用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教區主教湯漢表明不提倡學校參與驗毒.... ...
go

教區主教湯漢表明不提倡學校參與驗毒.... [複製鏈接]

......真正動機,是否為了「保護」一眾明愛學生......
   0    0    0    0

Personally, I totally agreed what bishop said.
I'm from US, "Test" is not help for preventing student taking drug.  Kids need more care from School and Family instead.
Now, it's not so many school teachers really talk about it and parents (both rich and poor) only care about how to get $ for living.

我唔係好理宗教和政治性的問題. 我祇是覺得應該針對事而已, 我想問唔搵出黎, 點可以幫到佢呢!  咁亦即係原地踏步. 細路繼續食. 家長學校繼續將個頭放入被窩內, 乜都睇唔到.  配套最理想要做好, 但都唔係做唔好就由得佢ar ma?!

莫非天主教怕比人知校內有人吸毒,破壞聲譽,估下估下姐!

這些學生一定要搵出黎!唔再俾佢害人或被人害!
愛心收效大,但太長遠!
唔知邊個吸毒,點幫?
而且對想吸毒的學生,有阻嚇性!而家吸左都無人知,帶去賣又無人知!

原帖由 b-7 於 09-8-1 15:54 發表
......真正動機,是否為了「保護」一眾明愛學生......

原帖由 b-7 於 09-8-1 15:54 發表

真正動機,係要表示同政府打對台,唱反調。

我諗唔咩動機

同意!

我覺得政府有d咩新(學校)政策,印象中次次都係天主教有咁大反應ge?!
原帖由 popokit 於 09-8-1 19:51 發表
我唔係好理宗教和政治性的問題. 我祇是覺得應該針對事而已, 我想問唔搵出黎, 點可以幫到佢呢!  咁亦即係原地踏步. 細路繼續食. 家長學校繼續將個頭放入被窩內, 乜都睇唔到.  配套最理想要做好, 但都唔係做唔好就由 ...

臭C密com~~~~佢地最拿手!!!!

原帖由 701003 於 09-8-3 19:36 發表
臭C密com~~~~佢地最拿手!!!!

真係唔明主教諗乜.

他說先要家長, 學校的關愛 . 小朋友就會少吸毒. 如是跟仔這樣說, 根本而家就唔會有咁多年輕人索K , 吸毒了. 目前 HK 就是一些家長自己都唔識教. 唔識點關愛佢地的小朋友 . 才令到年輕人走入毒海.

其實唔單上大埔區嚴重. 就連北區都好嚴重. 據有朋友是時時上 大6 , 佢地話 ,  多年輕每個星期六, 星期日出入 大6 , 都有將丸仔帶落黎.  而海關根本無可能全部檢查到 . 而大埔查實早年己嚴重. 加上又存在頗大競爭 .只是有當時校長是保守 . 不張揚而已 . 你們可記得湯漢是剛任主教沒多長. 前任是陳日君啊 .

開頭講得好好, 耐何主教一講甚麼關爰為重要. 而家又延遲. 跟住又話社足 . 我想現在重要是教教企在邊緣上年輕人. 如果讓他們食多幾次, 膽就大左. 要打教他們, 毫不疑問就多用社會資源 .

想甚麼私穩問題 . 配套不足, 是否大家真的從看自己部分看過了位 ??  而忽略了, 現在是為了下一代呢  ??

話要得家長簽名同意, 學生簽名同意才可驗毒 , 大佬呀. 主些已教呀, 學者呀 , 社工呀. 那些已吸毒的學生 , 他們自己不是可代家簽名不同意驗毒嗎 ?? 你們可安心罷. 一年後, 不知又幾多倍學生幫他們散貨.

傳媒或一些香港人時時指<正苦>議而不決, 決而不行 .今之又如何 ??

剛剛看完無線新聞透視有關政府處理豬流感的手法,與這次校園驗毒的手法有很多相似的地方.
第一,政府關注的是要卸責,而不是真正解決問題,慣用的技倆是高調地做一些還沒有周密地部署的措施,美其名是刻不容緩,所以要果斷一些.
第二,閞闢的是外圍戰線,找出最易入手的落手,5月1日的是中資的維景酒店(如果是外資五星級酒店,相信一定不會如此果斷),現在驗毒的是學校,而不是演藝界,大家還記得吵得很激的衛X,關X耀在日本的事件嗎?
第三是自相矛盾,5月1日的墨西哥確診者在上海上機已有發燒,但只封酒店而放過同機接觸者;現在校園驗毒又容許學生說不,試問曾吸毒的學生被抽中驗毒會說YES嗎?但好處只有一個,一如明報社評指出,做了一台好戲後甚麼也沒有驗出,政府又可振振有詞說,可做的已做了,不能怪我呀!可憐的是,學校,教師和學生又再一次要陪葬!
假如驗毒真的可以解決吸毒和濫藥這些複雜的社會問題,應該要立例規定全民驗毒,或一如機場或其他入境關口量體溫的方法,不是更全面嗎?不是更具阻嚇力嗎?或許有人認為這太擾民了,這太不尊重人權了吧!難道擾教師擾學生就可以嗎?難道學生可以不尊重嗎?

原帖由 IMAX 於 09-8-8 20:08 發表

真係唔明主教諗乜.

他說先要家長, 學校的關愛 . 小朋友就會少吸毒. 如是跟仔這樣說, 根本而家就唔會有咁多年輕人索K , 吸毒了. 目前 HK 就是一些家長自己都唔識教. 唔識點關愛佢地的小朋友 . 才令到年輕人走入毒 ...

原帖由 Waiking 於 09-8-8 21:05 發表
剛剛看完無線新聞透視有關政府處理豬流感的手法,與這次校園驗毒的手法有很多相似的地方.
第一,政府關注的是要卸責,而不是真正解決問題,慣用的技倆是高調地做一些還沒有周密地部署的措施,美其名是刻不容緩,所以要果斷 ...

我都很同意,這個特區政府真的很無能,成日當市民係白癡,以為做吓show,好似杜Sir套電影「大事件」咁,啲市民就會講政府強政勵治,完全係「國王的新衣」咁樣,曾特首剝光豬露晒底無料到啦,但成班問責局長、常秘和高官、仲有班行會、智囊佳、議員等咪齊齊一唱一和咁建議佢果件新衣點樣設計,製作,幫佢著埋,又贊吓佢靚,「好靚!好靚呀!真係好靚呀!」佢哋個個都係聰明人,當然看得到所謂國王的新衣啦,最可憐咪又係我們升斗市民!

黃仁龍話:現時未有法例容許政府強制驗毒,吸毒本身並沒觸犯法律,警方只能以藏毒罪名控告犯人。

基於以上法律依據...

校園驗毒計劃
今年底於大埔區內 23所中學試行,為期半年。檢驗藥物:K仔、搖頭丸、冰毒、大麻及可卡因共 5種。利用驗尿工具套作快速測試,檢驗期限約為 1至 3天。

由校外專責小組、採隨機抽樣形式進行;成員包括男女護士各一名、兩名社工及一名資料管理員。中一至中五及中六至中七以 2:1的比例抽樣。驗毒小組每月平均到校兩次,合共測試 32至 40名學生。

學校於學期初向家長派發同意書,有效期一學年,家長負責簽署,若學生滿 18歲需與家長同時簽署。

專責人員不會強迫學生驗尿,原則上學生可一直拒絕交出尿液樣本,社工會跟進。驗毒小組會向學生派發小瓶採集樣本,學生自行於洗手間內提供尿液樣本,其間不會有人監管。驗毒結果會送交學生、家長、班主任、駐校社工、學校警方聯絡主任或分區警察主任等。

若測試呈陽性反應,學校不能開除學生,警方亦不會檢控學生,但學生須接受學校及社工的支援及輔導服務。

報章引述有專家話:
驗毒計劃會觸發學生逃學、心理壓力增加、因私隱受侵犯感到尷尬、破壞學生與家長及學校互信等等問題。

我就話唔止做死啲社工,校長一定叫埋啲老師幫手,分分鐘做埋差人個份去搜學生,揾學生返學,盤問學生等等,教書、補課、進修、學校行政、改簿、輔導學生等等都做到半條人命,今次再加埋呢樣嘢仲唔做死埋老師。政府咁高姿態去做,其實無須用幾多資源,有功佢哋領,力就係啲社工、學校出,做唔倒佢哋咪話唔「試過點知」?政府這個如意算盤,明眼人都看到點解學校團體咁有所保留....

此外,驗到有吸毒的學生會接受差人盤問毒品來源,又唔知差人會用甚麽方法去盤問這些青少年?會唔會嚇親佢哋影響將來輔導工作?都要揾啲白老鼠犧牲吓嘅。

Demand vs Supply 道理好簡單,政府打擊毒品的Supply一向都做緊,但耗費資源大,成効低,依家咪想用行政手段轉向針對個毒品的Demand,喺學校做又唔駛點出力?又好似好強政勵治?好果斷咁?,都唔知邊個想埋呢啲死橋出嚟,莫非陳x勤...唔改法例,靠嚇都叫行政手段,咁銀行裡面放幾個公仔嘅「巴藉持槍護衛」咪得攞,啲賊第一次見到實會嚇走咗,不過下次,你真係當啲學生儍嘅咩。

新加坡吸毒犯法不分國境

新加坡1998年毒品修正法令規定,新加坡公民不只在國內服用毒品有罪,在國外任何一個地方吸毒,同樣犯法。 至今,已有多新加坡人在不同關卡因吸毒而被捕。

黃仁龍唔好再扮熱血沸騰,攪埋呢啲靠嚇的校園驗毒啦,靠嚇嘅嘢個膽衹有愈嚇愈大嘅啫,咁有guts就學新加坡咁。佢哋根本就是縮頭烏龜,學阿Waiking話齋,蝦啲學生就敢,欺善怕惡,佢哋點敢得罪果啲...咪做埋呢啲小動作交差,豈敢徹底正面解決佢。

原帖由 Waiking 於 09-8-8 21:05 發表
第一,政府關注的是要卸責,而不是真正解決問題,慣用的技倆是高調地做一些還沒有周密地部署的措施,美其名是刻不容緩,所以要果斷 ...

Good point! 政府&某d 家長只想把管教孩子的責任交給學校, 不要忘記好多索k既孩子都是出自問題家庭. 父母不
理孩子的case 多不勝數!

今日返到公司,組長話公司有人偷嘢,所以組長要簽咗同意書,同意屬下每個組員要電腦抽簽,有3個人,放工後除晒衫比保安員搜身。如果組員唔同意搜身,就交比保安主任跟追。
如發現有偷嘢嘅組員,公司唔會報警,包無同事知,但要參加保安組嘅事後服務。
好多組長為咗組員好,都簽下同意書。
組員為表清白,每日放咗工排隊一隻隻光豬等搜身。
一個人的尊嚴,是教導小孩的第一課。

就教育局將會推行校園自願驗毒計劃,個人資料私隱專員吳斌憂慮,學生的個人資料私隱缺乏保障。吳斌認為,驗毒的尿液樣本屬於個人的敏感資料,當局需要小心保障學生的私隱。如要實行計劃,可能須要立法。

我們的特區政府用左腳踩右腳,黃仁龍這個律政司長都相當事事旦旦。

咩炮最準?當然是馬後炮啦!

香港經歷沙士,猪流感又在墨西哥造成近千人死亡。如果政府不是這樣做,我不知這是甚麼政府。

不知主教有沒有想到就讀新界地區那些毒品問題嚴重學校家長的心情。驗毒,除了找出吸毒學生,加以帮助外,還能阻止毒品流行。正所謂救人一命,功得無量。

其實呢啲係簡單問題,己有"國際學校"驗毒了。何需上綱上線呢?

仲有,"國際學校"已驗毒成年,又唔見私隱專員出聲。凈係識對付自已同胞,正一狗官!

回覆 1# ntefamily 的文章

政府擺明係推責任比學校, 但除此之外, 還有什麼更好,更快的辦法? 教育? 要教幾耐至有成效? 等嗰班有問題學生嘅家長教, 可能個家長自己都好有問題!  試問如果你有不吸毒嘅仔女係學校比吸毒同學日日引誘, 你擔唔擔心? 你嘅小朋友要思想成熟,保持住6年嘅定力,唔好受同學(可能會係佢失守嘅好友)引誘!
如果, 小朋友冇食毒, 怕什麼給人驗, 私隱? 如果可以幫到其他同學, 要咁計較咩?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

(星島日報報道)...

基督教興學會屬下位於大埔的迦密聖道中學及迦密柏雨中學,新學年均會參與大埔區校園驗毒試驗計畫。該會主席劉志良牧師昨日表示,「只要方向正確,都盡量支持配合。」

他又表示未來兩周會諮詢屬下中、小學意見,若有一致共識,所有學校都會參與,否則個別學校校董會可再行決定。

對於有意見質疑計畫成效,他認為必須配合適當措施,協助學生改過,「正如學校訂立校規,並非把學校變成警署或法院,而是減少學生犯錯的機會,達到警惕與教育的效果。」...
‹ 上一主題|下一主題