開始, 小公 ...

你既一整套公主培訓方法,結果當然係出一個公主啦....唔係樣樣野你覺得好,樣樣野俾晒個女就係好既管教...
成長過程需要有經歷,包括面對失敗....
‹ 上一主題|下一主題