用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 天藍 於 09-7-31 10:29 發表
各位,

快d過o黎新topic傾計報到啦! Welcome~

巧研媽咪報到, thanks ! :)

All mama,
3號波了! just phoned to school, 學校已正在安排校車司機接小朋友放學,司機會個別電話通知家長when to pick up your kids, be patience. Of course, you can pick up your kids personally from school right now, but pls inform the school first.

原帖由 muichujamie 於 09-9-10 14:56 發表
Thanks thanks~~
我正想打電話返學校tim~

你地(下午班)有無早放呀 ?
我媽媽話都係平時咁嘅timing 接校車, 可能d 司機叔叔唔係 anytime stand by ??

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-14 11:43 發表
卓樂都係 'tum tum' 轉組.  我仔昨天又係有小小鼻水 & 咳.  今都打算請病假等佢休息下.
希望昊藍快d 好番, 明天可以返學 la.

希望卓樂快d好番lar.
不過唔駛請假lak, 因為已宣佈幼稚園下午班唔駛返lu.

原來k2 d組名咁特別嘅,我仲以為仲係d動物/昆蟲名tim,因為巧研個名牌係隻企鵝,(k1時係青蛙組,個名牌係青蛙)我問佢係咪企鵝組,係又不置可否,問佢其他同學mud野組佢又唔講....
你地d名牌係mud黎架 ? (8吓)

弊lar~~巧研又係俾d有消防員嘅書嚇親,拿了新書無幾日佢好開心要我同佢一齊睇,諗住投其所好,睇本有貓咪wow-wow嘅書lar(無記錯的話好似係本英文書),點知俾佢見到d消防員(好似喺最尾嗰頁),佢就即刻唔睇all the books ! 我同佢講d消防員係救緊d貓咪架,佢都唔理,真俾佢激c.
自此佢又唔肯講學校d野我聽lu ...

所以好開心可以係度收吓風,知道吓學校d野. thanks !!

原帖由 natalielin 於 09-9-16 00:41 發表

唔會呀,因為驚d藥會好重呀,之前問過e生,佢話成藥既藥會重d,所以食左好快好返,不過其實係唔好,因為咁細個食咁重,遲d就唔知用咩藥好!
不過我會睇情況,如果唔係太重病,我會等佢自己好! ...

原來d成藥藥性重d,醫生d藥反而仲輕,唔怪得次次睇醫生食好多次藥都未好.
睇醫生唔好,婆婆就會買咳水俾巧研食,好似成藥有效d wor ?? 又可能係其實都差不多好 ga lak.
我就會俾保嬰丹,通屋都幾好架.
巧研好怪,唔食醫生d退燒水,食親都嘔,已叫醫生開d好味退燒水,都食唔到. 佢只食panador 藥水果隻,(可能佢like 士多啤梨味) 問醫生話no problem 可以食,但要食比指示還要多d份量,所以我以為成藥藥忸性輕d tim.

原帖由 muichujamie 於 09-9-16 14:22 發表
尋日,我比左樂信咳水佢食, 食左真係好左好多wor!!
不過唔敢再比第二次,因為始終個心都好驚,怕唔知得唔得....
所以最後去左睇醫生,不過醫生就話佢無咩事....只係小小喉發炎.... 今日都無再咳~

...

無咳就好lu

原帖由 icwlam 於 09-9-15 13:16 發表
有時小朋友驚嘅嘢妳係估唔到同埋完全唔知點解架... 好似哥哥曾經好驚Barney 在ending 時變細,攪到連 I love you, you love me 嗰首歌都驚, 佢真係好驚好驚驚都喊嗰隻呀, 連佢自己都唔知點解, 都驚咗有起碼一年, 現在 ...

agree ! 只有順其自然, thanks!

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-14 11:43 發表
卓樂都係 'tum tum' 轉組.  我仔昨天又係有小小鼻水 & 咳.  今都打算請病假等佢休息下.
希望昊藍快d 好番, 明天可以返學 la.

巧研話佢係搖搖板組,問佢係a 組定b組,佢又唔答wor
佢話卓樂同泳喬都係 "tum tum 轉"組 wor,
唔知泳喬係唔係 ?
我話即係k2會轉組lar,因為之前k1卓樂同巧研係青蛙組.

原帖由 muichujamie 於 09-9-17 23:46 發表
泳喬係tum tum轉B組
卓樂就係tum tum轉A組
巧研就係搖搖板組(我之前問過呀女,佢話搖搖板無分到A or B組,得tum tum轉係有分A/B組)
Total都係3組。
你星期六會唔會參觀學校呀?我選左D線。

...

Thanks for the info.
明天我要見客,所以無join 參觀學校.
你參唔参加水墨畫班?

原帖由 muichujamie 於 09-9-18 23:20 發表
唔参加lu~~

問你果時未睇到泳喬要參加小童軍tim ~~
小童軍好唔好玩架 ? 係咪學到好多野架 ?
不過咁早9:00 am & in TST .... where in TST ? nearby MTR or not ? every Sat ? how much ?
我都好想俾巧研參加d活動,學吓野,但又唔知學mud 好wor,多數都係喺屋企附近學琴.

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-19 12:03 發表
我都想, 又係稔緊吾知點帶佢返學 & 放學.  學校位置鬼甘吊腳  

我都想報音樂劇,same --煩惱how to take her to school,因為星期六我返工係長短週.

原帖由 muichujamie 於 09-9-17 23:46 發表
泳喬係tum tum轉B組
卓樂就係tum tum轉A組
巧研就係搖搖板組(我之前問過呀女,佢話搖搖板無分到A or B組,得tum tum轉係有分A/B組)
Total都係3組。
你星期六會唔會參觀學校呀?我選左D線。

...

How was 星期六參觀學校 ? 報吓料ya :)

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:22 發表
我報左呢個小蜜蜂係女童軍攪的,好似係舊年10月已經報,早兩個月先通知收左。你地都可以報下,不過而家應該無位,要等有小朋友退出先會收。我記得好似有幾個地點上堂,有TST 方方幼稚園,Kln Tong方方幼稚園.... (仲有幾個, ...

Any link you can post for reference ? thanks !

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:38 發表
有通告架!上星期五派!
通告上寫住要帶有關中秋節的圖片回園作分享。仲要帶花燈&水果.
本來我都唔記得,好在今日泳喬再提我記得要搵圖片。

泳喬真叻女, 我淨係記得28/9要帶水晶梨.
無留意到要帶圖片tim ?? 仲要帶花燈 ??
死lar, mud我睇d唔睇d ga !!
係咪28/9一齊帶?
咁中國服係咪30/9生日會先著?

原帖由 muichujamie 於 09-9-24 00:57 發表
預產期係2月頭, 趕住出黎逗利是!呢個都係女!
播道中學麻麻地呀.....呢樣我最擔心呀!我其實concern中學多D囉!
其實我target都唔係直資,因為要比12年學費,仲要兩個....不過都會考下,都想見識下!算啦!到時再諗!
不過播道好難入 ...

恭喜!
小心身體.

原帖由 natalielin 於 09-9-24 01:37 發表

佢地做勞作呀,我個女仲帶埋返黎,環保創作玩具呀,我個女整左把遮,用一個大圓筒,上面貼左個裝金沙個軟膠兜,就係一把遮 ,又要比個位佢放!

係呀,阿女差不多日日都有d環保勞作link返黎,最初我都好好保管,但我今早靜雞雞throw away 一個,因為實在太多了.

原帖由 天藍 於 09-9-23 16:06 發表
我都係睇到仔仔通告, 25/9帶一個月餅回校,
無話帶燈籠同月餅圖片, 聽你地咁講, 今晚回
家再睇清楚先~

我都淨係睇老師highlighted 咗果d,所以忽略咗燈籠&圖片. :p

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 15:53 發表
Pls check it out here:
http://www.hkgga.org.hk/?page=chi_happybee_members

thanks !!!

原帖由 muichujamie 於 09-9-24 16:16 發表

呢個初時辛苦D,食唔到 ...

我陀阿女時睇過一本日本人ma ma懷孕時食d mud 嘅書,跟咗佢飲豆漿加蜜糖而覺得唔錯or有效 -- for bb & ma ma d皮膚& 頭髮靚d, 巧研d頭髮ok 架-- 係我鍾意果d柔軟頭髮lor, 事闋佢陳家d孫女個個都係遍向"鐵線"髮質.

買無糖嘅豆漿,叮暖後加蜜糖.

豆漿屬涼性,過6個月先好飲, maybe you can try.

原帖由 natalielin 於 09-9-26 03:07 發表

我馱2個囡都飲好多豆漿,因為我飲奶架!
我2個女都白架,不過而家曬黑左D~
不如買部豆漿機自己整呀,新鮮D,我成日都整,都好易整架~
不過如果叮熱左加蜜糖會唔會唔好,一來叮唔好,2來蜜糖加熱左會流失左營養架BOR,凍加就 ...

我又唔係太曉熱蜜糖會流失營養? actually 都唔係叮到100度,只係暖暖地唔想飲生冷野.

醫生話奶都要飲架,我自己都鍾意飲奶,但飲親都肚痾,但醫生話飲慣咗就唔痾,大肚時飲下飲下又ok wor.
但bb 白唔白呢, 我sure 唔闋ma ma 飲唔飲奶事,因為我飲好多奶,自己都唔箅黑,但巧研係黑妹 -- 係咗daddy 咁黑 ~~
‹ 上一主題|下一主題