用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
go

民生書院中學部(加油站) [複製鏈接]

遲左上黎報到tim
菲媽 =^_^=

各位升中同學,家長, 一齊加油努力!
菲媽 =^_^=

想問暑期功課使唔使做讀書報告?
菲媽 =^_^=

Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

原帖由 NKW 於 09-8-26 09:59 發表
請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.
菲媽 =^_^=

全力支持NOVELTY!!!
菲媽 =^_^=

Hi, MKY,

圖書館有試卷貼左比同學參考架, 但唔可以copy, 又唔可以光明正大咁抄, 不過可以任睇, 要靠記憶記住d題目.
菲媽 =^_^=

MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手, 比佢地趺下(f1仲趺得起), 不過放時放, 都一定要抵線, 想要自由係要負出代價, "要自由先要自律".  

佢地唔係好肯講學校既野, 有時要慢慢引佢地講, 講講下就多d, 千其唔好話佢唔arm先, 忍住, 講講下就會愈講愈多.  功課就真係唔理得咁多, 有時test完先知, 有時唔合格要家長簽名架, 所以都唔係幾想佢比我簽名.

教仔女真係唔容易, 有時要搵人申訴下先得......

原帖由 MKY 於 09-12-18 10:46 發表
菲媽, 唔該哂, 不過叫佢地睇, 佢地邊上心, 升左中一, 佢地好似好心散, 小六考試都話幫到佢d, 中一真係無從入手, 佢地又唔中意人理, 又反叛, 你地d仔女有無這樣, 中一又好似咩都唔駛家長知, 幾時test, 幾時默書又唔知 ...
菲媽 =^_^=

NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下, 先知小小咋.

原帖由 NKW 於 09-12-19 12:17 發表
菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.
菲媽 =^_^=

MKY,

終於都考完試, 考試期間不準上網, 所以我都冇入黎...

今次考試得2個字..."死哂"

中學第一次考試, 可能大家都未習慣考試模式, 我女科科都覺得好難, 係sci 叫做好d, 可能好多都係冇standard 答案, 所以佢地冇咩把握, 今次考試係一個試金石, 期望都唔大, 希望唔好太差啦!

原帖由 MKY 於 10-1-12 14:03 發表
慘喇, 第1日考完2科已經話好深, 真擔心. 你地d仔女
有無講呀?
菲媽 =^_^=

Zoey,

完全明白你擔心甚麼, 希望今次考試讓學生甚至學校老師知道問題所在, 而作出改善.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...
菲媽 =^_^=

MKY,

呢排心情好差, 唔知講咩好......

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

原帖由 MKY 於 10-1-25 09:50 發表
上星期五都講左幾科, 話左英文差不多全班人唔合格, 重係主科, 中文都話會好差, 都唔知點幫佢地, 中一又會趺到低成這樣, 知唔知精英班 ABC d 同學係唔係都係高分呢?  無直屬中學d人出去讀中一, 都唔係似佢地差成這樣 ...
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題