用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SKHCWSMS 家長, 一齊入來交流
go

SKHCWSMS 家長, 一齊入來交流 [複製鏈接]

Hi 各位家長 :

有朋友介紹這個綱站, 剛剛留覽過一些討論. 覺得幾有用
不見有人開設這個綱區.
所以想開一區出來, 希望可以認識一些家長, 並且可以交流一些心情說話.

最後
祝SKHCWSMS家長, 互勉之
   0    0    0    0

奇怪,
是無人知指邊一間學校,
還是無人的小朋友就讀這間學校,
還是這間學校不值一提
還是 "我" 吾吸引, 如果是後者, 咁就^^!!!!

原帖由 kuromima 於 09-7-27 13:21 發表
Hi 各位家長 :

有朋友介紹這個綱站, 剛剛留覽過一些討論. 覺得幾有用
不見有人開設這個綱區.
所以想開一區出來, 希望可以認識一些家長, 並且可以交流一些心情說話.

最後
祝SKHCWSMS家長, 互勉之 ...

你係咪指聖公會柴灣聖米迦勒小學呀!我囡囡9月升小二了

我想應該是了,
而我小朋友升 小 4

原帖由 tingtingb 於 09-8-19 13:40 發表
你係咪指聖公會柴灣聖米迦勒小學呀!我囡囡9月升小二了

回覆 2# kuromima 的文章

你好!我個仔9月升六年級啦!你想知D?
:loveliness:

回覆 2# kuromima 的文章

Hi 各位 mami

其實沒有什么特別想知的事 .
只是想開一個位置比同校的家長或同學仔一齊分享所有 事, 又或者對此校有什么不明白, 不清楚, 一齊傾吓

原帖由 louiseyyy 於 09-8-21 22:29 發表

回覆 1# kuromima 的文章

之前學校 至 小四 時, 會分補拙班, 一班補英文, 一班補數學. 今天問一問學校, 原來今年小四開始, 已經沒有分了, 再沒有補拙班了.  
唔知有沒有家長, 之前有聽說過呢 ?
我記得, 在7 月通告仍然話有分. 吾知點解今天覆沒有分??
有沒有其他家長知不知此事呢??
最初報小一時, 揀這間學校, 就是因為有補拙班, 希望可以幫到小朋友, 點知今年升小四, 就取消了.

今天開學了.
明明已經升小4 啦, 有些媽媽見到我個小朋友.
佢問我個小朋友 讀 P1 邊班, 會吾會同一班.
我好懢忦咁話, 佢讀 小 4.
唉.... 真系超超細 B 了.

Hello Louise

今年升小六. 緊張嗎 ? 應該要選校了. 祝你好運, 第一輪就ok , 不用等統一, 不用叩門了.

你有乜心水呢 ?

上年小 5時 , 有沒有介紹,  那些中學屬 band 1 呢
而柴米是否保留 屬 band 1 小呢 ?

今年有沒有告知那些同學 是屬 band 幾呢?
有沒有提告意見, 貴子弟最好是選那些中學比較有把握呢 ?

kuromi

原帖由 louiseyyy 於 09-8-21 22:29 發表

回覆 9# kuromima 的文章

kuromima,

不如將標題改為中文, 可能有多d媽咪留意到.
我的小朋友也是p.4.

我都覺得係.

另外, 點解唔去, 全港小學, 柴米到傾呢??
會唔會方便d.

無左補拙班, 8月尾聽家長講座時, 都有提過有喱個班架噃!!!!
原帖由 ellang 於 09-9-8 09:31 發表
kuromima,

不如將標題改為中文, 可能有多d媽咪留意到.
我的小朋友也是p.4.

HI MINMIN

8 月份有家長會嗎 ??  
不果, 升小4 都有的嗎 ??
可能我 miss 咗了!!

我吾識做轉貼, 會開一個新 topic 一齊傾,

不過, 都系覺得有些失落, 想最初, 選此校原因是有補拙班, 我自知小朋友不精叻. 希望可以幫下佢, 點知今年取消了.
但請問有沒有出通告呢 ?
如沒有, 不是應該出通告給各家長嗎 ? 不是每一個家長都會出值家長會吧!!!
不知我又有沒有 miss 咗呢 ?????

kuromima

原帖由 minmin 於 09-9-8 13:26 發表
我都覺得係.

另外, 點解唔去, 全港小學, 柴米到傾呢??
會唔會方便d.

無左補拙班, 8月尾聽家長講座時, 都有提過有喱個班架噃!!!!

kuromima,

個家長會係俾小一家長架.

你有無參加學校舉辦既輔導班?

回覆 8# kuromima 的文章

kuromima

據我所知,今年四年班有一班是中英數加強班,可能你的小朋友成績ok,唔使特別輔導

十月份有1-6年級家長會

如果, 你話 ymca 那個輔導班. 第一年小一參加咗, 不果, 覺得吾系太好,
因為一班 成 10人, 不過, 真的好平
而且, d 老師感覺未夠專
而每個學生均太熟, 我小朋友又很容易心散, 所以
小二, 轉咗另一間了.

原帖由 minmin 於 09-9-9 20:48 發表
kuromima,

個家長會係俾小一家長架.

你有無參加學校舉辦既輔導班?

hi 小羽

就是小朋友考得吾好, 不是在 A 班, 所以問老師小朋友讀那一班, 是加強那一科 , 但老師覆我, 已取消加強班了.
不過, 請問你知不知是 C 班 還是 D 班 是中英數加強班呢 ?
請問你知不知如何按排呢 ? 是否仍有小組教授呢 ? 如何按排呢 ?

如知, 請指教
謝謝告知, 萬分感激

原帖由 小羽 於 09-9-9 21:28 發表
kuromima

據我所知,今年四年班有一班是中英數加強班,可能你的小朋友成績ok,唔使特別輔導

HELLO 小羽

我都想知, C 班 是加強那科, D 班又是加強那科
還是只有 一班是加強班呢 ? 那是 C 或 D 呢 ?
煩請告知. 謝

原帖由 小羽 於 09-9-9 21:28 發表
kuromima

你join嗰個, 留係學校定ymca??
原帖由 kuromima 於 09-9-10 10:17 發表
如果, 你話 ymca 那個輔導班. 第一年小一參加咗, 不果, 覺得吾系太好,
因為一班 成 10人, 不過, 真的好平
而且, d 老師感覺未夠專
而每個學生均太熟, 我小朋友又很容易心散, 所以
小二, 轉咗另一間了.

...

是 留在學校的輔導班由ymca舉辦的

前 2 天已派 表格了.

原帖由 minmin 於 09-9-10 13:20 發表
你join嗰個, 留係學校定ymca??
‹ 上一主題|下一主題