用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
go

民生書院中學部(加油站) [複製鏈接]

好呀!     

原帖由 Zoey 於 09-7-22 14:41 發表
九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個「好孩子、好學生、好公民」。

家長們有空就來繼續吹水。 ...

請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.

係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

原帖由 菲媽 於 09-8-26 12:11 發表
Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

Hi carayan,
我女4c班呀, 曾sir教. 佢話曾sir都幾風趣喎!
終於番學咯, 我女等咗好耐嘞! 希望流感唔好浸入我地學校.

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:11 發表
Hi! NKW 好耐上嚟喇,囡囡P.4派咗邊班?我個仔喺4F唔知班主住喺邊個?

好提議.
原帖由 Zoey 於 09-8-30 13:26 發表

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。

我都想問候下菲媽, Zoey, 桃子等前輩門, 呢排靜咗咁多嘅, 係咪另起topic我地唔知?定係升上中學實在忙得不可開交呢? 有時間update下我地喎.

原帖由 Him-ma 於 09-11-24 11:02 發表
Hello 菲媽, Zoey, 桃子:

你們剛升上中一的仔仔女女可習慣中學生活呀?有時間來分享一下啦,我聽一位媽咪說,中學有班精英班?是嗎?

我們小學部還有兩個多禮拜便考試了,有些科目如中英默,普通話筆試,聖經,音樂及聆聽等等分別 ...

太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

原帖由 Zoey 於 09-12-7 10:39 發表
對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期 ...

果然中學真係你想理佢都唔使你理. 係咪知道自己已經係一個中學生, 步入青少年階段了, 唔想比父母問長問短, 開始有自主權呢. 如果佢地仍然積極學習, 同父母有傾有講, 咁就真係一件好事嘞!

原帖由 Zoey 於 09-12-8 13:04 發表
NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全 ...

菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.

原帖由 菲媽 於 09-12-19 01:33 發表
MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手,  ...

菲媽, 我仲有個曳仔1月先兩歲, 有排捱! 本以為上到初中就唔使比學費, 但又可能轉直資. 當年亞女讀小一, 亦係轉全日制新學費, 真係大失預算. 不過,  轉直資係好事, 學生嘅質數都更為提升.

原帖由 菲媽 於 09-12-21 10:02 發表
NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下,  ...

我地小學上星期派成績, 老師都話中學要靈活思考, 著重理解能力, 與小學嘅學習模式會大有不同. 相信佢地好快會pick up到.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...

菲媽妳地有冇睇過d卷? 看後知道問題响邊度嘛?

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

呢排心情好差, 唔知講咩好......

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

妳地唔好咁down啦, 只係剛剛開始, 比d時候大家適應吧!
‹ 上一主題|下一主題