用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 中華基督教會屯門特殊幼兒中心 - 家長交流吓 ...
go

中華基督教會屯門特殊幼兒中心 - 家長交流吓 [複製鏈接]

我女女15 個月大, 現已排緊s 位, 我們選了中華基督教會屯門特殊幼兒中心, 應該下年8-9 月可以讀

我是在職媽媽,有很多擔心, 請大家比點意見呀

1.  有沒有延展服務
之前哥哥讀主流的幼兒中心有延展服務, 可以7時前接他, 但在網上所知屯門特殊幼兒中心, 4:30pm 便放學, 可能沒有人接她

2. 暑假 / 學校假期
是否跟小學一樣 (放個幾月暑假架)?
因主流的幼兒中心只放個幾星期,
   1    0    0    0

1.呢間幼兒中心係有廷展服務架, 時間係放學後(4:30-6:00), 此段時間為收費暫托.
2.有暑假, 時間為8月中至8月尾(約兩星期).

我個小朋友响度讀緊, 今年最後一年, 有咩想知希望幫到你地啦~~

Sunwahyuen:

多謝你的資料, 我等咗咁, 終於有你的分享,
1. 有關校車方面是否人人都可搭架?
2. 要不要穿校服呢?
3. 你覺得職員ok 唔ok呀?

我知7.11.09 有開放日, 我們會去參觀下
其實暫托 6:00pm我都有點困難, 我在荃灣返工放5:30pm 都趕唔到接佢, 無法再想辦法啦

再一次多謝你

原帖由 sunwahyuen 於 09-9-2 14:10 發表
1.呢間幼兒中心係有廷展服務架, 時間係放學後(4:30-6:00), 此段時間為收費暫托.
2.有暑假, 時間為8月中至8月尾(約兩星期).

我個小朋友响度讀緊, 今年最後一年, 有咩想知希望幫到你地啦~~ ...

基本上係, 不過要啱區先可以搭, 佢地每日都有2班校車, 1班係屯門區, 另1班係天水圍及元朗區, 到時你先同學校check吓經唔經你屋企附近啦。

2. 要不要穿校服呢?
唔需要穿校服。

3. 你覺得職員ok 唔ok呀?
學校總收生最多為60個, 而佢地教師連職員有2x個, 有物理, 職業及言語治療師各1個, 註冊護士1個, 師生比例為1:6, 佢地每個職員對D小朋友都好有愛心同耐性, 不過近呢一兩年老師流失率比以前大D。(可能work load太大啩)

我知7.11.09 有開放日, 我們會去參觀下
其實暫托 6:00pm我都有點困難, 我在荃灣返工放5:30pm 都趕唔到接佢, 無法再想辦法啦
其實佢地通常6:00pmD老師都未走架, 到時你可以同佢地商量吓~~

sunwahyuen,

多謝你寶貴資料, 我都放心好多, 因屯門區只有2 間, 因我們是基督徒, 所以都會選同信仰比較好一點, 但又見佢排得好快, 唔知是不是唔好, 所以咁快有位呢 ?
不過聽過你的分享, 都沒有咁擔心了. 都知佢人手流失率高,但盼望他們有愛心和耐心教小朋友啦 !

原帖由 sunwahyuen 於 09-9-3 11:49 發表
基本上係, 不過要啱區先可以搭, 佢地每日都有2班校車, 1班係屯門區, 另1班係天水圍及元朗區, 到時你先同學校check吓經唔經你屋企附近啦。

2. 要不要穿校服呢?
唔需要穿校服。

3 ...

我亞仔都係這間學校的畢業生, 記得約兩, 三年前我工人放假兩星期. 我都有用延伸服務, 當時好似至6:30pm, 我都係荃灣5:30pm 放工, 搭西鐡去兆康再轉輕鐡到新墟站, 去到學校around 6:30p.m.

p.s. 其實你可以直接打電話去學校, check 吓最update的延伸時間到幾點, 另可能這間學校校舍較殘舊(依家唔知), 所以比較易排, 但每年收生仍是爆滿的, 老師及工友都有愛心及耐性

Kimbear,
多謝你的分享和建議,我又多一個放心了, 都有家長認同這間是好中心

等開放日(7.11.09)我問下最新情況先

我們的申請 6/2009, 現在網上check咗派到7/2009, 是否 下年4 月我女女2 歲 應該入得學啦?  大約會幾時通知呢? 因我女女返跟育嬰園, 退學要1 個月通知

原帖由 kimbear 於 09-9-3 13:40 發表
我亞仔都係這間學校的畢業生, 記得約兩, 三年前我工人放假兩星期. 我都有用延伸服務, 當時好似至6:30pm, 我都係荃灣5:30pm 放工, 搭西鐡去兆康再轉輕鐡到新墟站, 去到學校around 6:30p.m.

p.s. 其實你可以直接打電 ...

中心主任是否已經約見你們? 通常要約見後先至會知最快幾時返學, 由通知到返學是會超個1個月的, 所以你係會有足夠時間處理退學問題。

中心主任是否已經約見你們? 未
再一次多 謝你

原帖由 sunwahyuen 於 09-9-3 17:14 發表
中心主任是否已經約見你們? 通常要約見後先至會知最快幾時返學, 由通知到返學是會超個1個月的, 所以你係會有足夠時間處理退學問題。
‹ 上一主題|下一主題