用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生八達通
go

學生八達通 [複製鏈接]

視乎讀幾年級!

我幫呀女在7月申請左(9月入讀中一),申請表寫明中一學生有效期至2011年10月31日,小六及中三或以上要逐年申請。(我填的表係08-09學年的)
原帖由 慧妮會員 於 09-7-30 22:05 發表
請問各位,學生八達通係咪要每個學期去續嫁?

係呀!要學校蓋印的。

我女在那中學上完bridging course後,註冊時給學校蓋印的。
原帖由 popokit 於 09-8-1 14:50 發表

好似要學校蓋章wor. 咁你係咪搵中學蓋章呀, 都未返學, 中學會幫你蓋印咩? 但如果係用小學的印章, 我驚佢會當我小六學生, 那限期祇會去到2009年10月31日, 仲要我捭多$20 手續費 及 續期又要捭多次手續費.
所以我估 ...

應該係!
原帖由 popokit 於 09-8-1 22:22 發表

哦! Thanks
咁你咪要中三時要續期law.

我知九巴是沒有學生半價的,只有12歲以下半價!其他巴士係咪呢?
原帖由 EggBB 於 09-8-2 00:42 發表

How about the Bus ?????

MTR客務中心

港鐵學生乘車優惠計劃辦事處電話:2922 1009
原帖由 EggBB 於 09-8-3 13:11 發表

ytpeople :

請問妳是在那裏攞申請表?

原來而家仲有車船津貼申請 ?!
原帖由 popokit 於 09-8-2 10:27 發表

無架, bus 要申請車船津貼, 但要經過入息審查.

我大約o係6月尾至7月頭去取form的。

我諗開學時,應該學校會問邊個同學想申請,然後一次過幫佢地遞交申請,(我諗學校會比埋張form同學填卦?!)

係呀!好似以前咁,學生一律半價就好喇!
原帖由 as2009 於 09-8-3 16:05 發表

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全 ...

中一開學後才申請,便可於中四開學才續期!
原帖由 abc... 於 09-8-3 17:06 發表
我個女現在升中三都不須續!

我填果張form顯示可以去大圍或金鐘站取;如果在輕鐵客務中心交表,可以往選定的輕鐵客務中心取咭。
原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:52 發表

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一日,就可以去攞 ...

08-09學年張表格寫明:
08年10月16日至11月5日,領取新咭日期係08年12月1日起
08年11月6日或之後遞交,領取新咭日期係交表後21個工作天起

遞交申請表時將獲發收據,憑收據可於港鐵客務中心購買「臨時學生八達通」。
原帖由 veronna 於 09-8-3 22:26 發表
知唔知申請要幾耐先可以有? 阿仔九月頭就滿十二歲, 如果等開學先申請會唔會太遲?

我估計應該中一學生續期,應該可續3年。

如想清楚肯定,不如打電話問下,港鐵學生乘車優惠計劃辦事處:2922 1009
原帖由 stitchfriends 於 09-8-3 23:46 發表

ytpeople,
我在3月申請咗學童八達通, 小學蓋印, 到金鐘取咭, 那職員話只用到今年10月31日, 到時又要比20元申請啟動, 因為已是中學, 咁我是否要逐年啟動呢 ? ...

其實我都唔知其他直資中學可唔可以未到9月入學就蓋印,我係幫呀女註冊果陣比職員(我已交了一個月學費),我都係試下咋,不過佢肯幫我蓋印。

你個小朋友以前返學(小學)係咪要搭港鐵呀?
原帖由 stitchfriends 於 09-8-4 10:33 發表

ytpeople,
Thanks!
得閒打去問吓先.
我又唔知原來可以提早拿去已考到直資中學度蓋印, 以為正式入學才可以蓋印潻.

e + 得個煩, 上次我尊登lunch time 去攪架. ...

我女用08-09年張form,應該中三開學就要續期,所以佢只用到兩年。

如果早知你仔搭bus,就唔使咁快申請喇!
原帖由 stitchfriends 於 09-8-4 23:13 發表

ytpeople,
早知多嘴問吓啦, 中學蓋咗印, 可用3年.
我仔撘 Bus 架, 佢唔鍾意 MTR 行上行落.
不過話自己足咗12歲, 仲用小童好似犯法咁, 咪拿拿聲申請 law, 点知搭 Bus 無優惠,
E + 用住小童八達通先, F.1 開學先比成 ...

我戥你 o徙 心機姐!

揹住個咁重o既書包,搭bus有位坐舒服d!
原帖由 stitchfriends 於 09-8-5 10:10 發表

ytpeople,
鬼知咩, 以為搭 bus 可半價.
阿仔鍾意搭 bus 有位坐,  MTR 無位坐呀.
‹ 上一主題|下一主題