用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網小一選校
樓主: 燕尾蝶
go

12網小一選校 [複製鏈接]

1).呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
2).大抽獎應該怎樣填寫志願.
pls help.
   0    0    0    0

原帖由 臻媽 於 09-7-30 13:40 發表
大部份人熱門之選:

男校 -- Wah Yan & St Joseph

女校 -- Marymount, St Paul Catholic Primary & St Francis

男女校 -- 軒尼詩官小 (上午比較上多人選D)

你心目中想選邊間??

...

其實我想個仔讀軒官.因為重有個妹3年後要讀小學.到時競爭就更加大.希望個仔今年搞掂.咁個女到時就可以讀哥哥的學校.
但是又怕派唔知到.所以好想請教各位.應該怎樣填寫選校表才可以有更大的勝算

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-30 14:38 發表
如果你想搏基灣, 就應該搬去16網, 因為你住將軍澳誇區揀基灣, 同住灣仔揀基灣, 機會係一樣的(都係誇網)
如果你住12網, 揀st frances/軒上做第一應該都穩陣呀
...

Charlotte_mom:
SORRY.你係咪改0左個頭像呀??因為我唔太肯定你是否就是媽媽住西環那位媽咪.SORRY

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-31 10:05 發表
哈, 你夠改左個頭像啦
我係果個charlotte_mom, 不過唔係我住西環, 係我媽咪住呀
你係12網嗎?

哈哈,我知道是你媽咪住西環.你是住銅鑼灣呀
上次多謝你介紹個裝修師傅俾我呀.
我不是住12網.不過我媽咪是.所以......哈
或者考慮搬到灣仔住一年.不過重未決定.我細細個係灣仔長大.我無所謂.不過老公又覺的灣仔太雜.所以......
現在就是煩個仔讀小學問題.真係唔知點.其實灣仔除了軒官,還有什麼學校可以選擇呢?

如果好似我個情況.一仔一女.你有什麼好建議呀.其實灣仔的小學我真係唔熟呀,
好怕選擇錯誤.累0左個仔.
填選校表應該要怎樣填好呢?

原帖由 mow-mow 於 09-7-31 15:17 發表
If you want to play safe, put Hennessy Road as your first choice (am 1st choice & pm 2nd choice should be safe enough but pm 1st choice would be ultra-safe!).
If you want to gamble, then put Wah Yan o ...

thanks a lot!

原帖由 臻媽 於 09-8-1 00:01 發表
基灣今年(09/10), 囝囝個師姐NET16, 1ST ROUND & 2ND ROUND 都選佢, 大抽獎時甲部選NET 14嘉諾撒,乙部選佢做第一, 都唔中, 叩門都失敗....所以跨區真係微乎其微, 仲加埋好多人都會因佢升BAND 1中學曾試過90%而選佢,  ...

臻媽.你對為0左個囝囝真你花了不少的心思.做了好多的資料搜集.佩服.亦都因為有你們的分享.才令我這些對選校毫無頭緒的媽咪不致於傍偟無幫助.tks!
:可否分享一下對軒小的看法嗎?

請問各位.在即將到來的9月份.自行選校.當我們到心儀的小學交表格的時候.需要遞交什麼文件或者是否需要一些什麼信件以表示誠意呢

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-4 09:48 發表
除左一般政府要求既文件, 有d學校會要求一個or幾個回郵信封, 最好直接打去問
至於其他信件/portfolio, 有學校會收, 有d唔會收, 反正收左佢地都唔可以揀學生(not until明年6月放榜後), 都係問左先啦(唔係問需唔需要,  ...

THANKS!
‹ 上一主題|下一主題