用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學珠心算問題
樓主: Man04
go

學珠心算問題 [複製鏈接]

請問各位知唔知珠心算係須要學幾耐?我個仔學了一年,佢而家學緊除數,但係d功課又有乘數同加減數,我見佢計得唔係特別快,係咪佢的進度比較慢呢?夠竟點樣分級數呀?

回覆 1# 藍莓 的文章

Anyone learn in 港珠協會? any comment

原帖由 doctor0419 於 09-8-5 22:06 發表
唔同中心所分既級數都有唔同, 但如果以考試黎講, 分別 係每升一級, 口數會多左一至兩個, (例 : 8 + 3 - 4 + 5 - 6 = 6 黎條係五口數), 心算同珠算分別要係3分鐘及十分鐘完成十條數, 答岩7題就合格. 上到一定級數, 就 ...

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-24 11:56 發表
胡老師收4歲半起既學生,我囡囡都係5歲開始學
同班都有4歲半既同學,最初表現都好出色
胡老師幾次試範都有搵佢,
不過上到3期,小妹妹開始吃力(數愈來愈快+長)
最後升唔到上4期就冇再讀了

現在囡囡同班精英班都有6年級 ...

小木偶媽咪,

見番依個topic 真好, 因為上星期胡sir 要亞仔今個星期六開始多上一堂第一期, 由於佢上第2期幾堂既心算成績都好差. 我真係唔知點教佢.
佢返上午班, 下晝做功課, 我放工食完飯, bathing 完都成九點半, 一叫佢做珠算就話 sleepy, "卒"眼, "卒"nose. 我知每晚同佢做既時間係夜左少少, 但已經係我最早既時間. 如果叫佢自己係屋企聽cd, 我又唔知佢有冇認真做.  我好擔心佢追唔上, 我亦好想佢學完, 唔想放棄 ! 但又唔知可以點 ???
家姐反而跟得好好, 不過佢做完學校d功課, 都成十點幾, 所以晚晚都攪到好夜. 有時要dictation 就冇做珠算 !
不過我見第2期開始既內容已經唔單上係教珠算, 好似都有教其他技巧, 對嗎 ???

想問在胡成學珠心算, 每一期大约教咩? 完成速算班會學到咩?要多少年?
原帖由 Daisy媽咪 於 09-11-19 09:09 發表

小木偶媽咪,

見番依個topic 真好, 因為上星期胡sir 要亞仔今個星期六開始多上一堂第一期, 由於佢上第2期幾堂既心算成績都好差. 我真係唔知點教佢.
佢返上午班, 下晝做功課, 我放工食完飯, bathing 完都成九點半, ...

‹ 上一主題|下一主題