用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2009 - 1C 班 請進
樓主: rebeccalo
go

2009 - 1C 班 請進 [複製鏈接]

原帖由 safarimama 於 09-10-5 10:26 發表
HI MCADA,
你手上的是否俾B班嗰張通告?如果係我都有, 但英文堂的安排C班是否跟B班一樣呢?
至於英文QUIZ, 我見阿女本手冊有寫埋SPELLING 尼個字, 咁串咗D字比較好些. ...

係果份,派左第二日我叫左之之返去問老C點解係一乙班既,老CconfirmC班都係用呢份。
係囉,所以我都叫之之串埋,你知佢生字底差,有好多字都唔太識。

請問有沒有旅行日負責睇住綠社小朋友既媽咪呀? 如果有影相, 可否SEND比我呀? 謝謝!([email protected])
我個女話個日玩得好開心, 個位媽咪教佢地玩麻鷹捉雞仔, 真係辛苦曬同唔該曬呀! (我個大頭蝦剩係記得佢既小朋友係10號學號)Thank you!

原帖由 Wingmum 於 09-10-5 16:56 發表
請問有沒有旅行日負責睇住綠社小朋友既媽咪呀? 如果有影相, 可否SEND比我呀? 謝謝!([email protected])
我個女話個日玩得好開心, 個位媽咪教佢地玩麻鷹捉雞仔, 真係辛苦曬同唔該曬呀! (我個大頭蝦剩係記得佢既 ...

係我呀, 你女女係toby? 好呀, 我send返俾你啦.  不過我帶左佢地去食雪條呀, 你唔好介意呀~ haha~

回覆 1# Mcada 的文章

有冇人知今個星期要唔要中默呀?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 safarimama 於 09-10-5 06:18 PM 發表
有冇人知今個星期要唔要中默呀?

我地b班上星期五手冊寫"下星期停中默"應該3班都唔須要
依晴Hillary, 依韻Eleanor

你囡囡係咪黃組?我有相send比你呀!!
原帖由 Hillary2002 於 09-10-5 19:08 發表

今日呀女大頭蝦留左本ple workbook係學校, 冇得做功課, 聽日硬食一個欠, 佢好sad呀~

原帖由 Hillary2002 於 09-10-5 19:08 發表

呀女都話今個wk又駛默, 睇怕下個wk又打孖黎.

阿女今晚臨瞓前終於記得老師話今個星期唔洗中默! 近排阿女成日冇記性!!激c!
原帖由 Mcada 於 09-10-5 22:20 發表

呀女都話今個wk又駛默, 睇怕下個wk又打孖黎.

Dear Macada,
唔該你呀! 原來10號的小朋友是之之, 等我返去話比個傻豬聽先! 食雪絛當然唔介意啦, 最緊要佢地開心! 多謝你個日照顧佢呀!
Dear Safarimama,
唔駛激死, 我個女到依家都無講過今個星期唔駛中黙, 唔單止無記性, 仲無耳性呀! 既然佢唔知, 我就唔出聲, 等佢照溫, 好過下星期一次過又要溫兩課, 好攞命架!

wingmum, 唔好客氣, toby非常乖同合作, 因為我果個社既小朋友都"比較有個性"(包括我個女), 各有自己既意見, 我又唔多識handle咁多妹仔, 搞到玩集體game都幾困難, toby就係全組人中最易話為又合作既小朋友, 仲有lunch時我叫佢食咩佢都食, 佢自己話:"咩都試下啦", 真係好, 我個女就.... 齋姑一名.....
btw, 我send左條link俾你.  仲send左俾kelly ma同hazel ma, safari ma, 我冇你email, 你俾我我send埋俾你.

尋日常識評估問果d野都幾好笑, 呀女話佢最尾果題都struggle左一陣係a定c, 好彩最後都撞中左.

下星期就正式啦, 睇報紙好似唔多有用噃....

我個email係[email protected], 麻煩你send d相比我呀! 係呀, 我個女份人咩都無所謂, 有得玩就得, 不過好似無咩主見同原則咯, 我反而希望佢有d"個性", 唔好咩都是但, 不過天生性格如此, 都好難改!
時事常識我都覺得好難呀, 根本無得溫, 我個女平時都無睇新聞, 出街又剩係掛住玩, 去左邊都唔知, 所以我都係預左死緊!

原帖由 Wingmum 於 09-10-6 12:11 發表
我個email係[email protected], 麻煩你send d相比我呀! 係呀, 我個女份人咩都無所謂, 有得玩就得, 不過好似無咩主見同原則咯, 我反而希望佢有d"個性", 唔好咩都是但, 不過天生性格如此, 都好難改! ...

SEND左架啦, 你check下啦.

收到啦, thank you so much.

好笑, 呀女今日quiz完, 返黎有d唔開心, 我問佢做咩, 佢話錯左一條, 咁我當然安慰佢啦, 原來個問題係佢覺得佢冇錯.... 你地女女有冇講果條問題?

據呀之講, 果條問題係咁問既~
circle the odd word:
1. a fish  2. a house  3. an apple
佢話老c話odd word係2. house, 因為其餘兩樣都係食得既.... 佢自已就覺得答案係 1. a fish, 因為其餘兩樣都係things, fish係animal wor.... 就係咁佢唔開心...

哈哈, 我叫左佢如果想知多d就返去問老c, 佢話聽日問下英文老c wor.... 6歲既小妹妹, 俾佢笑死.

請問有冇人知道PLE功課第六題: She __ and __ at school. 該如何作答呢?

原帖由 safarimama 於 09-10-6 17:15 發表
請問有冇人知道PLE功課第六題: She __ and __ at school. 該如何作答呢?

She writes and draws at school.
之之話係老c係課堂教左。

原帖由 mariobie 於 09-10-5 10:12 PM 發表
你囡囡係咪黃組?我有相send比你呀!!

係唔係我, 我個女唔係讀c班係啡組, 我只係路人甲
依晴Hillary, 依韻Eleanor

原帖由 Hillary2002 於 09-10-6 22:32 發表

係唔係我, 我個女唔係讀c班係啡組, 我只係路人甲

of coz not路人甲, 一齊傾嘛.
‹ 上一主題|下一主題