用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

CCW:

Kylie返邊間小學?妹妹是否讀SC?

birdbird:

仔仔學校停課!!唔怪得今朝唔見你啦, 希望呢個流感熱潮快些完啦.....

原帖由 CCW 於 09-9-2 09:24 發表
琴日要走兩轉, 忙完家姐開學就忙阿妹, 好累~~
返到黎又一堆回條, 要簽支票呀盛, 睇到個School Calender就有d驚, mark曬幾時幾時邊科assessment, 幾時考試呀盛.......每日又要上佢學校website 個e-class 睇下有無新通 ...

Hi mmak / fyeung,

Today, after many parent's complaints, the pick up time is OK at around 7:05am but the off time is at 12:10 pm ( which 30 mins late).  So far so good la.

This bad school bus arrangement is just for TKO, as both driver / nanny is newly employed and they are not familarized with the route wor...

原帖由 mmak 於 09-9-1 19:27 發表
mom1118,

me too
希望你快d搞掂保母車架安排.

係咪得你嗰區先係咁??
我囡有SC同學仔同你囡同校, 但唔係住你嗰區, 要唔要幫你問吓佢??

Hi Reb619,

It must be very scary. Unlike those school bus in St. Cat, those private one are not very on time wor....

原帖由 reb619 於 09-9-2 10:35 發表
尋日嚇死我,放學時校車遲左成半個鐘都未到站,我又返梗工,我老公係校車站等,我地兩個都無跟車ee電話係身,我就打返學校問,再取得校車公司電話再問得跟車電話,最尾原來司機唔熟路,所以遲咗喎!  點會遲成半個鐘咁多架?  ...

haomama,

女校 FYI

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/searchresult.htm&district_id=&sch_type=&gender=girls&day_mode=&sch_name=&Submit=%E6%90%9C%E5%B0%8B

原帖由 haomama 於 09-8-31 00:45 發表

yeah~~
出年考小一la

All,
你地有無女校提供呀~~??比我參考下
係唔係女校無簡介會架...??
上2個星期去了港大聽完簡介會 ~~
我覺得自己有癲的感覺tim ~~ ...

CCW,

亞妹讀緊2歲班?所以你要走兩轉?
幾時攞st.cat form??我朋友想apply.嘉意間學校係咪好多assessment +考試,不過我聽你講過,佢肯乖乖咁做完,佢無問題架喎!

mom1118,

林林今日保母車ok啦,放心晒!

reb619,

今日Megan點呀??

各位,

蒑蒑間學校,星期一英默,星期四中默.9月無默書.你地又係咪咁架??個個星期默書架??

原帖由 CCW 於 09-9-2 09:24 發表
琴日要走兩轉, 忙完家姐開學就忙阿妹, 好累~~
返到黎又一堆回條, 要簽支票呀盛, 睇到個School Calender就有d驚, mark曬幾時幾時邊科assessment, 幾時考試呀盛.......每日又要上佢學校website 個e-class 睇下有無新通 ...

Karen888: Kylie 讀SFA, 阿妹今年會考Kinder~~

fyeung : 睇timetable 就一個星期一次中一次英dictation,
可能仲會有d unseen 掛???另外一個月有3-5次assessments 不等, 考試就3次, assessments 同dictation 分唔計落成績表o既, only 計
o個3次考試, 好在就係佢每次都係考完先放長假, 有得真係
去玩下relax下, 同埋6月中考完最後一次試, 就唔洗上課架
喇, 返去有d 活動咁架o乍, 即係差唔多提早放暑假咁~~

Luckily there's no such schedule for my daughter.  She even wrote 20% wrong (the most important words) in the handbook: Paak lesson text book, bring 3 photo"....  How can I imagine if she needed to take dictation in Sept

原帖由 fyeung 於 09-9-2 18:24 發表
CCW,

......各位,

蒑蒑間學校,星期一英默,星期四中默.9月無默書.你地又係咪咁架??個個星期默書架??
...

fyeung

聽到都驚, 咁快要黙書....好彩亞囡間學校p1連功課都無咩架啫, 如果唔係我要c 先...

忙左成個暑假, 呢幾日狂谷番個囡d 英文, 摷番以前k3 d [email=read@home]read@home[/email] 俾佢睇....e??? 原來k3 成年我都無倍過個囡睇d 書....啱啱先知原來係連續劇, 仲唔知個囡可以讀到咁多字添! 我先醒起我仲買左另外一套magic key俾佢....今個week同佢睇番先....d 書擺左成年, 封晒塵....

亞囡仲話琴日係學校睇dvd - ben & jerry??? (唔知咩嚟?!) 睇到成班卡卡笑.....但有個小朋友睇睇下電視玩筆盒, 之後仲攪到成組人都掛住玩, 老師即刻息左個電視要小朋友停止先再開番喎! 家下超鍾意返學!

今日返去玩排隊...

free 過龍??!

原帖由 BBWarmm 於 09-9-3 08:54 發表
Luckily there's no such schedule for my daughter.  She even wrote 20% wrong (the most important words) in the handbook: Paak lesson text book, bring 3 photo"....  How can I imagine if she needed to ta ...

BBWarmm & meowross,

預左咯,尋日有寫手冊,見蒑蒑都寫到d野返黎.
其實我最煩係串英文字,唔知點解佢記中文又ok喎,英文就會甩左個字,如6個字母少左1個,細階變大階. oh!

不過,佢又好鐘意返小學,我諗係個校舍大過st.cat,佢成日走黎走去.

原帖由 meowross 於 09-9-3 09:46 發表
fyeung

聽到都驚, 咁快要黙書....好彩亞囡間學校p1連功課都無咩架啫, 如果唔係我要c 先...

忙左成個暑假, 呢幾日狂谷番個囡d 英文, 摷番以前k3 d read@home 俾佢睇....e??? 原來k3 成年我都無倍過個囡睇d 書....啱 ...

原帖由 fyeung 於 09-9-2 18:24 發表
各位,

charlotte係呀.....逢星期二英默, 星期四中默.....10月尾評估, 我個心有d慌.

原帖由 fyeung 於 09-9-3 13:51 發表
BBWarmm & meowross,

預左咯,尋日有寫手冊,見蒑蒑都寫到d野返黎.
其實我最煩係串英文字,唔知點解佢記中文又ok喎,英文就會甩左個字,如6個字母少左1個,細階變大階. oh!

不過,佢又好鐘意返小學,我諗係個校 ...

Charlotte都開始寫手冊.....d格好細

fyeung & all,

呢兩日放學都係比預期遲15-20min., 我計過如果自己坐車都係約30min.啫,點解坐校車要成50min.; 仲有原來返學和放學係唔同校車,返學架車有seat belt,阿囡話放學架車無喎,好驚啫~~~~,佢地仲細,又未識到朋友仔可以係校車內傾計,坐坐吓悶會合眼瞓架ma,如果刹車既話,佢地實衝前&容易受傷,我依家諗住睇埋下星期正式全日上課才決定會否自行接放學.

至於megan, 寫手冊暫時無問題,我每日都上校網對家課冊,佢都ok,一字不漏全部抄晒;不過似乎仍未識到新朋友仔, 佢地間學校仔多過女, 阿囡班38人, 好似得11個女同學咋,  坐佢隔離果個係男仔, 所以有啲 lonely 囉, 希望下週正式上課有grouping時, 同學仔之間有溝通情況會好啲掛?!

REB619 : Kylie 情況同Megan差唔多, 因為暫時多數時間都o向班房, 小息未得出去住, 個個都要坐定定同安靜, 所以阿女都無mug識到人同佢chat下, 都好似好lonely....聽完佢講都覺得好陰功咁......

Kylie學校都係男多女少, 聽講佢班有27個男, 16個女.....

reb619,

學校可以上網睇番功課架,好好喎.我地就要家長互相支援.
今日蒑蒑寫左(noWB)又寫到一堆咁,我問佢,佢都識同我講返,好彩無發夢.

原帖由 reb619 於 09-9-3 18:31 發表

呢兩日放學都係比預期遲15-20min., 我計過如果自己坐車都係約30min.啫,點解坐校車要成50min.; 仲有原來返學和放學係唔同校車,返學架車有seat belt,阿囡話放學架車無喎,好驚啫~~~~,佢地仲細,又未識到 ...

我個女重有少少"夢夢哋", 問親佢手冊D嘢都係知D唔知D
But I find it's really rush after getting off from office then take care of all her school stuff...  I went back at 20:00 last night, started to read notices/handbook, pack up for next day, taking shower, dinner then it's time to sleep la.  It has been 21:30  Really don't know how I can handle when she has homework / accesement / exam....

原帖由 fyeung 於 09-9-3 22:33 發表
reb619,

學校可以上網睇番功課架,好好喎.我地就要家長互相支援.
今日蒑蒑寫左(noWB)又寫到一堆咁,我問佢,佢都識同我講返,好彩無發夢.

原帖由 reb619 於 09-9-3 18:31 發表

呢兩日放學都係比預期遲15-20min., 我計過如果自己坐車都係約30min.啫,點解坐校車要成50min.; 仲有原來返學和放學係唔同校車,返學架車有seat belt,阿囡話放學架車無喎,好驚啫~~~~,佢地仲細,又未識到 ...

甘好既, 有得上網check甘好, charlotte無架. 點算呀, charlotte係大頭蝦.

原帖由 CCW 於 09-9-3 20:24 發表
Kylie學校都係男多女少, 聽講佢班有27個男, 16個女.....

St.cat今年K1男少女多, 細佬個班房11人, 得2個男仔!

Same feeling......cant do it within 90 mins, especially when my little princess is doing everything so 姿姿 "由由".  

原帖由 BBWarmm 於 09-9-4 08:52 發表
我個女重有少少"夢夢哋", 問親佢手冊D嘢都係知D唔知D
But I find it's really rush after getting off from office then take care of all her school stuff...  I went back at 20:00 last night, starte ...

小熊媽咪,
細佬囝一定比d女仔圍到氹氹轉, 不亦樂乎!?
Charlotte係邊日學樂器? Helen係Thursday.下2個week仲係早放就真係煩, d時間吊吊fing, 又要搵外援.

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-4 13:05 發表

St.cat今年K1男少女多, 細佬個班房11人, 得2個男仔!
‹ 上一主題|下一主題