用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
go

民生書院中學部(加油站) [複製鏈接]

九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個好孩子好學生好公民

家長們有空就來繼續吹水

0    0    0    0

原帖由 菲媽 於 09-8-25 11:33 發表
想問暑期功課使唔使做讀書報告?

真係好耐冇入黎,諗了一輪先記得點樣登入 !~

乜要做讀書報告 ?冇聽過,又好似冇做喎,點算...

原帖由 NKW 於 09-8-28 10:42 發表
係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

...

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。

佢地會走圍搵好野食,唔駛擔心,阿女已經日日有新 idea

不過依家個書包都仲係好重,希望遲d老師有指示,知道乜野要帶,又可以多d利用個 drawer,黎幾日酷熱天氣,真係見佢汗流浹背咁番黎  。

原帖由 桃子 於 09-9-3 11:08 發表
Hi,

大家好,好耐冇上bk 了.
開學第三天了, 今日第一天正式上堂, 唔知佢地上成點呢? 今日阿囡第一日出去食lunch, 唔知佢點呢?
上到中學, 有新的適應, 好彩有一班熟識的同學一齊 大家努力加油!

carayan >>  ...

原帖由 桃子 於 09-9-5 00:21 發表

Zoey >> 阿囡仲係獨孤一味去 kfc 食. 我都係覺得佢個書包好重, 你都知中學本本書都係有份量喇! 現在阿囡帶多一個袋載野, 唔洗揹到o禁辛苦. :sigh: ...

我覺得我地已經算優勝,搵食叫做輕鬆好多,附近真係好多選擇~

個本 Maths 已經係本黃頁。

書檯櫃筒有門可以加鎖放野,識好好利用都 OK 的~

原帖由 桃子 於 09-9-10 23:48 發表
sunniema >> 真係好詳細. 巳經比阿囡睇左你段野, 佢其實一早巳經有留意這team 了.

zoey, 菲媽>> 你地揀左什麼課外活動? 阿囡話好多野佢都想參加, 不過時間有d 相撞左. service 方面 佢仲十五十六 你地知 ...

桃子,
其實應該好多 service team 都唔駛步操呀,好似 student librarians, social service group, jpc...

sunniema,
Thanks sunnie,資料好詳細~
我會比埋阿女睇嫁喇

對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期兩次,平日不斷有小測,是記分的,雖然有唔少小測,但這些主要是平日教後測,所以還不須要用太多時間準備(或者無得準備),而因考試只有兩次,所以緊張程度我也覺得沒小學的大~ (唔知驚..考試就知)(笑)

Him-ma,

中學部 eca 也有不少選擇,你可以 click 入去中學部網頁入面有得睇的,中一最少要參加兩項(無記錯的話),其中一個要是 service team.

我都贊成多小測,但我都贊成功課也很重要,比佢地平日當課後溫習,因為沒功課(或太少)我也不知道教了甚麼!?

之前說得唔清楚,應該是一學年兩次考試,不是一學期.

原帖由 Him-ma 於 09-12-7 12:22 發表

Zoey,

好高興看到你的回應。很多人都說升中一和中六都是蜜月期,那就樣他們嘆下先啦。請問中學課外活動是否像小學般那麼多選擇的?其實我很贊成平時多點小測,這樣可以令他們常常都在狀態中,到考試時溫習不用太辛苦。我呀仔從上星期開始,英文和數學老師也給他們做很多小測,這等於幫他們溫習,我覺得很好呢!

NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全天侯跟班的),當然好明顯成績有點回落既跡象,但諗深一層,早放手好過遲,最緊要知道自己點解錯,慢慢 build up 自己既讀書方法來!(希望做到啦..)

原帖由 NKW 於 09-12-8 11:57 發表
太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

...

其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來溫習了)等等,所以我都希望這次少少的檢討(更希望不是教訓),他們能知道如何好好和有效的學習

沒錯,心情勁差,中/英科都退得很厲害,中文未看卷,未知,多是理解/思維的問題吧,真的希望平日課堂也教導一下他們這方面,或可以多做點練習...

至於英文科,看了卷,真的深,但我覺得若平日課堂教了和多做點練習的話,情況不會這樣差,因見平日沒甚麼實在的家課,練習簿都是空的多,工作紙其實也不多,如小學時多做多運用很不同!

唉...見小朋友已經好努力,但結果非常 hurt(家長小朋友一樣),不過無辦法,唯有檢討下,下次再努力!~

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

呢排心情好差, 唔知講咩好......

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......
‹ 上一主題|下一主題