用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

有單程,收平過双程少少。我大女前年坐左大半年,因姐姐要帶細女,後來細女大左,姐姐拖住細女去接大女。
因大女不開心,佢話想有人接!

原帖由 aloymom 於 09-8-2 14:22 發表
I work in Wanchai and live in Pok Fu Lam...
八月可接完BB返學,再搭28號小巴返學

我九月開始7:50 am前要返到公司
所以九月BB就要搭校車返學

唔知學校有無單程車
因為我唔會遲過5:30放工,可以接BB放學
等開學後 ...

Many thanks ALOYMOM, I will mark the calendar!!! In fact I am working full time and hope this will help. I was worried about the full day schedule earlier but after hearing all the positive comments, it seems baby can manage it. BTW as only 60 students at N4, does it mean the ratio going to SP primary school is higer in SPN than SPK?

原帖由 aloymom 於 09-8-3 19:24 發表
yukietts,我家小B:

如果想報SPN,記得響2010年3月1日至5日期間到SPN拎表格或到spn網頁下載表格
然後3月6日親身交返去SPN

SPN係全日制既, 每月學費$5400

暫時唔知spn係用咩準則係選人
因為spn會先篩左一班小朋友出 ...

Hi Aloymom, thanks for the info.  Do you know how many kids they selected for the interview?  How did you prepare your little one for the interview?
Thanks in advance!  

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:09 發表

我淨係講多句,話妳已經寫o左 "來自元朗",咁就俾人話,又話甚麼講咩都得,唉,都真係唔知邊個,先至係真正敏感就真 !!

KAHEIBABA 你唔需要介懷喎 ~ 你都親眼見過我中招啦 ! 好好彩有你幫手咋
寫得出自然有人睇  各人都有不同"解讀"方法  
呢個話明係討論區  是互動的  有問有答, 對對錯錯  開心分享吧

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:19 發表

不如就由妳同阿 max o係度傾,我插咀 (如果你o地唔介意的話) !!

好呀 ! 不過要等女女返咗學先至知到時有咩趣事喎

每月5400蚊學費已經包埋茶點, 午飯 ...的費用了

2010年3月又招生了, 到時緊貼校方的網頁通告就得喇
由於需要預備一張小朋友的"個人"生活照,大家最好係1-2月之間幫佢影定多d相,話明係生活照,只要能表現小朋友自然健康活潑一面便可

校方收生準則,我地當然唔會知,亦都預測唔到的。

校方網頁內亦有列明N1班的上課時間表,每周餐單,家長通告,走火警情況,連在學校唱邊幾隻歌仔都有。透明度相當高的。

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 11:57 發表

KAHEIBABA 你唔需要介懷喎 ~ 你都親眼見過我中招啦 ! 好好彩有你幫手咋
寫得出自然有人睇  各人都有不同"解讀"方法  
呢個話明係討論區  是互動的  有問有答, 對對錯錯  開心分享吧 :handshake ...

我梗係唔會介懷啦,如果唔係,我一早已經"人間蒸發"了;計計o下,我同 KaHeiMaMi 真係一直陪伴 BK 一齊成長,眨o下眼都 7年喇 !! (KaHei 未出世時,我唔係用 KaHeiBaBa 呢個 login ID)

朋友介紹+自己 search,由 KaHeiMaMi 大肚、KaHei 出世,到幫 KaHei 搵學校、搞生日會,再加埋我o地咁鍾意去旅行、影相,BK 簡直係我地生活o既一部份 !!

* o係 戶外旅行 o個邊,好容易會搵到我 !!

[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 12:05 發表

好呀 ! 不過要等女女返咗學先至知到時有咩趣事喎

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 12:22 發表
每月5400蚊學費已經包埋茶點, 午飯 ...的費用了

2010年3月又招生了, 到時緊貼校方的網頁通告就得喇
由於需要預備一張小朋友的"個人"生活照,大家最好係1-2月之間幫佢影定多d相,話明係生活照,只要能表現小朋友自然健康活 ...

以往真係好 open,甚至乎唔係幾安全添;係早一兩年先開始,加入登入網頁,方便家長留意學校通告、下載相片 ..... 等等 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:40 發表

以往真係好 open,甚至乎唔係幾安全添;係早一兩年先開始,加入登入網頁,方便家長留意學校通告、下載相片 ..... 等等 !!

以前係點, 我就唔知喇。不過初初進入校方網頁時,我已經覺得有驚喜了。
kaheibaba, 你頭先話只要登入就可以下載相片,咁平日上課係唔係都會有人來影相架? 事前會唔會通知家長呢 ?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)

擒日一開始掛一號風球時, 即刻想起kahei,擔心星期三開學日唔知點算好了~

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

個風今晚最接近香港喎

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:00 發表

以前係點, 我就唔知喇。不過初初進入校方網頁時,我已經覺得有驚喜了。
kaheibaba, 你頭先話只要登入就可以下載相片,咁平日上課係唔係都會有人來影相架? 事前會唔會通知家長呢 ? ...

下載相片既方法成日變 (重愈整愈複雜) !!

最初係影完,壁報版有相睇俾家長揀,家長填完 no.、數量 + 支票,就等攞相;之後學校取消此做法,年尾製作 photo CD、DVD 等家長選購,部份相片、短片會 post o係學校 website;今年相片來源多o左,學校用 Google Picassa 去分享相片,甚至讓家長自己下載相片;總之就愈o黎愈複雜,有問題、有需要o個陣妳再問我啦 !!

至於上課係有老師會影相,重會錄影添,兼且係不定時 or 某 D 活動、專題習作 ..... 事前係唔會通知家長 !!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:10 發表

個風今晚最接近香港喎 :dizzy:

就算八號轉三號,幼稚園、幼兒園 都唔駛返學;除非個風走得好快,好快除下所有風球 !!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:02 發表

擒日一開始掛一號風球時, 即刻想起kahei,擔心星期三開學日唔知點算好了~

KaHei 其實早兩星期,已經有返學;不過因為唔係正式返學,所以唔係日日返 !! 今朝知道較後時間會掛三號,所以就索性唔俾佢返,費事湊o黎湊去 (不過就安排得好倉猝) !!

聽日雖然係正式開學,不過學校容許有需要o既學生,月中先正式返學,佢o地聽日唔返,都唔會當"缺席";因為正常係月中先開學,兼且有部份家長,一早已經為佢o地o既仔女,準備o左好多暑期節目 !!

醒目開學勳章

Dear KaheiBaba, Max,Aloymom...
我冇上一排BK,好似唔見哂你地,原來己有新居,追番睇D留言都花了我不少時間.

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/8/4 12:35 發表

唉!真的一波三折.

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/7/25 18:21 發表
講開讀邊班,我都想有 D 分享:

如果冇特別變動,我相信學校都會有咁o既安排:

1. N1A-->N2B-->N3B-->N4A

2. N1B-->N2A-->N3A-->N4B

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必 ...

我囡則是N1B-N2B-N3B-N4? (相信也應是N4B) ,而且是同一位老師

醒目開學勳章

原帖由 aloymom 於 2009/7/25 18:39 發表
e...咁d小朋友咪年年一樣
無機會識隔離班的同學仔?

但同組的同學及家長会特別好感情,以我們為例,会有不定時的家庭聯宜,除生日会外,如海外旅行,沙灘游水,日營,主題公園遊玩,所以每家人的所有成員都很Friend,真的做到"放低嗰囡"俾其他家長照顧,我地倆老自己one ling one ling都放心.

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/8/4 00:21 發表

一班3個好正常,不過依家"細佬"多o左,多過3個都唔出奇 !!

我個班共有6位小男生
‹ 上一主題|下一主題