用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2009-2010 NCB a.m.
go

2009-2010 NCB a.m. [複製鏈接]

有呀, 昕昕都係, NICE TO MEET YOU!

teresalok620, 我地仲好似一齊搭校車加添

原帖由 teresalok620 於 09-8-1 23:40 發表
有呀, 我都想問呢個問題, 你好呀
[img][/img]

童童,

我地又相遇喇, 仲要做埋同學仔, 真係好開心!

原帖由 coco04 於 09-8-4 20:46 發表
原來都有同班既同學仔, 我以為NCB a.m. 既媽咪 daddy都係忙到無時間上網添,
rebeccaloky, 我地10月bb又相遇喇
[img][/img]

昕昕番group 1呀, 校車叔叔又咪通知點樣安排, 最worse case, o個兩個禮拜自己帶
teresalok620,
你校車係邊度上車呀, 我o係Tsing Yi呀!

原帖由 teresalok620 於 09-8-6 00:18 發表
我睇相都覺童童同昕昕好似呀

係wor, 一放學咪好多人? 可能用電梯落山仲快.....你地係返group 1 or 2 ah?

Hi Ian, 你好嗎?
[img][/img]

童童mama,

原來我地班都有2-3個童童,我睇左童童album, 終於發現o係課室坐我隔離係你地, 我坐係你hb隔離, haha,  又咁橋,下次一定要相認

原帖由 coco04 於 09-8-22 23:50 發表
Ian,

我矇查查呀! 童童係no.4, 不過我唔知係咩組, 點解你知道係hello kitty組? 其實仲有咩組架? 分組又有咩用?

好多問題
[img][/img]

其實我覺得sacred heart做得好好,由registration, 到新生日,好systematic, 比起昕昕之前間學校,好好多,打電話番佢問野,都好helpful, so far都好滿意!
係呀,am英文老師有dd nervous, 唔知上下晝係咪都係佢地,同埋d老師好young, 不過miss chu都好似ok, 下晝係咪都係miss chu呀?
昕昕張相影得好肉酸,that's why 你認唔到佢,baba就係咁是旦,激c!
[img][/img]

其實我都估到你係童童ma,因為你地好似樣,但我地班實在太多童童,喊錯就唔好啦,下次我地要相認!
我想問係咪有架van,上Robinson Road,no. 56? 知唔知邊度有得搭,同多唔多人, 我次次搭12M, 轉到我暈!

原帖由 coco04 於 09-8-24 21:47 發表
我都唔知我地坐同一張枱, 不過我老公話佢果陣已經認到你, 因為佢睇過昕昕個BLOG, 不過我就無印象, 下次你要叫我相認下
都唔明點解個食物盒無預放毛巾既位, 好在之前迦南有送毛巾盒仲幫我地貼晒相同名, 可以 ...
[img][/img]

謝謝你, 我次次都搭bus或taxi, 唔知van多唔多人搭呢? 我諗住搭taxi, 但又驚番工時間中環同金鐘有排等, 所以.......煩緊!

原帖由 coco04 於 09-8-25 10:15 發表
網上搵到既資料

新巴23、23B;城巴40;專線小巴56、56A候車處:
金鐘道(太古廣場外)
[img][/img]

今日晴晴同昕昕2個NCB班既小朋友一齊搭校車,估唔到2個第一次見,咪過西隧已經玩到拖晒手仔, 好friend咁, 笑c人!

原帖由 teresalok620 於 09-9-13 00:12 發表
逢星期一小朋友都要做個閱報分享, 可以同佢地搵報紙, 相之類貼在白紙上, 教佢地同同學仔簡單介紹下內容就oaky, 你睇下親子蜜語有資料

童童好快就會適應學校規舉, 見其他同學仔做, 佢好快會follow, 加油呀! ...
[img][/img]

今日校車都係停左係門口, 媬姆ee送到5樓就等佢自己行, 我就跟住落班房, 唔知係咪無左名牌, 落到四樓樓梯口都無人接應, 我咪即刻拖晴晴搵老師話佢知NCB班, 然後先同昕昕vv, 如果得佢地都唔知點算!

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 13:42 發表
rebecca, 真係gar? 咁就好啦, 一齊坐校車開開心心呀, 今日麻煩晒你照顧埋晴晴呀!!

今日校車點呀, 有無在停車場落? 真係有少少擔心
[img][/img]

唔係呀, 原來只可送到5樓, 跟住要佢地自己行落四樓, 佢話有老師係樓梯當值, 會同佢地入課室, 可能噙日係第一日番齊咁多小朋友, 加上校車遲左少少, 又唔知點解收左個名牌, 咪覺得有點混亂!

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 14:09 發表
oh, 不ee唔係送到佢地入課室....等我叫姐姐記得同晴晴帶好名牌先
[img][/img]

晴晴好番d咪呀? 昕昕話晴晴無番學, 病左呀! 昕昕都要爭排第一, 小朋友可能係咁, 不過我都同左佢講, 有時要排下第二, 第三, 最緊要要排隊, 做個禮貌小朋友!

原帖由 teresalok620 於 09-9-20 00:02 發表
童童仲係細麻, 好正常呀, 又加上都叫新環境, 未必咁快同老師/同學仔建立溝通, 慢慢一定無問題, 加油加油!

朱老師話晴晴成日排隊做體操時好快拍好chair, 成日都想排第一, 要教佢有時老師都會拖住排第2, 3 ...
[img][/img]

唔好玩啦, 昕昕邊度醒喎! 只不過晴晴同佢一齊搭校車, 佢就知晴晴病左JA! 上個禮拜, 佢仲同我講同晴晴係校車打交, 嚇C我! 燈籠我今日俾左佢帶番學校啦! 我想問10月學費係唔係AUTOPAY呀! 事關我黎緊同HB去旅行, 仲成10日, 要幫佢做晒功課, 準備晒所有野先閃得!

原帖由 coco04 於 09-9-22 13:42 發表
無所謂, 童童如果好似昕昕咁醒就好囉, 昕昕知道晴晴無返學, 但我尋日同童童講 : 你個同學仔晴晴呀, 佢四圍望根本唔知我講邊個.
童童今日同我講, 今日要交燈籠比朱老師, 乜唔係星期四deadline咩

...
[img][/img]

係呀, 真係幾擔心嫁, 不過婆婆揍開, 所以先放心去!

原帖由 coco04 於 09-9-23 09:57 發表
嘩....去10日旅行?又羨慕又替你擔心, HEHE...去旅行梗係開心喇, 不過10日見唔到個女, 真係驚你由起飛果刻個心就想飛返黎香港呀...咁邊個同你湊女令你咁放心去玩? 不過希望你玩得開心, 有機會就上網睇下我地講學校既 ...
[img][/img]

係呀! 佢地2個嘈到c, 第1日番學, k2姐姐同我投訴話佢地好嘈, 姐姐仲頂唔順用手蓋住耳仔tim!

原帖由 teresalok620 於 09-9-23 14:05 發表
十日真係開心呀, 好羨慕呀!!!

據我朋友講, 晴晴同昕昕去到奧運站時一人一句話我落車先, 我話車先 真係唔知好嬲定好笑, 咁佢地坐校車有個伴都好呀, 好似好開心, 肯定校車好嘈..... ...
[img][/img]

我都咪收到朱老師電話, 上次佢話昕昕成日要爭第一, 我已經成日同佢傾計, 唔知有無改善到呢? 好期待老師會講咩!
昕昕成日都有提起童童, 唔知佢地係咪成日一齊玩?
你地覺唔覺得個書包愈來愈重, especially for Tue, 又英文書又圖書, 昕昕仲要借本又大又厚番黎, 結果書包都爛埋, 其實星期一唔駛帶英文書, 可唔可以星期一還書? 仲有, 星期三派聖經功課, 星期四就要交, 有時我地放工番去佢都瞓左, 又要叫佢起身做功課, 都幾慘!

原帖由 coco04 於 09-10-19 20:43 發表
近來大家咁少發言既 係咪好忙呀, 你地既小朋友係咪已經適應晒學校既生活, 本來童童都OK0架喇, 不過病左2日, 食左D藥又好扭, 真頭痛
朱老師打左電話比你地未呢? 我地仲未收到

...
[img][/img]

書包爛左, 我搵個扣針頂住ja, 遲d先買啦!
童童好叻識晒所有小朋友, 昕昕講到7-8成JA!
談話內容, 我搵相俾佢講, 例如生日會, 海洋公園, 佢容易d present, 我都有諗過搵newspaper, 但搵極d topic都好似唔適合, 相好似易handle, 不過我都會試下newspaper, 向難度挑戰!
係呀, 成日都要畫野, 我hb一句我唔識, 呢個重任就落左我身上, 上個week本英文書好深, 我估小學都未必handle, 我都無要求佢讀番俾我聽 !

原帖由 coco04 於 09-10-20 22:33 發表
提早還書, 應該可以掛?

其實本本英文故事都好厚, 童童借果本又長又厚, 放左落書包都拉唔到拉鏈。咁昕昕書包爛左, 仲用到嗎? 係咪要同供應商買? 我地就爛餐具袋, 校務處話書局買返個就ok。

我地開左個通訊錄叫童童 ...
[img][/img]

童童無事ma? 唔怪得昕昕話佢病左啦, 我仲以為佢吹水tim!

原帖由 coco04 於 09-10-21 20:37 發表
我地就做過3次新聞剪報, 岩岩呢個星期搵左美國果個氣球小子, 點知整好晒至知佢原來係講大話, 咁咪晨早起身同佢講原來果家人夾埋呃警察叔叔, 真係唔岩喇.... 不過呢2日童童無返學, 唔知到時仲記唔記得 ...
[img][/img]

好呀, 我番去問下昕昕有無小朋友著藍色外套, 呢幾日涼左, 昕昕著外套都成個幾星期啦!

噙日, 朱老師打左俾我啦, 大大話話都傾左大半個鐘, 佢會講番有咩要注意, 有咩小朋友做得好或者進步左, 我亞女成日都要爭第一, 至從上2個星期同亞女傾過呢個問題, 老師話佢有明顯既進步, 不過今個星期又爭過, 番去又要同佢傾計啦!

原帖由 coco04 於 09-10-22 20:09 發表
岩岩睇緊你既MESSAGE, 童童話"昕昕借左本好大既書, 仲整到個書包爛左添"我話邊個昕昕, 佢指住你個大頭照話, 咪呢個昕昕囉, :D
童童好番喇, 不過真係要小心D, 因為朝早返學有時都幾大風, 係呢, 你可唔可以問下昕昕,  ...
[img][/img]

我問左昕昕, 佢話無小朋友著藍色外套, 不過佢陰陰咀笑, 唔知係咪吹水!

原帖由 rebeccaloky 於 09-10-23 08:41 發表
好呀, 我番去問下昕昕有無小朋友著藍色外套, 呢幾日涼左, 昕昕著外套都成個幾星期啦!

噙日, 朱老師打左俾我啦, 大大話話都傾左大半個鐘, 佢會講番有咩要注意, 有咩小朋友做得好或者進步左, 我亞女成日都要爭第一,  ...
[img][/img]

件藍色外套好桔肉, 昕昕唔肯著, 所以今日同佢著左冬季校服, 學校話正常12月1日開始轉, 不過呢幾日COLD都著得!
原帖由 teresalok620 於 09-11-3 11:26 發表

係唔係學校件藍色外套? 我今日都比左晴晴著, 因為涼左好多
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題