用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學林數 vs 數研
go

學林數 vs 數研 [複製鏈接]

請問有沒有家長能提供意見 ~ 那一間適合高小學生?
急 ~ 因小女急需惡補數學思考類題目!  感謝萬分!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我聽聞學林數好似係學到小3......

我都想知俾小朋友學數研好唔好呢?

原帖由 rebecca0113 於 09-7-20 16:32 發表
我聽聞學林數好似係學到小3......

我都想知俾小朋友學數研好唔好呢?

學林應該唔止學到小三,朋友囡囡都係小四先開始,學到升中就無學,我自己就無試過學林,畀唔到意見。

囡囡數學科思考方面又係比較弱,所以早兩月前開始畀佢上soin,我覺得好適合囡囡,時間尚短,暫時了解大概係...
1. 師生比例1:3,同組學生有機會不同年級,即使同級也會有不同進度,因為soin標榜每位學生都會跟獨立進度教
2. 注重與家長溝通,如果自行接小朋友,老師每次都會跟家長傾一下學生該堂情況,如果不是家長接送,每兩至三堂老師都會主動聯絡家長傾小朋友學習情況
3. 教材方面,老師給學生做的練習大概三份二跟學校教緊內容,三份一係準備教內容
4. 其實soin只是類似一間數學補習班,但因為已擁有一套編寫好教材,又著重導師教學培訓,所以相信能有系統地施教,避免遇到良莠不齊師資

暫時觀察到係咁多,成效如何要開學才看到,不過囡囡學左之後對數學科已無咁抗拒

詳情可查看http://www.soinedu.com.hk/

醒目開學勳章

謝謝丸媽媽詳盡的解釋,我想問讀soin 1個月學費是多少?小2適合讀嗎?

原帖由 丸媽媽 於 09-7-20 21:13 發表

學林應該唔止學到小三,朋友囡囡都係小四先開始,學到升中就無學,我自己就無試過學林,畀唔到意見。

囡囡數學科思考方面又係比較弱,所以早兩月前開始畀佢上soin,我覺得好適合囡囡,時間尚短,暫時了解大概係...
1. 師生 ...

原帖由 rebecca0113 於 09-7-20 21:39 發表
謝謝丸媽媽詳盡的解釋,我想問讀soin 1個月學費是多少?小2適合讀嗎?

$600/4堂,每堂1hr,soin分中/小學部,p1-p6都有學生
小女今年都係升小二

回覆 3# 丸媽媽 的文章

丸媽媽

請問你 join 數研那一個 centre 呢?感謝回覆!

Thanks / 0507mum

丸媽媽:

我覺得囡囡解題上面比較弱,我同佢join左soin,上左2堂,so far幾好,而且佢之前上左2年kumon,亞sir話數架concept唔錯.
對於soin我仲係了解中.

原帖由 丸媽媽 於 09-7-20 21:13 發表

1. 師生 ...

原帖由 丸媽媽 於 09-7-20 22:54 發表

$600/4堂,每堂1hr,soin分中/小學部,p1-p6都有學生
小女今年都係升小二

丸媽媽:
請問是否在上堂時做些工作紙,做錯或不明白的地方,老師便會教。還是像學校上課般,只著重教,放學後才回家做功課呢?
另請問每星期的功課量?

原帖由 君媽 於 09-7-21 14:49 發表
丸媽媽:
請問是否在上堂時做些工作紙,做錯或不明白的地方,老師便會教。還是像學校上課般,只著重教,放學後才回家做功課呢?
另請問每星期的功課量? ...

常規班每星期派4-5份工作紙,當中約有兩份係堂上先做一半,其他回家做,堂上做果d導師會即堂改,做錯亦會深入再教和改正

原帖由 0507MUM 於 09-7-21 12:04 發表
丸媽媽

請問你 join 數研那一個 centre 呢?感謝回覆!

Thanks / 0507mum

囡囡係荃灣

oh~還有想補充少少,初初為小女報名目的也想在考試前惡補一下,所以如導師時間配合,可要求一星期上兩堂,反正學費都是以每四堂計,呢樣我覺得幾好,幾有彈性

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-7-21 17:22 發表

囡囡係荃灣

我都會係荃灣俾佢讀wor丸媽媽 ,請問有無好既老師介紹呀?

原帖由 rebecca0113 於 09-7-21 17:34 發表

我都會係荃灣俾佢讀wor丸媽媽 ,請問有無好既老師介紹呀?

又幾岩喎

荃灣數學科好似主要有三位導師,咁又無比較過邊位好d,跟小女果位只係時間夾到我地要求,我諗每位導師質數差別不大,因幾位都係全職導師,你可睇番網頁,每位導師都有介紹

丸媽媽:
請問荃灣centre的課室是怎樣的?是一個大課室,內有很多張桌,老師1:3在一張桌上教小朋友? 還是有很多個小課室,1:3在課室內教。

原帖由 君媽 於 09-7-22 13:53 發表
丸媽媽:
請問荃灣centre的課室是怎樣的?是一個大課室,內有很多張桌,老師1:3在一張桌上教小朋友? 還是有很多個小課室,1:3在課室內教。

aiya~講起我又真係無參觀過整間教室
只知道每次囡囡返去都係入同一個課室,門有玻璃窗,離遠看到導師座位,果度有一個比較大少少課室,其實都唔算好大,應該用來上英文課(大班),上數學d課室係細課室,問左囡囡,佢話三個學生圍著導師前面,後面有3-4個spare位,如有下堂學生早到會坐後面等,囡囡好肯定每堂只係教3位學生。

荃灣教室上月在隔離單位加開一間,我估每位導師會佔用一間固定小班房,如果想再清楚d,親身上去參觀應該可以

謝謝丸媽媽,我會親身上去看一看。我的小朋友很易分心,所以怕有太多人出出入入。

原帖由 丸媽媽 於 09-7-22 23:45 發表

aiya~講起我又真係無參觀過整間教室
只知道每次囡囡返去都係入同一個課室,門有玻璃窗,離遠看到導師座位,果度有一個比較大少少課室,其實都唔算好大,應該用來上英文課(大班),上數學d課室係細課室,問左囡囡, ...

醒目開學勳章

君媽,你同我小朋友一樣,之前係click clock就係大鵬人together 1個room learn maths,佢完全係無心機上,好唔專心......所以我都想搵的少人together learn 既centre俾佢try...

原帖由 君媽 於 09-7-23 10:41 發表
謝謝丸媽媽,我會親身上去看一看。我的小朋友很易分心,所以怕有太多人出出入入。

原帖由 rebecca0113 於 09-7-23 11:40 發表
君媽,你同我小朋友一樣,之前係click clock就係大鵬人together 1個room learn maths,佢完全係無心機上,好唔專心......所以我都想搵的少人together learn 既centre俾佢try...

...

我亦是不喜歡小時鐘有太多人。我的小朋友次次都超時30分鐘以上,等到我死死吓!

原帖由 君媽 於 09-7-24 16:50 發表

我亦是不喜歡小時鐘有太多人。我的小朋友次次都超時30分鐘以上,等到我死死吓!

星期三上左旺角間數妍, 但個reception 太冇禮貌, 所以打消念頭 !

原帖由 Daisy媽咪 於 09-7-24 17:14 發表

星期三上左旺角間數妍, 但個reception 太冇禮貌, 所以打消念頭 !

以前個女仔很好,生了BB後冇做, 現在...............
‹ 上一主題|下一主題