用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

原帖由 懿琳媽媽 於 09-9-3 20:47 發表
對丫!潘太是也

早晨!潘太妳好!

原帖由 stephanielum 於 09-9-3 12:08 發表
昨晚我個女睇到你個女張相都認得係佢個同學仔, 不過就唔知叫乜名 , 如果係咁, 迦琳右手邊有一個同學仔坐, 隔離係懿琳, 跟住就係彤彤, 佢地坐埋一排囉~

...

早晨!迦琳媽媽妳好!
令千金既秀髮好濃密好靚靚咁喎!令我都好羡慕呢!

hi, 彤彤媽咪你好! 我個女d頭髮似哂daddy又密又黑~~

昨日回家睇番開學影d相, 原來懿琳坐中間, 左手邊係我個女, 右手邊就係你個女彤彤嚟架, 佢地三個坐埋一齊喎!

係呢, 你地有無參加學校既家長義工呀, 我報咗名參加模擬花市, 唔知會唔會揀中我呢!

原帖由 noelyip 於 09-9-4 09:34 發表

早晨!迦琳媽媽妳好!
令千金既秀髮好濃密好靚靚咁喎!令我都好羡慕呢!

其實真係唔知學校問題定校車姨姨問題...
事緣9月3日, 阿囡放學應該搭學車返屋企, 按之前通知11:25am係落車地點等, 點知11:30學校打電話問我地今日係搭校車定自接.....吓, 我地都無打過電話要自接, 梗係搭校車啦, 跟住就轉左校長聽, 鄭校長就話阿囡仲係學校.....???????....又話要打俾校車姨姨問吓先...老公知道就即刻飛的士去接阿囡.....  

學校就不停話校車公司唔啱, 但係老師都有責任啦.....唔係應該點完名先帶小朋友落去排隊咩....張校車證掛係心口又有咩用呢????

到9月4日10:00 am, 老師又打電話問阿囡今日係咪搭校車...??????:-x :-x

你係搭邊區校車同邊班邊級架, 點解會咁混亂架
你問下學校發生乜野事, 點解會咁囉, 或者近排開學, 有d家長一時搭校車一時又自接, 係咪咁樣老師攪亂咗同學仔, 所以出現咁既情況, 都要等學校關注吓.

我想9月3日個日真係十分混亂, 因為k2k3個日又開學, 事緣個日放學係11:00, 校車叔叔話11:55到達樓下, 點知工人姐姐等到12:30都未到, 佢打比司機叔叔, 司機叔叔話嚟緊, 叫佢等多一陣, 點知一等...........成1:20先到, 足足遲咗1個半鐘, 究竟咁耐車咗去邊??  第二日上學時我老公問司機叔叔究竟發生乜事, 點解昨日遲咗咁耐, 佢又推卸學校話遲放學, 都唔知係咪講真? 我想如果今日再遲咁多我就打去學校問下, 點知超準時就到達, 所以都唔知係邊方面問題

原帖由 BU813 於 09-9-5 01:18 發表
其實真係唔知學校問題定校車姨姨問題...
事緣9月3日, 阿囡放學應該搭學車返屋企, 按之前通知11:25am係落車地點等, 點知11:30學校打電話問我地今日係搭校車定自接.....吓, 我地都無打過電話要自接, 梗係搭校車啦, 跟 ...

新人

各位媽咪你們好,我囡囡芷筠(kathy)都係仁班的,(坐林老師右手邊長方形枱),可能第一日都有人會留意到佢,因為佢當日鼻鼻受咗傷,貼住膠布的,希望大家以後可以多d交流.:loveliness:

hi, 芷筠媽咪, 我係迦琳媽咪, 我記得你女女呀, 因為個日佢貼住膠布好有印象, 芷筠坐林老師右邊第一個位, 我女女就坐左手邊第一個位, 佢地打對面坐架~~

好呀, 我地大家日後有乜野可以互相交流啦!

原帖由 candyckathybb 於 09-9-6 15:16 發表
各位媽咪你們好,我囡囡芷筠(kathy)都係仁班的,(坐林老師右手邊長方形枱),可能第一日都有人會留意到佢,因為佢當日鼻鼻受咗傷,貼住膠布的,希望大家以後可以多d交流.:loveliness: ...

原帖由 candyckathybb 於 09-9-6 15:16 發表
各位媽咪你們好,我囡囡芷筠(kathy)都係仁班的,(坐林老師右手邊長方形枱),可能第一日都有人會留意到佢,因為佢當日鼻鼻受咗傷,貼住膠布的,希望大家以後可以多d交流.:loveliness: ...

歡迎妳呀!我係彤彤媽咪,亦即係坐妳囡囡對面既懿珩既隔離位同學仔晞彤既媽咪呀!以後多些上黎傾計交流吓啦!

我對妳囡囡都有印象呀.....

原帖由 stephanielum 於 09-9-4 16:43 發表
hi, 彤彤媽咪你好! 我個女d頭髮似哂daddy又密又黑~~

昨日回家睇番開學影d相, 原來懿琳坐中間, 左手邊係我個女, 右手邊就係你個女彤彤嚟架, 佢地三個坐埋一齊喎!

係呢, 你地有無參加學校既家長義工呀, 我報咗名參 ...

我無參加家長義工呀!我最近只係頭痛緊請工人問題已經頭都大曬,其他野都係遲D至講啦......

聽印印姐姐講,宜家放學好多人,要十一點半至可以接到小朋友,我諗今日即係要十二點半至接到lu  !

反而以前讀迦南係坐校車既係提早放學,即係十一點九左右就上左校車,自己接既就準時十二點接到小朋友,不過咁做未即係上堂時間縮短左囉!?

梗係多人啦, k1 30人*3班 + k2 30人*5班, 總共240人, 學校要安排搭校車的同學仔走先, 一下子咁多架校車排隊駛入學校, 又要等齊人上車, 起碼四五個字先攪掂啦, 咁咪攪到接放學個d遲咗, 不過係辛苦d家長啫, 要係度等, d小朋友就唔會啩, 佢地可以係課室玩住等.

你之前讀個間迦南咁奇怪既, 咁搭校車個d咪縮短咗上堂時間囉

原帖由 noelyip 於 09-9-7 12:47 發表
聽印印姐姐講,宜家放學好多人,要十一點半至可以接到小朋友,我諗今日即係要十二點半至接到lu  !

反而以前讀迦南係坐校車既係提早放學,即係十一點九左右就上左校車,自己接既就準時十二點接到小朋友,不過咁做未即係上堂時間 ...

懿琳媽媽:我係聖羅撒小學個版面度見到你, 你囡囡今年升上小一喎, 就第時懿珩咪一樣可以升上去讀小一囉, 好羡慕你啊!

原帖由 stephanielum 於 09-9-7 16:03 發表
梗係多人啦, k1 30人*3班 + k2 30人*5班, 總共240人, 學校要安排搭校車的同學仔走先, 一下子咁多架校車排隊駛入學校, 又要等齊人上車, 起碼四五個字先攪掂啦, 咁咪攪到接放學個d遲咗, 不過係辛苦d家長啫, 要係度等,  ...

我囡囡之前讀九龍塘金巴倫道果間迦南,其實好近聖羅撒,我估佢地其實係全班一齊縮短左上課時間,因為我見我個囡都係好心急咁坐係課室度等~~~~直至姐姐一個箭步飛入課室拯救佢~ 

原帖由 stephanielum 於 09-9-7 16:28 發表
懿琳媽媽:我係聖羅撒小學個版面度見到你, 你囡囡今年升上小一喎, 就第時懿珩咪一樣可以升上去讀小一囉, 好羡慕你啊!

妳咁神通廣大既!妳又認得懿琳媽媽個樣?係邊度?著咩色衫嫁?等我又上去睇吓!

stephanielum,

妳好醒wor!咁到搵到我....

係丫!我大囡今年升小一喇!如果教育署唔改制的話,懿珩係可以跟家姐直上小學的.

原帖由 stephanielum 於 09-9-7 16:28 發表

noelyip,

我估佢係小一編班裡找到大囡個名,所以找到我.
冇相架.......

原帖由 noelyip 於 09-9-7 17:12 發表

妳咁神通廣大既!妳又認得懿琳媽媽個樣?係邊度?著咩色衫嫁?等我又上去睇吓!

原帖由 懿琳媽媽 於 09-9-7 18:57 發表
noelyip,

我估佢係小一編班裡找到大囡個名,所以找到我.
冇相架.......

o ic! :(

係呀, 我想睇下小一學校d野, 係小學一覽聖羅撒學校個度見到你個名, 而幅相又一樣(三隻羊仔), 所以咪問下係咪你嚟囉~~

原帖由 noelyip 於 09-9-8 10:37 發表

o ic! :(

番左成個禮拜學,唔知大家既小朋友有無番屋企講吓學校D野,或者對學校有咩感想呢?

經過咁悠長既暑假之後,彤彤起初番學有幾日都唔多願意咁,甚至前一晚經已問:”明天洗唔洗番學?”我感覺到佢對番學好似好有壓力咁....

好彩近幾日又有些少好轉,可能慢慢適應左新環境、新老師及新同學啦!希望各位小朋友都可以盡快適應啦!

點解番左學咁耐,老師都無電話俾家長,講吓小朋友係學校既情況既?我記得讀N1既時候有喎!唔通讀K1無?定係喱間學校無呢?
‹ 上一主題|下一主題