用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

Flora,

Thanks! 請問是以成績排嗎? 功課忙嗎? 校風如何?
囝囝是有小肌肉協調問題, 做野又常常甩甩漏漏...忘東忘西, 操行麻麻哋!
所以"功課"多寡也是考慮選校因素之一....(雖然醫院治療師都提醒要通知獲派學校, 一般都會作出調適, 但都不太放心....)

原帖由 flora 於 10-4-23 21:46 發表
正路係:

4~ 路德會呂祥光
3~ 崇真書院
1~ 東華三院辛亥年
5~ 浸信會永隆中學
2~ 宣道中學

我吾系好明,可否告知第五選番馬可賓,是策略嗎?
3升值中學:田家炳/馬可賓/譚伯羽 我之前放頭三位老師話最多只可以選二要放棄其中一間, 而BK FLORA 都話老師講得合理,那為何你會放第五位?請指教。

原帖由 paklamryan 於 10-4-25 18:32 發表
知道了, 謝意你的意見, 宣道放左係第八, 頭五所學校如下 :
1) 田家炳
2) 譚伯羽
3) 屯天
4) 辛亥年
5) 馬可賓

有其他媽媽比d意見我, 好嗎 ?

另外, 我想問下, 跟住起碼都要選多 15間, 有冇意見比到我參考 ?

...

馬可賓 無扣門位....
*** 自行 INTERVIEW及講座己講過, 另外今次選校時佢提供左一張 2010年中一....單張有列明不設"扣門位"

原帖由 winkylau 於 10-4-26 09:59 發表
在那裡可以看到屯門叩門位的數量?
陳瑞芝
田家丙
馬可賓

TKS, 明白了。

咁... 我又有另外一個問題, 咁其實屯門區的 BAND 1  學位夠吾夠咁多個 BAND 1 生分架? 如果吾夠... 估計約有多少人會跌去 Band 2 架?

原帖由 paklamryan 於 10-4-26 10:30 發表
只係大b話唔鍾意馬可賓, 米跌左落第五姐, 老師話 英英只可以七選一, 其他既都可以選, 如果唔係, 放左其他 band 2 係開頭, 我又怕派左去, 其實我都比左班主任睇, 佢地都話無問題, 不過見到有家長話宣道唔好, 亞仔又係 ...

阿仔班都系咁..., 小兒為 BAND1 全級:12-17名, 老師 BAND 1: 1-28名

老師的意見是 :
1.  可選英中(7選1)
2.  中中 (最好個几間3選1)
3.  Band 1 尾 - Band 2 頭

其實 3-10 如何排呢?  

原帖由 莉安 於 10-4-27 07:57 發表
我相信每間學校都會比意見如何選校,請問你地會唔會跟呢?因為如果跟,第二間已要選中中,真係唔係甘開心,但唔跟,又驚會派得唔好,點算呀?

老師竟見選完 BAND 2 頭 & 中才再番選 BAND 1, 因她認為LUCKY NO. 如果OK 的話頭2個己"中將", 如果吾系放在前也作用不大反而連Band 2較好的也給其人"中"了, 那... 便會派到較差Banding

原帖由 莉安 於 10-4-27 19:39 發表
第3至10要band 1尾至band 2尾啦,其實我覺得屯門放第2,3都ok的,可能你老師想你放第2,就保守d,你老師有無教你剩餘的英中應放係邊到呢?

吾知系吾系這4間呢?
保良局董玉娣中學
保良局百周年李兆忠紀念中學
順德聯誼總會梁銶琚中學
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

原帖由 ypmummy 於 10-4-29 10:56 發表

路過問下.... 請問邊四間係 4大天皇"屯門區"....?

譚伯羽 & 梁球琚都系順德聯誼總會,
所以有兩間聯繫小學 何日東(分別有上、下午校) & 胡少渠 (分別有上、下午校)

你抽奬系吾系都系揀"譚伯羽" NO. 1?  

原帖由 share.gain 於 10-6-14 15:15 發表
有無人知道譚伯羽多數收邊間小學學生? 小女自行揀咗譚中, 有得面試, 小女又信心爆鵬. 我緊係希望佢面試得啦!不過, 我都同小女講, 有信心係好, 但過份自信, 到最後真係唔得就會好好好失望. ...

我念未扣除"聯繫"位。
吾知有無錯呢? 如有請各位 bk mami 幫忙更正

原帖由 share.gain 於 10-6-15 11:20 發表
唔係呀! 我住碼頭區, 小女band 1 中, 由頭到尾都係首選董中(董中都有得in, 但無咩信心),依家佢又話like譚中多d, 玩死我. 我就兩間都like.
譚中自行時話收4xx張表, in120人, 揀43人, 唔係已扣除聯繫小學d學位咩? ...

仔仔派第一志願, Cheers!  

辛亥年吾差。
我估系因為"屯官"及"南屯"點計都系英中, 而"辛亥年"仍然是中中分別是 BANDING 不同吧!

原帖由 snakeman 於 10-9-24 18:46 發表
辛亥年咁差咩!我朋友個女出年升中,請問邊間好,請指教心水。宣道、崇真、辛亥年邊間好
‹ 上一主題|下一主題