用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫唔幫個女轉校好
go

幫唔幫個女轉校好 [複製鏈接]

之前喺沙田東華三院讀開都幾好嘅,後嚟搬咗去觀塘,我又唔想佢重新適應,因為佢本身學嘢已經係慢小小架啦,但好一和如果照比佢喺沙田讀,我又驚佢辛苦,來回都要兩個鐘,唉好煩....
   0    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

如果屋企附近有選擇我覺得你應該轉校, 始終路程太遠對小朋友似乎辛苦小小...!! 小朋友適應力很強...對於轉校你亦無須太擔心!! 你找些程度差不多就可以啦!!!  

原帖由 suetyuki 於 09-7-28 16:08 發表
之前喺沙田東華三院讀開都幾好嘅,後嚟搬咗去觀塘,我又唔想佢重新適應,因為佢本身學嘢已經係慢小小架啦,但好一和如果照比佢喺沙田讀,我又驚佢辛苦,來回都要兩個鐘,唉好煩.... ...

我覺家長會好辛苦,多過小朋友! 最緊要家長有無要求要小朋友讀有名小學, 如果沒有, 近d好d!容易照顧!
原帖由 suetyuki 於 09-7-28 16:08 發表
之前喺沙田東華三院讀開都幾好嘅,後嚟搬咗去觀塘,我又唔想佢重新適應,因為佢本身學嘢已經係慢小小架啦,但好一和如果照比佢喺沙田讀,我又驚佢辛苦,來回都要兩個鐘,唉好煩.... ...

但係我已經交晒成學期書簿費,轉校無得退噃,另外始終都係沙田校網好啲
原帖由 七點半 於 09-7-28 17:46 發表
如果屋企附近有選擇我覺得你應該轉校, 始終路程太遠對小朋友似乎辛苦小小...!! 小朋友適應力很強...對於轉校你亦無須太擔心!! 你找些程度差不多就可以啦!!!  

...

其實我又無乜要求佢讀名校嘅,可能我由細都喺沙田讀,我真係覺得沙田學校幾好
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

長遠計,是否想在沙田由小學升上中學? 有無想過過銅鑼灣d學校都很好!!
原帖由 suetyuki 於 09-7-28 18:51 發表
但係我已經交晒成學期書簿費,轉校無得退噃,另外始終都係沙田校網好啲

我都想佢喺沙田讀中學,但我老公唔肯,佢話我同個女都好辛苦,如果轉就去觀塘啦

事實又係真! 你老公幾愛你同個女!!
原帖由 suetyuki 於 09-7-28 19:18 發表
我都想佢喺沙田讀中學,但我老公唔肯,佢話我同個女都好辛苦,如果轉就去觀塘啦

係咪真嘅先 ...係就好啦.. 佢係驚麻煩就真

我想問清楚係你地搬左屋還是學校搬左呀?? 報小學參加大抽獎係睇你報既地址...同你讀邊間幼稚園係無直接關係...到升中先跟小學的區域...所以如果你地係搬左去觀塘...到時你地報地址都係觀塘區...除非你地打算報直資或者你到時有沙田區地址可以報...fatfather講得對...咁遠路程真係大人辛苦小朋友亦辛苦.....

原帖由 suetyuki 於 09-7-28 18:51 發表

係我搬咗去觀塘呀...我可以報沙田個地址,係我媽咪嘅,喺沙田讀好似對我個女好啲

本人覺得去觀塘又好去沙田又好, 其實要去好學校不可以單依靠抽獎!!相信由現在開始搵間或轉間好幼稚園最重要,當抽唔到好學校時, 有d小學都睇你邊間幼稚園. 好d幼稚園去面試會幫到個小朋友 !!!
原帖由 suetyuki 於 09-7-30 00:12 發表
係我搬咗去觀塘呀...我可以報沙田個地址,係我媽咪嘅,喺沙田讀好似對我個女好啲

如果你要選直資...你可能真係要好似fatfather咁講要搵間出名d...不過, 如果你唔會選直資...其實讀那一間幼稚園都無問題...問題只係學校的口碑如何....要來回兩個鐘真係太浪費時間兼辛苦你地同小朋友...你要考慮清楚.....

原帖由 suetyuki 於 09-7-30 00:12 發表
‹ 上一主題|下一主題