用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學珠心算問題
go

學珠心算問題 [複製鏈接]

請問第1次學珠心算,是否第一堂已用算盤開始教?

另有沒有人在沙田第一城迦拿教育中心學珠心算?
   0    0    0    0

有沒有人可分享吓

原帖由 Man04 於 09-7-20 19:28 發表
有沒有人可分享吓

你睇下呢道
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1138310&extra=&page=5
我囝仔係舊年4月(5歲 K2)開始係胡成珠算學, 佢而家已經學左年幾, 剛剛學完第四期佢由個位數+/-用數手指方式到而家有時已經用心算計到雙位數(+/-)40次, 同埋佰位數(+/-)5次, 胡生係一個好有心教小朋友既人, 阿仔一直都好鐘意上胡生堂, 從來無扭計唔上, 佢既課程分5期由基礎班-->第四期-->速算班(每期12堂)-->精英班,(基礎班至第四期HK$2070包CD&書), 速算班=$1500包CD&書, 而精英班係唔收錢嫁, 佢認為你得先會比你讀, 我成日都同阿仔講我地要向精英班進發, 7/25佢會開新既基礎班你有興可以去試下.http://simonwuabacus.hk/

billysim

好多謝妳分享

但想問除了在長沙灣上堂,還有其他地址嗎?

原帖由 Man04 於 09-7-21 19:39 發表
billysim

好多謝妳分享

但想問除了在長沙灣上堂,還有其他地址嗎?

唔駛客氣, 胡成珠心算班只有長沙灣一個地方無其他喇!

醒目開學勳章

agree~
我囡囡而家係精英班佢冇收學費,教緊負數
胡老師話上到精英班比心機既一般都會跟佢兩,三年
唔係因為唔駛錢我先話佢好
就算要收學費,我都會比囡囡繼續跟胡老師學習
胡老師真係一位好用心既老師

原帖由 billysim 於 09-7-21 14:08 發表

你睇下呢道
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1138310&extra=&page=5
我囝仔係舊年4月(5歲 K2)開始係胡成珠算學, 佢而家已經學左年幾, 剛剛學完第四期佢由個位數+/-用數手指方式到而家有時已經用 ...

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-23 10:11 發表
agree~
我囡囡而家係精英班佢冇收學費,教緊負數
胡老師話上到精英班比心機既一般都會跟佢兩,三年
唔係因為唔駛錢我先話佢好
就算要收學費,我都會比囡囡繼續跟胡老師學習
胡老師真係一位好用心既老師..

我都係咁諗如果佢收錢我都會比阿仔讀, 妳囡囡真叻可以入到精英班, 所以我都同阿仔講要努力D呀, 我想問下精英班有幾多堂嫁?

醒目開學勳章

9堂為一期,每一期後都會out人
堂上表現,測驗成績都影響去or留
多謝! 你同囝囝都要加油呀~~

原帖由 billysim 於 09-7-23 14:06 發表

我都係咁諗如果佢收錢我都會比阿仔讀, 妳囡囡真叻可以入到精英班, 所以我都同阿仔講要努力D呀, 我想問下精英班有幾多堂嫁?

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-23 14:34 發表
9堂為一期,每一期後都會out人
堂上表現,測驗成績都影響去or留
多謝! 你同囝囝都要加油呀~~

我都有聽胡太講係精英班3次唔合格就要OUT, 我諗家長每次揍放學都好緊張, 驚小朋友被OUT咁我想問精英班有幾多期嫁, 唔好意思太多問題!!!!

醒目開學勳章

一直讀得上一直都有班,所以唔知有幾多期,
你放鬆D唔好太緊張...唔好經常提住囝囝要入到精英班
小朋友既壓力係來自大人,,我囡囡開果班係幾界夾埋先開得成,因為幾界夾埋先得十多人,
之前同囡囡同班只有3位小朋友入到,
其實上到4期or速度班已經係好叻,應該P.3前都唔駛理佢地D數,所以入到精英班就當Bonus,唔好太擔心

原帖由 billysim 於 09-7-23 16:24 發表

我都有聽胡太講係精英班3次唔合格就要OUT, 我諗家長每次揍放學都好緊張, 驚小朋友被OUT咁我想問精英班有幾多期嫁, 唔好意思太多問題!!!!

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-23 20:50 發表
一直讀得上一直都有班,所以唔知有幾多期,
你放鬆D唔好太緊張...唔好經常提住囝囝要入到精英班
小朋友既壓力係來自大人,,我囡囡開果班係幾界夾埋先開得成,因為幾界夾埋先得十多人,
之前同囡囡同班只有3位小朋友入到,
...

多謝妳既回覆, 我都知唔好比多壓力阿仔, 我會盡量輕鬆d不過真係好希望阿仔入到精英班, 因為可以跟到胡生學野都阿仔真係獲益良多, 嘩, 一班先得3至4個入到精英班咁妳囡囡完左速度班幾多先再上精英班呀?

醒目開學勳章

billysim & 小米偶媽咪,

請問小朋友幾大可以學?
我仔仔現在約3歲9個月,
我打算約4歲半開始俾佢學珠心算(讀完K1),
合適嗎?
開始學珠心算前,
是不是要識數珠子?
要識數1-100嗎?
還有其他東西要識嗎?

原帖由 billysim 於 09-7-21 14:08 發表

你睇下呢道
我囝仔係舊年4月(5歲 K2)開始係胡成珠算學, 佢而家已經學左年幾, 剛剛學完第四期佢由個位數+/-用數手指方式到而家有時已經用 ...

醒目開學勳章

完左速度班大約一個月上精英班

原帖由 billysim 於 09-7-24 01:37 發表

多謝妳既回覆, 我都知唔好比多壓力阿仔, 我會盡量輕鬆d不過真係好希望阿仔入到精英班, 因為可以跟到胡生學野都阿仔真係獲益良多, 嘩, 一班先得3至4個入到精英班咁妳囡囡完左速度班幾多先再上精英班呀? ...

醒目開學勳章

收4歲半起,唔駛識數珠子..其他
胡老師會將方法教比小朋友,你回家只要同佢做練習就ok
只3,4堂你就會發現小朋友有好大分別

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-24 09:29 發表
billysim & 小米偶媽咪,

請問小朋友幾大可以學?
我仔仔現在約3歲9個月,
我打算約4歲半開始俾佢學珠心算(讀完K1),
合適嗎?
開始學珠心算前,
是不是要識數珠子?
要識數1-100嗎?
還有其他東西要識嗎?

...

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-24 10:08 發表
收4歲半起,唔駛識數珠子..其他
胡老師會將方法教比小朋友,你回家只要同佢做練習就ok
只3,4堂你就會發現小朋友有好大分別

我兩個小朋友上個term 開始一齊學胡sir, 亞女十歲, 雖然有d遲, 但都希望可以改善佢既加減數既準確性, 佢初初唔肯學, 但後來佢跟得好好 (因為佢全班最大), 胡sir 又讚佢 (佢冇乜幾何係學術上比老師讚), 所以佢都好有心機學, 同埋會每晚自己 practices.

亞仔學既時候,四歲9個月, 老實講, 我覺得佢跟得有d 吃力, 佢d帶有d都跟唔到, 不過問呀sir又話佢ok, 仲一早比佢升班, 希望佢跟到啦 !

其實我估四歲幾小朋友學會有d難, 因為一跟唔上佢地會冇心機, 除非一d好醒目既小朋友啦 ! (個人愚見咋 !)

醒目開學勳章

胡老師收4歲半起既學生,我囡囡都係5歲開始學
同班都有4歲半既同學,最初表現都好出色
胡老師幾次試範都有搵佢,
不過上到3期,小妹妹開始吃力(數愈來愈快+長)
最後升唔到上4期就冇再讀了

現在囡囡同班精英班都有6年級既大姐姐
所以十歲都唔遲,最重要係佢鐘意又跟得上就ok

原帖由 Daisy媽咪 於 09-7-24 11:39 發表

我兩個小朋友上個term 開始一齊學胡sir, 亞女十歲, 雖然有d遲, 但都希望可以改善佢既加減數既準確性, 佢初初唔肯學, 但後來佢跟得好好 (因為佢全班最大), 胡sir 又讚佢 (佢冇乜幾何係學術上比老師讚), 所以佢都好 ...

我個大囡(5歲半)參加了在馬鞍山的天平珠心算暑期班, ok wor, 佢上得幾開心, 你可以去睇一下時間fit 唔 fit 到 lor..

原帖由 Man04 於 09-7-20 10:56 發表
請問第1次學珠心算,是否第一堂已用算盤開始教?

另有沒有人在沙田第一城迦拿教育中心學珠心算?
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

回覆 1# winniepoon 的文章

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-24 11:56 發表
胡老師收4歲半起既學生,我囡囡都係5歲開始學
同班都有4歲半既同學,最初表現都好出色
胡老師幾次試範都有搵佢,
不過上到3期,小妹妹開始吃力(數愈來愈快+長)
最後升唔到上4期就冇再讀了

現在囡囡同班精英班都有6年級 ...

我都覺得學乜野都係有心唔怕遲, 我阿仔都係5歲開始學剛剛好係上小一約今年10月時完成速度班, 希望佢返小學後數學可以攪得掂咁就好囉!!!!!

原來都有唔少媽咪係胡成學珠算, 我仔仔都係呀...而加開始第二期,但係真係有點吃力呀...
因為仔仔係唔專心的人好易心散,但胡老師話佢係得所以照比佢升睇下點...唔得就再加重讀.
仔仔一時好一時差,尤其心算...佢其實唔太鍾意,但為左我佢又會乖乖跟著做,但效果得一半.好多時大家都好唔開心......
大家媽咪你地如何加強小朋友在珠心算的進步..可否同我分享下.
‹ 上一主題|下一主題