用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

e...咁d小朋友咪年年一樣
無機會識隔離班的同學仔?
原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:21 發表
講開讀邊班,我都想有 D 分享:

如果冇特別變動,我相信學校都會有咁o既安排:

1. N1A-->N2B-->N3B-->N4A

2. N1B-->N2A-->N3A-->N4B

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必 ...
]

have you found a school bus?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:21 發表
講開讀邊班,我都想有 D 分享:

如果冇特別變動,我相信學校都會有咁o既安排:

1. N1A-->N2B-->N3B-->N4A

2. N1B-->N2A-->N3A-->N4B

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必 ...

這樣子的安排,究竟用意何在呢 ?????

原帖由 ramuza 於 09-7-27 11:46 發表
have you found a school bus?

唔使搭校車喇 ~ 我有親戚係CWB返工, 佢話順便車埋佢 (我可以順便跟埋車)

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:09 發表

好多人都話好難入,好多人都估係 宗教、識人 ......

o係呢幾年裡面,環顧學校四周,其實都有 D 同學仔好似我囡囡咁,除o左有幸運成分之外,"緣份"呢方面我都漸漸相信,加油呀 !! ...

Thank you KaHeiBaBa and Aloymom.  My twins still can't say their names yet.  Hopefully they will be more verbal during the interview.  BTW, Did the teacher ask in English or Cantonese?  I hope I can be as fortunate as you all.  I wonder what my chance is to have 2 girls accepted by SPN?!?!  :P

貢獻勳章

原帖由 twinsmummy 於 09-7-27 13:33 發表

Thank you KaHeiBaBa and Aloymom.  My twins still can't say their names yet.  Hopefully they will be more verbal during the interview.  BTW, Did the teacher ask in English or Cantonese?  I hope I can ...

twinsmummy,

中文 !!

SPN 都有幾多孖女讀書,不過據我所知,學校會刻意安排佢o地兩姊妹,分開兩班讀書;我囡囡o個級都有2對孖女,其中以家長教師會主席,佢對孖女同我o地最熟 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-27 12:11 發表

唔使搭校車喇 ~ 我有親戚係CWB返工, 佢話順便車埋佢 (我可以順便跟埋車)

不過就要早起身,right ??

早睡早起身體好 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-27 12:08 發表

這樣子的安排,究竟用意何在呢 ?????

1. A 班讀 2年,B 班讀 2年 !!

2. 我估同班房o既位置都有關係;2層樓(3/F, 4/F) 8個班房,裡面、外面o既班房,小朋友都有機會使用過 !!

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 09-7-25 18:39 發表
e...咁d小朋友咪年年一樣
無機會識隔離班的同學仔?

係呀,同組同班o既小朋友都未必會變,反而老師(小組班主任)就有機會會變 !! (佢o地其實都有幾多機會、渠道,可以認識隔離班o既同學仔)

4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:09 發表

不過就要早起身,right ??

早睡早起身體好 !!

起碼唔使朝朝"行大運"啦 ~
依家仲可以有個大人跟車, 已經算好彩了

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:13 發表

1. A 班讀 2年,B 班讀 2年 !!

2. 我估同班房o既位置都有關係;2層樓(3/F, 4/F) 8個班房,裡面、外面o既班房,小朋友都有機會使用過 !!

同一級的A,B班, 除咗TIMETABLE次序不同之外, 課程應該是一樣吧 ~

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:20 發表

係呀,同組同班o既小朋友都未必會變,反而老師(小組班主任)就有機會會變 !! (佢o地其實都有幾多機會、渠道,可以認識隔離班o既同學仔)

4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !! ...

"4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !!"
kahei 真係唔只好好彩仲好有"緣份"添

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:07 發表

twinsmummy,

中文 !!

SPN 都有幾多孖女讀書,不過據我所知,學校會刻意安排佢o地兩姊妹,分開兩班讀書;我囡囡o個級都有2對孖女,其中以家長教師會主席,佢對孖女同我o地最熟 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !! ...

啊 ! 就係果位有一對孖女同埋一個仔的主席 ? 家長會果日佢都有向我地介紹"家教會"架 ~
佢係全職媽媽又係主席, 真係好勁 !!!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:31 發表

同一級的A,B班, 除咗TIMETABLE次序不同之外, 課程應該是一樣吧 ~

肯定一樣,請放心 !!

i am still trying to find school bus from lai king to spn ....

[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:59 發表

Kaheibaba,
any chance that sister cannot get in to SPN, even sister is studying there?
i am very worried about my little one cannot get in..

did they reduce the class size, i've heard that they only have 36 kids this year...???

貢獻勳章

原帖由 ramuza 於 09-7-27 23:36 發表
[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:59 發表

Kaheibaba,
any chance that sister cannot get in to SPN, even sister is studying there?
i am very wor ...

我不嬲都認為,家姐或哥哥o係度讀,細妹或細佬入o黎讀係絕對冇問題 (而事實上自己亦曾聽校長暗示過);不過就真係唔知咩原因,又或者真係太多原因,近年都開始聽到,有細佬妹入唔到 N1 (唔收又或者可能遲 D 收:要插 N2),所以我會向妳忠告,"誠意"好緊要,平時亦要俾學校知道,家長好關心小朋友o係學校o既生活,甚至同學校一齊努力,盡量參予學校活動、義工家長等 !! (o係呢幾方面,自問我o地都做得幾足;雖然我囡囡係獨生女,冇細佬妹)

另外,我冇聽過"縮班"喎,36 呢個數字係 ...... ?? (妳意思係全級 36 位小朋友 ??) N1 一定唔會收足小朋友,因為有 D 小朋友年紀較細,學校都會勸導、鼓勵小朋友,大少少先入學 !! (最初每組都只係有 8~9位小朋友,之後學校會根據情況,慢慢收多 D 小朋友;maximum 係每組 12位小朋友,一班有 3組)

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:38 發表

啊 ! 就係果位有一對孖女同埋一個仔的主席 ? 家長會果日佢都有向我地介紹"家教會"架 ~
佢係全職媽媽又係主席, 真係好勁 !!!

就係佢,佢真係好叻、好勁 !! KaHei 未入讀 N1 ,我已經識佢 (o係 BK 呢度識);大家一齊研究 SPN,interview SPN,入讀 SPN (由細 B 變大 B),眨o下眼就已經要煩小學喇,時間過得真快 !!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:33 發表

"4年都可以同一個老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad,真係要好好彩先得 !!"
kahei 真係唔只好好彩仲好有"緣份"添

係呀,KaHei o個班都只係 KaHei o個組,係 4年同一位老師;老師亦曾經同我o地講,佢個組o既小朋友們(當然包括 KaHei)都有問過佢:X老師,妳會唔會喊o架 ?? 老師答:會等到畢業禮o個日,佢一定會忍唔住 !! (佢同我o地講o個陣,雙眼已經通紅) 4年感情真係唔簡單,其他幼稚園只係 3年,佢o地唔只多一年,重要係全日 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-28 00:24 發表

係呀,KaHei o個班都只係 KaHei o個組,係 4年同一位老師;老師亦曾經同我o地講,佢個組o既小朋友們(當然包括 KaHei)都有問過佢:X老師,妳會唔會喊o架 ?? 老師答:會等到畢業禮o個日,佢一定會忍唔住 !! (佢同我o地講o個陣,雙眼已 ...

kaheibaba,

kahei讀N1時的點滴你仲記得幾多呀 ? 可以分享一下嗎 ???
‹ 上一主題|下一主題