用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生八達通
go

學生八達通 [複製鏈接]

原帖由 ytpeople 於 09-7-31 23:25 發表
視乎讀幾年級!

我幫呀女在7月申請左(9月入讀中一),申請表寫明中一學生有效期至2011年10月31日,小六及中三或以上要逐年申請。(我填的表係08-09學年的)
...

好似要學校蓋章wor. 咁你係咪搵中學蓋章呀, 都未返學, 中學會幫你蓋印咩? 但如果係用小學的印章, 我驚佢會當我小六學生, 那限期祇會去到2009年10月31日, 仲要我捭多$20 手續費 及 續期又要捭多次手續費.
所以我估9月1日開學時, 中學應該會派新學年的(09-10)的報名表才申請. 不過我叫亞囝記得問我張成人八達通, 唔係9月1日返學時, 著住中學校服撘車用小童八達通咪斷正. &交申請表時會捭張"臨時學生八達通"你用住先.  我理解中一生申請, 應該有效期應該是三年, 所以正如ytpeople 所說小學及中三以後的學生, 才要每年要續. (因為如果你中二才申請, 那有效期便到中三. 中三申請便是一年有效期.)

原帖由 慧妮會員 於 09-8-1 15:16 發表
我仔係中一申請既,不過我唔記得係每學期續呀抑或三年一次,是關我申請果時個職員好似話逐年申請喎.

張申請表留底的半張表有寫到期日.  
如果是 08-09學年的
中一生申請就是 2011年10月31日到期.
中二生申請就是 2010年10月31日到期.
中三生申請就是 2009年10月31日到期.

我諗埋張八達通去港鐵票務處可以check 到.

原帖由 ytpeople 於 09-8-1 21:32 發表
係呀!要學校蓋印的。

我女在那中學上完bridging course後,註冊時給學校蓋印的。

哦! Thanks
咁你咪要中三時要續期law.

原帖由 草帽 於 09-8-1 22:28 發表
係咪12歲開始要用學生八達通?
亞女8月尾就12歲了

Yes, 如申請了可以半費搭港鐵, 否則要捭成人票.

原帖由 EggBB 於 09-8-2 00:42 發表

How about the Bus ?????

無架, bus 要申請車船津貼, 但要經過入息審查.

原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:52 發表

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一日,就可以去攞 ...

要足十二歲先可以申請, 上年學校派表, 填交去港鐵, 點知寄信來叫我取回已交費用及申請表. 原來話我個囝未足12歲所以 reject . 如果你囡囡11月才夠12歲, 我諗可以等學校派表才申請. 應夠時間.

原帖由 as2009 於 09-8-3 16:05 發表

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全 ...

我諗果mtr的同事有些誤導, 張form 係舊 但可以交表至2009年8月31日止, 2009年9-10月應該有張新form交表日期可至2010年8月31日止 學校會派, 但如果小朋友已滿12歲在8月31日前一樣可以交.  我今天交了, 仲買了一張臨時學生八達通用住先 expiry date ? Nov 09, 到時如果未退還給mtr, 這張咭就要捭成人價$.
如果要搭車船, 就要申請車船津貼. 要通過入息審查. 開學時學校應該有form , 但可能唔係個個派, 要有需要d同學先至問學校.

原帖由 慧妮會員 於 09-8-5 22:32 發表

stitchfriends,

上年阿仔足咗12Y就唔肯再用小童八達通啦,我同佢講係暫時性佢都唔肯用,惟有係過渡期比張成人八達通佢用啦.

咩咁細個就咁有主見?! 有自己諗法叻仔wor. 我個囝仲係任我擺佈(我指用咩咭je ).
‹ 上一主題|下一主題